Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Π. Καμμένος: Αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Καμμένος: Αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

«Eίμαστε πάρα πολύ κοντά σε μία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και με χώρες της ευρύτερης περιοχής, μέσω της Κύπρου στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο για τη δημιουργία νέων οδών και νέων τρόπων μεταφοράς ενέργειας με κομβικό το ρόλο της Ελλάδας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών στο 5ο συνέδριο για την άμυνα και την ασφάλεια "EXPOSEC-DEFENSEWORLD" |Moving toward a dynamic Defense Security Policy" που διεξάγεται σήμερα στη λέσχη αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Αυτό θα έχει και οικονομικά αποτελέσματα, πολύ πιο σημαντικά ακόμα και από την ίδια τη διαπραγμάτευση και τη δεύτερη αξιολόγηση» σχολίασε περαιτέρω. Ο κ. Καμμένος ζήτησε την «άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει η οργάνωση τέτοιων φονταμεταλιστικών ομάδων στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι η ώρα να σταματήσουμε την εξάπλωση και τη χρηματοδότηση ενός μουσουλμανικού τόξου το οποίο όμως δε βασίζεται στην πραγματική θρησκεία του Ισλάμ, αλλά στην πρόθεση κάποιων να ενισχύσουν τον φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία» διευκρίνισε επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες».

«Η χώρα μας, αποτελεί το προπύργιο της Ευρώπης προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου και επιχειρεί να διαδραματίσει κεντρικό σταθεροποιητικό ρόλο στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις. Βασικοί μας στόχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι η διασφάλιση των ζωτικών, εθνικών, ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών συμφερόντων στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της περιοχής αυτής, σε στρατηγική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ και τους υπολοίπους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους μας. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον ρόλο κομπάρσου, αλλά μετά από πολλά χρόνια επανακτά αργά και σταθερά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου άξονα σταθερότητας απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Υπό το πρίσμα αυτό, η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η επέκταση της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική, οι διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή των συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθιστούν την Ελλάδα ένα παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική της θέση» ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι «οι σύγχρονες απειλές απαιτούν να εστιαστούμε στον τομέα κυρίως της πρόληψης γιατί μόνο συνεργαζόμενοι ως κοινωνίες, ως κράτη, ως οργανισμοί, ως ειδικοί, εάν θέλετε, μπορούμε να επιτύχουμε την πρόοδο και να εμπεδώσουμε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου. Κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε οι δράσεις της Διεθνούς Κοινότητας να εντάσσονται στο ευρύτερο και συντεταγμένο σύστημα διεθνούς ασφάλειας, να είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο και το κυριότερο, να μην είναι ανταγωνιστικές. Υπολογίζουμε στη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με τη Ρωσία αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας σχολίασε ότι «πρέπει να φύγουμε από τις μέχρι τώρα στενές αποφάσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη χρήση νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία χωρίς τη χρήση βιομετρικών στοιχείων που θα πρέπει άμεσα να ενταχθούν στο μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξάλλου τόνισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ, ενισχύει την ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα αποφασίσει η Ευρώπη να υπερασπίσει τα σύνορά της. Διότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για ευρωπαϊκή άμυνα, όταν η ίδια η Ευρώπη δεν αποφασίζει να υπερασπιστεί από κοινού τα κοινά της σύνορα».

«Ως κυβέρνηση συνέχισε, εφαρμόζουμε δυναμική αμυντική πολιτική, πάντα φιλειρηνική, αλλά με αδιαπραγμάτευτη την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού Έθνους. Η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων αποτέλεσε και αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε απειλής καθόσον είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε καμιά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ιδιαίτερα σήμερα που η προκλητικότητα της γείτονος χώρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τέλος, αναφερόμενος στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι επιδίωξη του κειμένου της εθνικής αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής, είναι η αρμονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας με τους φορείς της αμυντικής βιομηχανίας με στόχο τη βελτίωση των βιομηχανικών δυνατοτήτων, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ικανοποίηση των μελλοντικών αμυντικών αναγκών της χώρας μας. «Ήρθε όμως και η ώρα για την εθνική μας αμυντική βιομηχανία να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί άμεσα και στις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε συνέργειες. Το όλο εγχείρημα αναμένεται να στηρίξει τις εξαγωγές της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να προωθήσει τη δημιουργία κοινοπραξιών και συνεργειών και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL