Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Nέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Nέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας

Νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας επιχειρεί να προσδώσει η αυριανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Πράγα. Μια επίσκεψη ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς, όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών παρουσιάζουν προοπτικές βελτίωσης τις οποίες επιθυμούν να ενισχύσουν αμφότερες οι πλευρές.

Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Κοτζιάς τόσο με τον Τσέχο ομόλογό του όσο και με τον πρόεδρο της Γερουσίας είναι πολλά, με δεδομένο μάλιστα ότι Ελλάδα και Τσεχία είναι δύο χώρες με τον ίδιο πληθυσμό και κατ' επέκταση συγκλίνοντα συμφέροντα σε διάφορους τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, η ανάγκη στενότερης συνεργασίας και κυρίως συντονισμού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά την πρόσφαττη ενεργοποίηση του άρθρου 50 και - ενόψει των σχετικών διαπραγματεύσεων- για το Brexit.

Αμφότερες οι πλευρές προσβλέπουν λοιπόν σε ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ τους με συχνότερη πραγματοποίηση διαβουλεύσεων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, αλλά και σε αναζήτηση τρόπων αύξησης των μεταξύ τους εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών. Ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος των Τσέχων τουριστών για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα για φέτος να αναμένεται ρεκόρ αφίξεων στη χώρα μας.

Βεβαίως η κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια υπό τη σκιά της κρίσης στην ΠΓΔΜ και την πολιτική αστάθεια στην Αλβανία και το Κόσοβο, αλλά και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα είναι επίσης από τα βασικά θέματα συζήτησης. Έμφαση αναμένεται ότι θα δοθεί στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς παρά τις κατά καιρούς διαφορετικές οπτικές που έχουν επί του θέματος, οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να συνεργάζονται αποτελεσματικά όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL