Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Από το υπουργείο Εξωτερικών / Από το υπουργείο Εξωτερικών: Στους εισαγγελείς τα πορίσματα για το Ινστιτούτο Βενετίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το υπουργείο Εξωτερικών / Από το υπουργείο Εξωτερικών: Στους εισαγγελείς τα πορίσματα για το Ινστιτούτο Βενετίας

Tα πορίσματα δύο ελέγχων που καταδεικνύουν εικόνα "αποσάθρωσης" -όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών- στο Ινστιτούτο Βενετίας διαβιβάστηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου από το υπουργείο στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στην εισαγγελέα Διαφθοράς για περαιτέρω διερεύνηση και τυχόν υπαγωγή των αναφερομένων σε αυτές πραγματικών περιστατικών στον Ποινικό Νόμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην επιστολή του προς τους εισαγγελείς κάνει λόγο για πλημμελή και αδιαφανή διαχείριση του Ινστιτούτου και επισημαίνει πως έστειλε τα δύο πορίσματα στους εισαγγελείς "δεδομένου ότι τα τελευταία 5 έτη, το Ινστιτούτο Βενετίας έχει επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών με εκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις, μισθοδοσία και λοιπές δαπάνες".

Συγκεκριμένα, στην επιστολή γίνεται λόγος για τα αποτελέσματα δύο ελέγχων, ενός που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2016 και ενός παλιότερου, του Ιανουαρίου του 2010, που δείχνουν "εικόνα διάλυσης", καθώς μεταξύ άλλων δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ιστορικών-πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται στην κατοχή του Ινστιτούτου, ούτε εφαρμόστηκαν ποτέ από το Ινστιτούτο οι κανόνες που αφορούσαν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Ενδεικτικά, αναφέρεται πως το 2007 διαπιστώθηκε από Επιτροπή "απώλεια 36 αντικειμένων", μεταξύ των οποίων και “δώδεκα μικρά μαργαριτάρια” και πως το Ινστιτούτο επί 65 έτη διαχειρίζεται "δημόσιο χρήμα χωρίς κανόνες διαφάνειας, χωρίς να τηρεί βιβλία, παραστατικά και οιοδήποτε έστω και υποτυπώδες μηχανογραφικό σύστημα λογαριασμών". Ακόμη, η ψηφιοποίηση του αρχείου του Ινστιτούτου ύψους 661.829 ευρώ αναφέρεται ότι δεν τέθηκε ποτέ υπόψη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου και κινήθηκε εκτός τακτικού προϋπολογισμού. Στην επιστολή αναφέρονται και άλλα περιστατικά αδιαφάνειας, ενώ γίνεται λόγος και για πλημμελή και αδιαφανή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ινστιτούτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL