Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ουκρανική ή κρίση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανική ή κρίση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας;

Ανταπόκριση από τη Βιέννη, Χρήστος Ηρακλείδης

Σε νέα περίοδο αυξημένης και κλιμακούμενης έντασης εισέρχονται οι ρωσο-ουκρανικές σχέσεις και κατ' επέκταση οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ειδικά μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας την Τετάρτη, κι ενώ καμία λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, η ουκρανική κρίση "διολισθαίνει" σε μια κατά μέτωπο πολιτική και διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Ο ουκρανικός στρατός έχει προχωρήσει τις τελευταίες μέρες σε σειρά επιχειρήσεων που σκοπό έχουν να κάμψουν τις εστίες αντίστασης των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές. Οι μάχες διεξάγονται στις πόλεις Λουγκάνσκ, Γκορλόβα και Ντονιέτσκ, καθώς και κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, σε απόσταση αναπνοής από τη ρωσική επαρχία Ροστόβ. Όμως, τέτοιες επιχειρήσεις πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για περαιτέρω κλιμάκωση, όπως φάνηκε κι από το γεγονός της πρώτης απώλειας Ρώσου πολίτη σε ρωσικό έδαφος από πυρά που προήλθαν από το ουκρανικό έδαφος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε το Κίεβο πως το περιστατικό αυτό μπορεί να έχει "μη αναστρέψιμες συνέπειες" καταλογίζοντας πλήρη ευθύνη στην ουκρανική πλευρά. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα "Κομμερσάντ" που επικαλείται πηγή του Κρεμλίνου, η Μόσχα εξετάζει την πιθανότητα απάντησης σε τέτοια χτυπήματα υπό τη μορφή "επιχειρήσεων ακριβείας καθώς η ρωσική πλευρά γνωρίζει από πού ακριβώς προέρχονται τα πυρά".

"Φέρτε πίσω τα παιδιά μας ζωντανά!"

Πάντως, είναι γεγονός πως το αντιπολεμικό κίνημα στην ίδια την Ουκρανία διογκώνεται ως μια μορφή αντίδρασης στη νέα ηγεσία της χώρας που δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά των αυτονομιστών. "Φέρτε πίσω τα παιδιά μας ζωντανά! Στείλτε τους αξιωματούχους στο μέτωπο!" ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν πριν από λίγες ημέρες έξω από το ουκρανικό προεδρικό μέγαρο από μητέρες και γυναίκες Ουκρανών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σταλεί να πολεμήσουν στα ανατολικά της χώρας. Οι γυναίκες αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και απαίτησαν να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Πετρ Ποροσένκο.

Όπως δήλωσε η μητέρα ενός εφέδρου, "όταν ξεκίνησε η μερική επιστράτευση πολύ έφεδροι στάλθηκαν στις μάχες χωρίς την προαπαιτούμενη εκπαίδευση. Πολλοί βρίσκονται στο μέτωπο εδώ και τρεις μήνες. Εξάλλου, ενώ οι στρατιώτες στέλνονται στις ανατολικές επαρχίες, στα χαρτιά βρίσκονται στην δυτική Ουκρανία, έτσι δεν θεωρείται ότι συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να στερούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους των σχετικών προνομίων."

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που τίθεται το παραπάνω ζήτημα. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, πριν λίγες μέρες δεκάδες στρατιώτες της ουκρανικής εθνικής φρουράς διαδήλωσαν μπροστά από κυβερνητικά κτήρια, καθώς το Κίεβο δεν αναγνώριζε "επίσημα" πως λαμβάνουν μέρος σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις (με τον αντίστοιχο φυσικά μισθό). Στην κατάσταση αυτή έρχονται να προστεθούν και καταγγελίες για ελλιπή στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ποιοι ρίχνουν τα αεροπλάνα;

Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση στο ερώτημα ποιοι ευθύνονται για τις καταρρίψεις των ουκρανικών και άλλων αεροσκαφών στην περιοχή. Το Κίεβο ρίχνει αποκλειστικά την ευθύνη στους αυτονομιστές, ενώ ταυτόχρονα ο αρχηγός του "Λαϊκού Μετώπου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ" (όπως αποκαλείται από τους αυτονομιστές) ισχυρίστηκε μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ πως πυρ εναντίον του ουκρανικού μεταγωγικού αεροπλάνου, που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λουγκάνσκ, άνοιξαν και οι ουκρανικές δυνάμεις απο το αεροδρόμιο της πόλης.

Ουκ ολίγες φορές, οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει κατηγορίες στην προσπάθεια συγκάλυψης ή στοχοποίησης του αντιπάλου για τις πολύνεκρες αυτές καταρρίψεις. Αυτό όμως που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι ότι η κρίση δεν θεωρείται πλέον μια κατάσταση ένοπλης αντιπαράθεσης που περιορίζεται στα σύνορα της Ουκρανίας. Με αφορμή τον θάνατο του Ρώσου πολίτη στο ρωσικό έδαφος από πυρά προερχόμενα από την Ουκρανία, ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Αντρέι Κορτούνοβ, δήλωσε πως "η τραγωδία στην επαρχία του Ροστόβ απέδειξε πως το πεδίο των συγκρούσεων είναι αδύνατον να περιοριστεί μόνο στη γείτονα χώρα". "Όσοι υποθέτουν πως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία δεν μας αφορούν είναι επικίνδυνα γελασμένοι", τόνισε χαρακτηριστικά.

Διπλωματία και κυρώσεις

Στο μεταξύ, στο "μέτωπο" της διπλωματίας, η Δύση δεν κρύβει την πρόθεσή της σφίξει τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να κινείται με αγριότερες διαθέσεις σε σχέση με τις Βρυξέλλες, καθώς οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διστακτικότεροι απέναντι σε κυρώσεις που μπορούν να πλήξουν εξίσου σοβαρά και τους ίδιους.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε ότι θα ήθελε να δει ένα εμπάργκο της Ε.Ε. στους τομείς υψηλής τεχνολογίας και στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας όμως παραδέχθηκε πως "βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από κάτι τέτοιο". Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας είπε ότι δεν θεωρεί πιθανή την επιβολή σκληρότερων μέτρων από πλευράς Ε.Ε. σε αυτό το στάδιο.

Στις ΗΠΑ όμως, ο Λευκός Οίκος ανέλαβε αποφασιστικότερη δράση μετά το "μαύρισμα" της Γκάζπρομμπάνκ και των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών προκαλώντας την αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν που κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι "ακολουθεί όχι μόνο επιθετική εξωτερική πολιτική αλλά και την ασκεί χωρίς κανένα ίχνος επαγγελματισμού".

Σημείωσε επίσης πως οι νέες κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ, καθώς θα πληγούν ιδιαίτερα τα συμφέροντα τους που σχετίζονται με τις αμερικάνικες εταιρείες του ενεργειακού τομέα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε παράλληλα τις ΗΠΑ ότι μπορεί να προχωρήσει σε κυρώσεις υπό τη μορφή αντιποίνων. Έτσι λοιπόν, η εστία έντασης της Ουκρανίας προστίθεται στη διεθνή σκηνή σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτή τη φορά, την ώρα μάλιστα που μαίνονται οι συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ και Παλαιστίνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL