Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Γιώργος Τσίπρας: "Η πρόκληση είναι μια αμοιβαία επωφελής σχέση με την Κίνα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Τσίπρας: "Η πρόκληση είναι μια αμοιβαία επωφελής σχέση με την Κίνα"

Λίγες μέρες μετά τη διυπουργική σύνοδο Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο Γιώργος Τσίπρας μιλά στην "Αυγή" για τις εξελίξεις, τις προκλήσεις, αλλά και τις αδυναμίες της οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η υπέρβαση της χαμηλής εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και στην ανάγκη να προσανατολιστούν οι κινεζικές επενδύσεις σε ένα πλαίσιο που να βοηθάει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ επισημαίνει πως πρόκειται για "οικονομίες που έχουν αρκετά συμπληρωματικά στοιχεία και πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα τα επόμενα ένα - δύο χρόνια".

* Κατ’ αρχάς, πείτε μας πώς εξελίχθηκε η διυπουργική σύνοδος Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την εβδομάδα που πέρασε.

Με τα Αραβικά Εμιράτα έχουμε εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις και επιθυμούμε να εκφραστούν αυτές και στο οικονομικό πεδίο. Μέχρι τώρα, αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό, παρ’ ότι υπήρξαν βήματα προόδου σε δύο ζητήματα που ενδιέφεραν τα Εμιράτα, δηλαδή το Ελληνικό που ξεκόλλησε και ο Αστέρας Βουλιαγμένης που θα ξαναλειτουργήσει μέσα στο 2018. Αναμένουμε και άλλες επενδύσεις από τα Εμιράτα και βέβαια υπάρχει το πεδίο των δικών μας εξαγωγών προς τα κει. Το διήμερο, πέρα από την υπογραφή κάποιων συμφωνιών, είχε κύριο αντικείμενο να προσδιορίσουμε το ενδιαφέρον των Εμιράτων. Τα σχετικά πεδία είναι κυρίως το real estate, ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία.

* Ακολουθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα...

Είναι η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε λιγότερο από έναν χρόνο. Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας στις 13 του μήνα. Λίγες μέρες πριν, θα υπογραφεί από τον υφυπουργό Οικονομίας Σ. Πιτσιόρλα μνημόνιο συνεργασίας με την NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή που σχεδιάζει τις επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό, και περιμένουμε να προσδιοριστούν πιο συγκεκριμένα κάποια επενδυτικά σχέδια, όπως στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, ιδιαίτερα τα ενεργειακά, αλλά και να οριστεί σαφέστερα ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη χρηματοδότηση, τον τουρισμό και δικές μας εξαγωγές προς την Κίνα.

Διεξάγεται, επίσης, ένα πολυμερές φόρουμ, που ήταν η αφορμή για την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Στις 14 - 15.5 θα βρεθούν στο Πεκίνο είκοσι επτά χώρες που συμμετέχουν στον «Σύγχρονο δρόμο του μεταξιού». Η Κίνα δίνει πολύ μεγάλη σημασία σ’ αυτό και εκεί εντάσσεται και το κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στην έντυπη Αυγή της Κυριακής (07/05)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL