Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
ΥΠΕΞ: Δεν είναι δυνατόν να μας δίνει μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας ο κατ’ εξοχήν παραβάτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΕΞ: Δεν είναι δυνατόν να μας δίνει μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας ο κατ’ εξοχήν παραβάτης

«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με  δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της.

Η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε ο Στρ. Ευθυμίου και συμπλήρωσε:

«Εξάλλου,  η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία  αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta"».

Νωρίτερα ο Χουσεϊν Μουφτούογλου είχε υποστηρίξει ότι η Κως είναι αποστρατιωτικοποιημένη, χαρακτηρίζοντας«παράνομη» άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο νησί.

Η δήλωση του στελέχους του τουρκικού ΥΠΕΞ έγινε όταν κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης για άσκηση Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο νησί.

«Έχουμε δει τις ειδήσεις αυτές. Η ειρηνευτική Συνθήκη που υπεγράφη το 1947 στο Παρίσι απαγορεύει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στο νησί της Κω, το οποίο έδωσε η Ιταλία στην Ελλάδα υπό τον όρο να είναι αποστρατικοποιημένο. Γι’ αυτό, αυτή η άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε ο Μουφτούογλου, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Και καταλήγει ο ίδιος, ζητώντας από την Αθήνα «να μην προκαλεί ένταση να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να δραστηριοποιείται βάσει των διεθνών κανόνων στο Αιγαίο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL