Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Συνεργασία και διάλογο συμφώνησαν Κοτζιάς - Λαβρόφ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεργασία και διάλογο συμφώνησαν Κοτζιάς - Λαβρόφ

Μήνυμα συνεργασίας για το μέλλον έστειλαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ στις κοινές τους δηλώσεις χθες στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Οι δύο άνδρες υπέγραψαν το πρόγραμμα διαβουλεύσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών 2017-2019 επισφραγίζοντας τη βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου, κάτι που τεκμαίρεται και από το ότι το 2016 είναι αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας και από το γεγονός ότι αυτή ήταν η τρίτη επίσκεψη ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν όλα τα ανοιχτά θέματα. Επεσήμαναν και οι δύο την ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης της κατάστασης στη Συρία μέσω του τερματισμού των βιαιοτήτων, καθώς και την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, ενώ ο Ν. Κοτζιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό και στη διαχείρισή του από την Ελλάδα.

"Σύμπτωση απόψεων" στο Κυπριακό

Ο Ν. Κοτζιάς ευχαρίστησε δημόσια τον Ρώσο ομόλογό του "για τη σταθερή στάση που κρατάει από την αρχή της εκδήλωσης του Κυπριακού προβλήματος, μια στάση στήριξης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας", ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ στη Μόσχα είπε ότι "άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η σύμπτωση των απόψεων ανάμεσα στις δυο χώρες. Κατ’ επέκταση, λοιπόν, ανάμεσα και σε εμάς". Από την πλευρά του ο Σ. Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μιας λύσης αποδεκτής και για τις δύο κοινότητες.

Αναγκαίοι οι ανοιχτοί δίαυλοι Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Για την ανάγκη ανοιχτών διαύλων ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ μίλησε ο Ν. Κοτζιάς. "Υπάρχουν ζωντανές συζητήσεις στο εσωτερικό του συγκεκριμένου Οργανισμού για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται έναντι της Ρωσίας" είπε και πρόσθεσε πως "υπάρχουν δυνάμεις, όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία, ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό της Συμμαχίας, που θέλουν τη συνεννόηση με τη Ρωσία και νομίζω ότι ο πραγματισμός θα κερδίσει πόντους στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ". Ακόμη τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και δεν θα την τοποθετεί απέναντι.

Ο κ. Λαβρόφ εξήρε τη στάση της Ελλάδας ως προς τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας τίθεται πάντα υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων και όχι της σύγκρουσης.

Ακόμη, ερωτηθείς για τις αμερικανορωσικές σχέσεις, δήλωσε πως τα προβλήματα "ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν από την κρίση στην Ουκρανία και την υποστήριξη του πραξικοπήματος όταν είδαν ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας". "Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δύναμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να παίζουν με τους όρους της" κατέληξε.

Μηνύματα προς την Τουρκία

Απάντηση στη δήλωση Ερντογάν πως τα "σύνορα της καρδιάς" του ξεκινάνε από τα Βαλκάνια και καταλήγουν στην κεντρική Ασία έδωσε ο Ν. Κοτζιάς τονίζοντας πως «Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι σύνορα του διεθνούς δικαίου», ενώ μίλησε και για τον ρόλο της Ιστορίας στέλνοντας μήνυμα και στη γειτονική Αλβανία για την πρόσφατη ανάρτηση Ράμα στο Facebook. Ερωτηθείς για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε πως η απάντηση είναι πολύ απλή. Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο και ο,τι απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις. «Και για το Κυπριακό πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL