Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ν. Κοτζιάς: Προοίμιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς: Προοίμιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ

Προοίμιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της χώρας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του κώδικα του οργανισμού του υπουργείου, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συγκρότησης του επιστημονικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα με ό,τι καλύτερο επιστημονικό κεφάλαιο υπάρχει.

«Το ΥΠΕΞ πρέπει να συγκεντρώσει τις καλύτερες επιστημονικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες θα βρίσκονται σε συνέργεια με τις υπηρεσίες του υπουργείου. Υπάρχουν πολύπλοκα ζητήματα, όπως η χάραξη της ΑΟΖ, οι "επιθέσεις" που γίνονται από την Τουρκία, το Κυπριακό και οι απαιτήσεις περί 4 ελευθεριών, οι διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Αν χρειαστεί να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα πάμε με τους καλύτερους καθηγητές που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, περί ρουσφετολογικών προσλήψεων, αντιτείνοντας ότι ο ίδιος έχει 10 θέσεις για αποσπασμένους και έχει προσλάβει μόνο δύο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο πιο διεθνοποιημένος θεσμός της χώρας. Ζούμε σε μία εποχή ανόδου της σημασίας της επιστήμης και η ουσία των επειγόντων αλλαγών που θέτουμε με τον νέο νόμο είναι για να ενισχύσουμε την επιστημονικότατα του υπουργείου εξωτερικών για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες. Και σε αυτή την πρόταση μας κάποιοι βλέπουν ρουσφέτια», τόνισε και συμπλήρωσε.

«Το ΥΠΕΞ πρέπει να είναι προσανατολισμένο στην υπεράσπιση της χώρας για να μπορεί να γίνεται αναστοχασμός, να δίνει την δυνατότητα για εναλλακτικές λύσεις. Να μπορεί να αναπαράγει τις σκέψεις του, να χρησιμοποιεί τα επιστημονικά του όπλα και να κάνει εξωτερική πολιτική σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης, που απαιτεί γνώσεις στο διεθνές δίκαιο και πολλοί από εσάς μας καλείτε να παραιτηθούμε από αυτές τις αναγκαιότητες».

Ο Νίκος Κοτζιάς, μίλησε ακόμα για εξορθολογισμό και περιορισμό των δαπανών, τονίζοντας ότι από 1.500.000 ευρώ που ήταν επί άλλων κυβερνήσεων, σήμερα μειώνονται στις 120.000 ευρώ. Έφερε δε ως παράδειγμα «τα έξοδα ύψους 150.000 που διέθετε το Κέντρο Ανάλυσης Σχεδιασμού για την έκδοση ενός περιοδικού που δεν το διάβαζε κανείς, ενώ σήμερα βγαίνει ηλεκτρονικά με μηδενικό κόστος».

Για την νομική υπηρεσία, ανέφερε ότι «το υπουργείο εξωτερικών έχει μια διεύθυνση νομικών υποθέσεων με 2 άτομα χωρίς την απαιτούμενη κατάρτιση», με το ένα όπως είπε, να έχει κάνει εμπορικό δίκαιο και το άλλο να είναι διοικητικός υπάλληλος και αυτή τη στιγμή ουδείς είναι σίγουρος αν ένα νομοθέτημα είναι σωστό.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΞ θα αναλάβει όλες τις απαιτήσεις και τις μισθολογικές, των υπαλλήλων του Εθνικού Κέντρου Μελετών που καταργείται.

Ακόμα, έμφαση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο άρθρο που αφορά τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας το τολμηρή πράξη και τονίζοντας ότι το νόημα του νόμου είναι, αντί να τα βλέπει ένας πρόεδρος δικαστηρίου, να ελέγχονται από την Βουλή, από την οποία, όπως είπε, «τίποτε δεν πρέπει να μένει μυστικό».

Κλείνοντας, ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για πνεύμα συνεννόησης που υπήρξε μεταξύ των κομμάτων, σε ότι αφορά τις εθνικές ανάγκες που έχει η χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL