Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Για τρίτη ημέρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τρίτη ημέρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis»

Με βορειοανατολική κατεύθυνση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από  βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού.

Την ίδια ώρα, μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Βιέννη, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι «εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας».

Την Παρασκευή το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Την Παρασκευή στις 16:00 μέσω τηλεδιάσκεψης θα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αργότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε επιβεβαίωσε την έκτακτη σύγκλιση των ΥΠΕΞ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: «Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».

Υπενθυμίζεται πως τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι χθες συνεδρίασε για τρεις ώρες το Συμβούλιο Άμυνας με σκοπό να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Επίσης την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Κύπρος θα είναι, όπως πάντα, δίπλα στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην Κύπρο», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος σήμερα στην ΕΡΤ, αναφορικά με το χθεσινό τηλεφώνημα Κ.Μητσοτάκη-Ν.Αναστασιάδη.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επαφή του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες αλλά την τελευταία περίοδο, και πλήρης συντονισμός για την αντιμετώπιση των εξελίξεων.

«Βλέπουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική να εξελίσσεται επικίνδυνα. Υπάρχει απόλυτη και αγαστή συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για την αντιμετώπιση αυτής της προκλητικής, πειρατικής πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τηλεφώνημα, λοιπόν, του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο της αλληλοενημέρωσης και του συντονισμού των ενεργειών των δύο κρατών. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα και βλέπουμε συνεχώς την κατάσταση να οξύνεται. Επιβάλλεται, λοιπόν, η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει και διά ζώσης συνάντηση Αναστασιάδη-Μητσοτάκη, ο κ. Κούσιος απάντησε πως «εάν κριθεί σκόπιμο ότι θα πρέπει να συναντηθούν διά ζώσης, αυτό θα γίνει χωρίς καμία αμφιβολία.

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον πρέσβη του Ισραήλ

Η τουρκική παραβατικότητα, καθώς και διμερή θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL