Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Παρέμβαση στο συνέδριο του "Economist" παρουσία του Ρέγκλινγκ / "Βάση λύσης" στο Κυπριακό εντός του 2016 μαζί με ανάπτυξη βλέπει ο Αναστασιάδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση στο συνέδριο του "Economist" παρουσία του Ρέγκλινγκ / "Βάση λύσης" στο Κυπριακό εντός του 2016 μαζί με ανάπτυξη βλέπει ο Αναστασιάδης

H λύση του Κυπριακού θα είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του στο 12ο Συνέδριο του περιοδικού "Economist" στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην εντατική φάση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία μεταξύ 7 έως 11 Νοεμβρίου είπε ότι θα δοθεί έμφαση στο εδαφικό χωρίς να παραλείπεται η συζήτηση και επί άλλων θεμάτων που εκκρεμούν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προσέλθουν όλοι στο Μοντ Πελεράν με αποφασιστικότητα και καλή θέληση. Μάλιστα, είναι μία από τις σπάνιες φορές που ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε ελπίδα για μια "βάση λύσης" "ακόμη και εντός του 2016, αν υπάρξει τέτοια πρόοδος που να μας επιτρέψει επιτέλους να δούμε την προοπτική της πατρίδας μας, το μέλλον των κατοίκων της και ιδιαίτερα τη διασφάλιση συνθηκών ευημερίας για όλους ανεξαιρέτως".

Ανέφερε επίσης ότι μια λύση θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα μοντέλο σταθερότητας, ενισχύοντας τον ρόλο της ως πάροχο ασφάλειας σε μια από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας αλλά και τη συνολική αρχιτεκτονική σταθερότητας της Ε.Ε.

Στο Κυπριακό, είπε, "επιθυμούμε μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους και θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα επιτρέψει στη χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της απομακρύνοντας όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης".

Στόχος η απαλλαγή από τα όποια στρατεύματα

«Το είπα, θα το επαναλάβω και σήμερα: στόχος παραμένει ένας, να επιτύχουμε την επανένωση αυτής της πατρίδας, την απαλλαγή από τα όποια στρατεύματα και να καταστήσουμε τα σύνορα της χώρας μας από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Πάφο, από την Κερύνεια μέχρι την Αμμόχωστο, τη Λεμεσό, σύνορα για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους» είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και δεν έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται μοιρασμένη.

Το ΑΚΕΛ χρεώνει "σοβαρό λάθος" στο ΚΚΕ

"Σοβαρό λάθος" χρεώνει στη "σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ" το ΑΚΕΛ. Το ΚΚΕ, με απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος, χαρακτηρίζει πια τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία διχοτομική λύση και τάσσεται πλέον υπέρ μιας ενιαίας κρατικής συγκρότησης. Το αδελφό κόμμα του ΚΚΕ τονίζει πως «είναι πεποίθησή μας ότι η εγκατάλειψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν οδηγεί σε ενιαίο κράτος, αλλά στη διχοτόμηση, που είναι καταστροφική για την Κύπρο», ενώ προσθέτει ότι «το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της Κύπρου είναι θέμα των Κυπρίων και αυτοί είναι τελικά που θα αποφασίσουν».

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ορισμένοι στην Κύπρο, που μέχρι πρόσφατα καθημερινά ύβριζαν το ΚΚΕ, τώρα όψιμα το έχουν 'αγαπήσει' εξαιτίας της αλλαγής της θέσης του στο Κυπριακό. Ανεξαρτήτως της νέας θέσης του ΚΚΕ, εμάς στο ΑΚΕΛ για πάντα θα είναι βαθιά ριζωμένο στην καρδιά μας ως το κόμμα των αγώνων για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και ελευθερία της Ελλάδας, ως το κόμμα των κοινωνικών αγώνων για πρόοδο και ευημερία της χώρας και του λαού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL