Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Επαφές του Ι. Αμανατίδη με πολιτικούς, εκκλησιαστικούς και θεσμικούς παράγοντες του Λιβάνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαφές του Ι. Αμανατίδη με πολιτικούς, εκκλησιαστικούς και θεσμικούς παράγοντες του Λιβάνου

Σειρά επαφών με πολιτικούς, εκκλησιαστικούς και θεσμικούς παράγοντες του Λιβάνου είχε κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Με έμφαση στην προσφυγική κρίση ήταν η συνάντηση που είχε ο κ. Αμανατίδης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Charbel Wehbe, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις γύρω από αυτό το θέμα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, ως χώρα πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βούλησή του, η επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, τον περασμένο Νοέμβριο, να συμβάλει αποφασιστικά στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Λιβάνου και στην περαιτέρω προώθηση της τριμερούς συνεργασίας, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Συνάντηση με το προεδρείο της ελληνικής κοινότητας Λιβάνου είχε ο κ. Αμανατίδης, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού, όπου εξετάστηκαν οι τρόποι υποβοήθησης και διευκόλυνσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα τοπικά τμήματα εκμάθησής της.

Ιδιαίτερος σταθμός της επίσκεψής του στοn Λίβανο ήταν η συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κκ Ιωάννη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπαλαμάντ. Οι δύο άνδρες είχαν μία μακρά συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική Ορθόδοξης αντιοχειανή Εκκλησία σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις δυνατότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας αναφέρθηκε στον αδιάσπαστο δεσμό μεταξύ του Πατριαρχείου της Ανατολής και την Ελλάδα, τη ρωμέικη συνείδηση των αραβόφωνων Ελλήνων Ορθοδόξων, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών τους με την Ελλάδα.

Από πλευράς του ο κ. Αμανατίδης διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη για το συνεχές και έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για το Πατριαρχείο Αντιοχείας και του ανέφερε πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν στην κατεύθυνση αυτή.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τους κοσμήτορες, με τους οποίους εξετάστηκε η δυνατότητα προώθησης των συνεργασιών με ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης, επισκέφθηκε την Μπελεμέντειο Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, όπου συνομίλησε με τον κοσμήτορα π. Πορφύριο, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές, οι οποίοι στο τέλος της συνάντησης έψαλαν ύμνους στην ελληνική γλώσσα.

Κατά την παραμονή του στο Λίβανο, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον Μητροπολίτη Βηρυτού κ.κ. Ηλία στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως στην παλαιά πόλη της Βηρυτού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε διεξοδικά την κατάσταση των Χριστιανών της Βηρυτού και τις προοπτικές της Ελληνορθόδοξης τοπικής Εκκλησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL