Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης αμφισβητείται ο ευρύτερος χάρτης από τον "Σουλτάνο" / Αναθεωρητικών δηλώσεων Ερντογάν συνέχεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης αμφισβητείται ο ευρύτερος χάρτης από τον "Σουλτάνο" / Αναθεωρητικών δηλώσεων Ερντογάν συνέχεια

Συνεχίζει την αναθεωρητική φιλολογία του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεκαεννιά μέρες μετά την ομιλία του σε κοινοτάρχες κατά την οποία αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε ελληνικά νησιά, προκαλώντας την οργή της κεμαλικής αντιπολίτευσης... Αυτή τη φορά σειρά είχαν η "Δυτική Θράκη", η Κριμαία μέχρι και η Βοσνία.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε, με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, και πρόσθεσε πως «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη». «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας "Σαμπάχ" για το περιεχόμενο του "Εθνικού Συμβολαίου" και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει ακόμη: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει να οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε άμεσα, τονίζοντας πως "η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα" και επανέλαβε την πάγια θέση πως "ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς." "Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη" κατέληξε το ΥΠΕΞ, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Υπενθυμίζεται πως στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε πει κατά την ομιλία του στους εκλεγμένους κοινοτάρχες των τοπικών επαρχιών: «Δώσαμε τα νησιά μέσω της Συνθήκης της Λωζάννης», επικρίνοντας την τότε κεμαλική ηγεσία που μετείχε στις συνομιλίες και υπέγραψε την εν λόγω συνθήκη. «Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που, αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος; Δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής" είχε υποστηρίξει.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση της συντονίστριας Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα "μάζεψε" λέγοντας πως: «Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ακόμη πως "αυτό το γεγονός, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να εκφράσει τις απόψεις του, για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες, ή πόσο δικαιολογημένες. Ο πρόεδρος Ερντογάν, σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία. Αυτό είναι ελευθερία έκφρασης" σημείωσε πως η έκφραση της άποψης "δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας".

Ν.Δ.: "Προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές οι δηλώσεις Ερντογάν"

«Οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό 'Εθνικό Συμβόλαιο' του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία" δήλωσε η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να μην "συγχέει" το αξίωμά του με την ιδιότητα ενός "νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους".

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Εθνικιστικό παραλήρημα

Για εθνικιστικό παραλήρημα Ερντογάν απέναντι στο οποίο απαιτείται επαγρύπνηση έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

ΚΚΕ: Πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης

Σε "πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, ενταγμένες στο συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και τον ρόλο που παίζουν ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και ΗΠΑ στην περιοχή" και όχι σε δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση αποδίδει το "παραλήρημα" Ερντογάν το ΚΚΕ.

Το Ποτάμι: "Κατήφορος" Ερντογάν

"Ήρθε η ώρα η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν. Η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η συνύπαρξη και ο σεβασμός των συνόρων είναι όμως προϋπόθεση για την Ευρώπη" υποστηρίζει το Ποτάμι.

ΑΝ.ΕΛΛ.: Σε επικίνδυνα μονοπάτια ο Ερντογάν

Κάθε όριο προκλητικότητας ξεπέρασε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου των ΑΝ.ΕΛΛ. Μανταλένα Παπαδοπούλου, η οποία δήλωσε ότι ο Τ. Ερντογάν βαδίζει "σε ολισθηρά και επικίνδυνα μονοπάτια" σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. "Είναι, εντούτοις, απαίτηση της διεθνούς κοινότητας ο απόλυτος σεβασμός των συνόρων, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών" τόνισε και πρόσθεσε "δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι η Θράκη είναι ελληνική, ό,τι και αν ισχυρίζεται ο κ. Ερντογάν».

Ένωση Κεντρώων: Σκηνικό αλλαγής συνόρων στήνει η Τουρκία

Για "ύπουλο" τουρκικό σχέδιο αλλαγής συνόρων κάνει λόγο η Ένωση Κεντρώων και καλεί τη διεθνή κοινότητα να το καταδικάσει.

* Νωρίτερα το ΑΠΕ -που προέβη στην αποστολή διορθωτικού τηλεγραφήματος- είχε αποδώσει στον πρόεδρο Ερντογάν τα περί δημοψηφίσματος που ανέφερε η εφημερίδα "Σαμπάχ", η οποία δημοσίευσε την ομιλία. Ο διευθυντής του ΑΠΕ Μιχάλης Ψύλλος έκανε λόγο για "τραγικό λάθος" και ανακοίνωσε πως το ΑΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον εν λόγω ανταποκριτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL