Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Αλ. Χαρίτσης: / Αλ. Χαρίτσης: Θέλουμε να στηρίξουμε τις δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: / Αλ. Χαρίτσης: Θέλουμε να στηρίξουμε τις δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας

Την ανάγκη « να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς» μετά τα Μνημόνια επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στα ζητήματα ισότητας των φύλων και επιτάχυνσης των διαδικασιών πολιτογράφησης, που αντιμετωπίζονται με το νομοσχέδιο που συζητείται από χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έχει «ψευδαίσθηση» ότι με ένα νομοσχέδιο θα επιλυθούν δομικές παθογένειες μίας πατριαρχικής κοινωνίας, τόνισε όμως πως η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει και νομοθετικά και διοικητικά τις δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας.

Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2020 για τη λειτουργία των δομών αυτών, ενώ δήλωσε έτοιμος για πολύ σοβαρή συζήτηση με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ώστε η συνέχιση της λειτουργίας αυτών των δομών να μην επιβαρύνει τους δήμους, αλλά να καλυφθεί από άλλους πόρους.

Σε σχέση με τα ζητήματα της πολιτογράφησης, ο Αλ. Χαρίτσης θύμισε τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και υπογράμμισε ότι "με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου θέτουμε ενιαίους κανόνες για όλους, δημιουργούμε ένα πιο αντικειμενικό, πιο διάφανο σύστημα». Ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στο τεστ της ελληνομάθειας παρατηρώντας πως «η εμπειρία έχει δείξει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει πολύ ισχυρό αυτό το στοιχείο του υποκειμενισμού».

Πιεστικές οι ανάγκες των δήμων, οι προσλήψεις δεν μπορούν να περιμένουν την 1η Σεπτεμβρίου

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκαν οι διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ισχυρισμούς για «διευθετήσεις», ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι οι εποχιακές προσλήψεις πρέπει να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς της προεκλογικής αναστολής των προσλήψεων, επισημαίνοντας τις ανάγκες των δήμων για εποχιακές προσλήψεις πυροσβεστών ή ναυαγοσωστών, για παράδειγμα, που δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη μεγαλύτερη προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση στην ιστορία της, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν ούτε στην περίπτωση των μόνιμων προσλήψεων να υπάρξει «ομηρεία» των επιτυχόντων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, δεδομένων των πιεστικών αναγκών, ειδικά στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. «Οι ίδιοι οι δήμοι πιέζουν, οι δικοί σας οι δήμαρχοι πιέζουν και καλά κάνουν και πιέζουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης.

Μ. Βορίδης: Νομοθετικός ακτιβισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης υποστήριξε σχετικά με το νομοσχέδιο ότι «είναι αυτό που λέμε 'ο ΣΥΡΙΖΑ στα καλύτερά του'", κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο με «νομοθετικό ακτιβισμό, χωρίς πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο». Ο Μ. Βορίδης ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο «κλείνει ξεκάθαρα το μάτι σε συγκεκριμένες κατηγορίες» και επικέντρωσε την κριτική του και στο ζήτημα της ιθαγένειας και στις διατάξεις που σχετίζονται με τις προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και με τα δημοτικά ραδιόφωνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL