Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Συνάντηση Δένδια - Γκουτέρες / Συνάντηση Δένδια - Γκουτέρες: "Άκυρο" το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, τονίζει η Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Δένδια - Γκουτέρες / Συνάντηση Δένδια - Γκουτέρες: "Άκυρο" το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, τονίζει η Αθήνα

Ο Δένδιας παρουσίασε τις ελληνικές απόψεις στον Γκουτέρες υπογραμμίζοντας ότι τόσο αυτό το μνημόνιο όσο και το δεύτερο περί στρατιωτικής συνεργασίας Άγκυρας - Τρίπολης είναι “ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία”.

Προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους τους οποίους “οι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή”.

Η απάντηση του Γκουτέρες ήταν ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η εξέταση νομιμότητας και αν θα έχει το επιθυμητό για την ελληνική πλευρά αποτέλεσμα είναι άγνωστο. Πάντως, στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι να μην πρωτοκολληθούν τα μνημόνια που έχει αποστείλει η Τουρκία από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.

Αυτό που ανησυχεί πρωτίστως την Αθήνα είναι εάν και με ποιον τρόπο η Άγκυρα θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι στις αρχές του 2020 η Τουρκία θα ξεκινήσει τον καθορισμό περιοχών αδειοδότησης ανατολικά της Κρήτης και παράλληλα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές αυτές. Σημειώνεται ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος φρόντισε την Κυριακή να επαναλάβει ότι «το μνημόνιο συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη ενοχλεί την Ελλάδα, αλλά θωρακίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Ο Ερντογάν, που είναι εδώ και πολύ καιρό αποφασισμένος να μην μείνει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στη θαλάσσια περιοχή χωρίς να παρακάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία. Αυτό ισχύει και για τον αγωγό East Med.

Η Λιβύη και οι κάθε είδους... σύμμαχοι

Στο μεταξύ, εντός του σαββατοκύριακου, ο Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον επικεφαλής της -διεθνώς αναγνωρισμένης- κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ Αλ Σαράτζ σε μια στιγμή που ο αντίπαλός του στρατηγός Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, προελαύνει προς τη λιβυκή πρωτεύουσα. Η Τουρκία στηρίζει με όπλα την πλευρά Σαράτζ και έχει προσφερθεί να στείλει και στρατό, εάν της ζητηθεί.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Σαράτζ “όμηρο” τρομοκρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων - και προειδοποιεί τρίτες χώρες να μην ανακατευτούν στον εμφύλιο της Λιβύης, ακριβώς όπως το αποφεύγει η Αίγυπτος, όπως είπε. Στο μεταξύ η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο έκλεισε την Κυριακή τις πόρτες της μέχρι νεωτέρας επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Επί της ουσίας, βέβαια, πολλοί ανακατεύονται σ’ αυτόν τον εμφύλιο, με την Τουρκία και το Κατάρ να στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα να στηρίζουν τον Χαφτάρ.

Στη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, αλλά και την Ιορδανία περιοδεύει από σήμερα ο Δένδιας, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη του αραβικού κόσμου. Ωστόσο ο σημαντικότερος σταθμός στην περιοδεία του θα είναι η Ρώμη την Παρασκευή.

Κι αυτό διότι η Ιταλία και η Γαλλία μαζί με τη Γερμανία, που έχει την πρωτοβουλία, ετοιμάζονται να οργανώσουν -μετά τη συνάντηση των ηγετών τους την Παρασκευή- μια διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, σε συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ, η οποία θα βάζει το πλαίσιο για μια πολιτική λύση σ’ αυτό τον εμφύλιο, που απειλεί να πάρει διαστάσεις ανάλογες με αυτόν της Συρίας.

Στη διαδικασία αυτή εμπλέκεται και η Ρωσία. Η καγκελάριος Μέρκελ επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι “ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να συνδράμει τις μεσολαβητικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της διευθέτησης της κατάστασης στη Λιβύη που καταβάλλονται από την πλευρά της Γερμανίας και του ΟΗΕ”.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στον ιταλικό Τύπο, οι... ειρηνοποιοί φαίνεται να αναζητούν ένα τρίτο πρόσωπο -πέραν τον Σαράτζ και Χαφτάρ- για την επόμενη μέρα στη Λιβύη.

Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL