Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ.Βίτσας: Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, υπάρχουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Eurokinissi

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει κατηγορηματικά ότι «το ενδεχόμενο αύξησης ή μείωσης της θητείας, ούτε υπάρχει, ούτε το συζητάμε» και επαναλαμβάνει ότι «δεν αντιλαμβάνομαι την ωφελιμότητα της συζήτησης περί στράτευσης στα 18»

«Δεν συζητάμε ανύπαρκτα ζητήματα και για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματά μας», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και του Αλβανού πρωθυπουργού.

«Όσο για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, νομίζω πως πιο πολύ εκφράζουν τις ανασφάλειες τους» εκτιμά ο Δ.Βίτσας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο ίδιος εκτιμά ότι «ο χρόνος δεν λειτουργεί πάντα υπέρ του τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Είναι πολύ σημαντικό, πως μετά από 42 χρόνια, κρατάμε ενεργό στα διεθνή φόρα, το ζήτημα, δηλαδή πως το Κυπριακό είναι πρώτα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Όλα αυτά, μαζί με την αστάθεια στην ίδια την Τουρκία και τον περίγυρό της, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση κοινά αποδεκτή και βιώσιμη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες εγγυήσεις».

Σχολιάζοντας τις απειλές για «χρησιμοποίηση» των προσφύγων και των προσφυγικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας, ως μοχλού πίεσης, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και κατά της χώρας μας, ο κ. Βίτσας δηλώνει ότι «θέλουμε να είμαστε σαφείς, πως μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε εχθρική πράξη. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση».

«Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο που της αντιστοιχεί στην περιοχή, αλλά και για να διαχειριστεί τα προβλήματά της, είναι οι ανοιχτές πόρτες με την Ευρώπη. Η περιχαράκωση και η επιθετικότητα πρώτα θα βλάψει την Τουρκία», παρατηρεί ο ΑΝΥΕΘΑ.

Με αφορμή το προσφυγικό, ο Δ.Βίτσας απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε ενδεχόμενη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκρυθμης κατάστασης.

«Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σαφώς οριοθετημένος. Τα ζητήματα της εσωτερικής ασφάλειας είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία έχουν και το προσωπικό και την εκπαίδευση και τα μέσα για αυτό το σκοπό».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες ότι τα ποσοστά στελέχωσης των μονάδων στα ανατολικά σύνορα και τα νησιά είναι μικρά ή υπολείπονται των τουρκικών δυνάμεων.

«Αλήθεια, από πού αντλείτε τέτοιες πληροφορίες; Το αντίθετο συμβαίνει. Υπάρχουν μονάδες με διαθεσιμότητα άνω του 110% και η δύναμη πυρός και των αρμάτων των ΕΔ είναι καταλυτική» παρατηρεί.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βίτσας δηλώνει «το ενδεχόμενο αύξησης ή μείωσης της θητείας, ούτε υπάρχει, ούτε το συζητάμε» και επαναλαμβάνει ότι «δεν αντιλαμβάνομαι την ωφελιμότητα της συζήτησης περί στράτευσης στα 18».

Ακόμη σημειώνει ότι «η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στοχεύει στην παραπέρα προσαρμογή της δομής αυτών, στις σύγχρονες συνθήκες, όπως αυτές ορίζονται, τόσο από τις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όσο και από τα μέσα που διαθέτουν, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοσή τους.

«Η αμυντική βιομηχανία, μαζί και τα ναυπηγεία, αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Στην παρούσα φάση, οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στη χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του συνόλου της αμυντικής βιομηχανίας, που λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τον παράγοντα εξωστρέφεια και διεθνείς αγορές. Η εξασφάλιση μιας θέσης στον διεθνή ανταγωνισμό είναι το ζητούμενο και αποτελεί όρο επιβίωσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

» Δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί εξασφαλίζουν ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ταχύτητα. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, βγαίνουν από μια κατάσταση διαρκούς απαξίωσης και συρρίκνωσης, που με μαθητική ακρίβεια θα οδηγούσε στο θάνατό τους. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα. Λαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο για πρώτη φορά μια κανονικότητα. Η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι βατήρας προς μια νέα εκκίνηση. Τα εμπόδια είναι πολλά και από πολλές πλευρές, όμως τα παλεύουμε και προχωράμε».

Δείτε όλα τα σχόλια