Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Βίτσας για β αξιολόγηση: Η λύση έχει πολιτικό χαρακτήρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βίτσας για β αξιολόγηση: Η λύση έχει πολιτικό χαρακτήρα

Οι στόχοι μας είναι, να κλείσει η αξιολόγηση από τη μια πλευρά, χωρίς να υπάρχουν επιπλέον μέτρα που να βαρύνουν την κοινωνία και να βρεθούν λύσεις, ώστε η Ελλάδα να είναι στην πιστωτική χαλάρωση και να υπάρχουν ρυθμίσεις για το χρέος, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Όταν γίνεται μια διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει συμφωνία η οποία να μην έχει ένα επίπεδο αλληλοϋποχωρήσεων, τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Realfm. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αν θέλουμε να βρούμε λύση σε μια διαδικασία κοινής βάσης και κοινή βάση είναι το γεγονός ότι είμαστε όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το γεγονός ότι ψάχνουμε όλοι να δούμε πως η Ελλάδα θα φύγει από την επιτροπεία και τα μνημόνια, νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Βεβαίως, αυτή η λύση έχει πολιτικό χαρακτήρα, γιατί πλέον εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεφύγει η συζήτηση από τα οικονομοτεχνικά της στοιχεία και τα τεχνοκρατικά της στοιχεία και έχει πάει σε ένα πολιτικό επίπεδο, γιατί αυτά που ζητούν οι δανειστές, είτε από τη μια μεριά το ΔΝΤ, είτε από την άλλη ορισμένοι από τους δανειστές μέσα στην Ευρώπη, είναι εκτός πλαισίου συμφωνίας.

Όλα τα πράγματα πρέπει να μπουν στο τραπέζι και το παζλ να συμπληρωθεί. Για παράδειγμα η άποψη μου είναι, στην παρούσα φάση και όπως έχουν τα οικονομικά της χώρας, δεν μπορεί να συζητηθεί το αφορολόγητο. Δείτε το παράδειγμα – επιχείρημα που βάζουν οι δανειστές, ότι το 50% των Ελλήνων δεν πληρώνουν φόρους λόγω αφορολόγητου. Όμως, το ίδιο ακριβώς επιχείρημα έχει και το ακριβώς ανάποδό του, το λέει, ότι το 50% των Ελλήνων ζει με κάτω από 700 ευρώ το μήνα. Προσπαθώντας να πετύχουν κάτι, δείχνουν την οικονομική κατάσταση ενός πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Αν αυτό το 50% μπορεί να ζει με 1.000 ευρώ το μήνα, τότε να κουβεντιάσω και το επίπεδο του αφορολόγητου.

Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι, αυτό που έχει πει και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομιών, ότι καμία συμφωνία δεν κλείνει αν δεν έχει κλείσει όλη. Ένα ζήτημα είναι το χρέος, ένα άλλο είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, ένα τρίτο είναι η αλληλεγγύη, ένα τέταρτο είναι ότι πρέπει να σταματήσει το ΔΝΤ να κωλυσιεργεί και να πάρει μια απόφαση για το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα και με ποιο τρόπο. Όλα αυτά είναι κομμάτια της διαπραγμάτευσης και κομμάτια τα οποία μπορούν να επιλυθούν γρήγορα, ώστε να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση. Βλέπω με πολύ θετικό μάτι τις τοποθετήσεις που κάνει ο πρόεδρος Γιουγκέρ στο ζήτημα ότι αυτό έπρεπε να έχει κλείσει και μπορεί να κλείσει, ώστε να μην διακινδυνεύσει μια καινούργια κρίση σε επίπεδο ευρωζώνης.

Υπάρχει ενός επιπέδου πολιτικός αγνωστικισμός, σε σχέση με το τι θα βγάλουν οι εκλογές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Δεν ευνοεί την Ευρώπη να προσθέσει και άλλο ένα ζήτημα οικονομικής κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει, ότι επειδή μας ζητάνε παράλογα πράγματα, ότι πρέπει να πάμε και εμείς με παράλογα πράγματα. Δεν πάμε με παράλογα πράγματα. Πάμε με τις επιτυχίες μας, με το γεγονός ότι κανονικά οι δανειστές μας έπρεπε να είναι ευχαριστημένοι με την απόδοση του προγράμματος. Είναι η πρώτη φορά που αποδίδει αυτό το πρόγραμμα και πρέπει να λασκάρουν, με μια έννοια, τα λουριά, ώστε αυτή η υπεραπόδοση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Για το αν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο λόγω τουρκικής προκλητικότητας:

Θα επιμείνω ότι κάνουμε ό,τι πρέπει, όχι ό,τι είναι δυνατόν αλλά ό,τι πρέπει, άρα το δυνατόν δεν είναι το όριό μας, ώστε να κατοχυρώνουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας και να μπορεί ο ελληνικός λαός και η πολιτική ζωή, να προχωράνε με ασφάλεια. Όσο για αυτό που θέτετε, το ζήτημα του θερμού επεισοδίου, από τη μια μεριά δεν το φοβάμαι και από την άλλη μεριά έχουμε σενάρια για όλα.

Για το θέμα των εξοπλισμών και το κόστος τους:

Αφού όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών μας αεροσκαφών, άρα συμφωνούμε στο στόχο, γιατί υπάρχει πιθανότητα απειλής, αυτού του είδους η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου είναι εντός των προδιαγραφών του προϋπολογισμού για την επόμενη δεκαετία. Το πόσο θα κοστίσει δεν μπορώ να το απαντήσω με ακρίβεια, με την έννοια ότι σε περίπου 4-6 μήνες θα μας σταλεί η πρόταση για το πώς θα γίνει και τα χρήματα τα οποία θα χρειαστούν να δαπανηθούν. Εκείνο που είμαι σίγουρος ότι μπορώ να απαντήσω, είναι ότι εκπληρώνουμε όλες τις ανάγκες και βλέπουμε προς το μέλλον.

Δεν πρόκειται για κάποια καινούργια επιβάρυνση αλλά στη βάση ενός δεκαετούς προγράμματος, που ήδη περιέχεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν θα δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Δηλαδή, αν το ΥΠΕΘΑ δαπανά 400-500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, για συντήρηση, για αναβάθμιση και για την αγορά των νέων εξοπλισμών, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν 500 εκατομμύρια και ένα ευρώ. Το ΥΠΕΘΑ καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να συμβάλει και με το δικό του τρόπο και με τη μείωση του συνολικού του προϋπολογισμού αλλά και με άλλες ενέργειες αύξησης των εσόδων του από άλλες πηγές, στη γενικότερη προσπάθεια προστασίας και ανακούφισης των Ελλήνων.

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είμαστε με ανοιχτές τις πόρτες στις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, πάντα να ενημερώνουμε με πλήρη τρόπο. Μόλις πριν 2-3 μέρες πρότεινα στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή, να εξετάσουμε και να συζητήσουμε όλοι μαζί, αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, ώστε στο βαθμό που θα αποκτηθεί και ένα υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής και απορρήτου, αυτό να είναι τόσο διασφαλισμένο, γιατί η υπόθεση της Εθνικής Άμυνας δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μιας συνεργασίας που κυβερνά αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού, κατέληξε ο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL