Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Ν. Χριστοδουλίδης: / Ν. Χριστοδουλίδης: "Καμιά αναβάθμιση των κατεχομένων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Χριστοδουλίδης: / Ν. Χριστοδουλίδης: "Καμιά αναβάθμιση των κατεχομένων"

Σε όποιες ενέργειες και αν προβεί η Τουρκία, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αναβαθμίζεται το καθεστώς στις κατεχόμενες περιοχές, διότι είναι το προϊόν μιας παράνομης ενέργειας, δήλωσε χθες από το Κάιρο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην υπογραφή συμφωνίας για ευρεία ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, που περιλαμβάνει την ανανέωση της υποδομής ηλεκτρισμού, τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ανακάλυψη πόρων φυσικού αερίου και την παραγωγή κοινών σχεδίων για την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής.

Η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο του 23ου Διεθνούς Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί και συναντήθηκε και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σημειώνεται πως η Ρωσία τάσσεται με ανακοινώσεις της συχνά - πυκνά υπέρ της επίλυσης, χωρίς όμως χρονοδιαγράμματα και έξωθεν πιέσεις. Ο Ν. Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τη συνάντηση, είπε: “Η Τουρκία εκμεταλλευόταν τέτοιου είδους ευκαιρίες επιχειρώντας να αναβαθμίσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη”.

Σημειώνεται πως η συμφωνία προβλέπει την υπερπόντιση ηλεκτρικού καλωδίου για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας για τουρκικό αγωγό. Ωστόσο ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα, πως η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει αναλλοίωτη.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε, είπε ο Α. Κυπριανού, ότι η Μόσχα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν σε διεθνή φόρα και όπου αλλού μπορεί για να επιτευχθεί «λύση χωρίς χρονικούς περιορισμούς και χωρίς προκαταρκτικούς όρους, όπως θα ήθελαν κάποιοι».

Ο Άντρος Κυπριανού μετέβη στη ρωσική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του κόμματός του, η οποία θα έχει συναντήσεις στη Μόσχα, μεταξύ άλλων και με τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος και των κομμάτων Ενωμένη Ρωσία και Δίκαιη Ρωσία. Επόμενος σταθμός για τον γ.γ. του ΑΚΕΛ η Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους πολιτικούς ηγέτες και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL