Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γκέλη Καλλίνικου - Δήμαρχος Γαύδου: / Γκέλη Καλλίνικου - Δήμαρχος Γαύδου: Μια ζωή αγωνιζόμουν για το δίκιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκέλη Καλλίνικου - Δήμαρχος Γαύδου: / Γκέλη Καλλίνικου - Δήμαρχος Γαύδου: Μια ζωή αγωνιζόμουν για το δίκιο

Από την ακριτική Γαύδο, το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, μια γυναίκα δήμαρχος στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας σε όλες τις γυναίκες. Η Γκέλη Καλλίνικου, με το “γαυδιώτικο” πείσμα της μιλά για τις δυσκολίες να διοικεί ένα ακριτικό νησί ενενήντα μόνιμων κατοίκων, που, όταν έχει “καιρό”, ιδίως τον χειμώνα, μένει για μέρες αποκλεισμένο, ενώ περιγράφει στην “Αυγή" πώς στάθηκε στα πόδια της όταν έπεσε θύμα απειλών αλλά και ξυλοδαρμού επειδή υποστήριξε το δημόσιο συμφέρον.

“Εδώ είναι δύσκολες οι συνθήκες. Όχι μόνο από τον καιρό, που μπορεί για μέρες να έχει απαγορευτικό, ιδίως τον χειμώνα. Αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι μια κοινωνία κλειστή” τονίζει η Γκ. Καλλίνικου. “Ξέρετε, σε μια κλειστή κοινωνία περισσεύει η ‘καφενολογία’, όπου ο καθένας κάθεται στο καφενείο και μπορεί π.χ. να ερμηνεύει όπως θέλει ένα άρθρο που έχω αναρτήσει στο Facebook, είτε πρόκειται για άρθρο που εκφράζει την ιδεολογική μου τοποθέτηση, είτε πρόκειται για άρθρο από τον αθηναϊκό Τύπο που αφορά ένα συμβάν άσχετο με το νησί. Να το παρερμηνεύει, να βάλλει στο στόμα μου λόγια που ποτέ δεν έχω πει ή δεν προτίθεμαι να πω και όλο αυτό να πάρει μεγάλη διάσταση στη μικρή μας κοινωνία και να σπείρει διχόνοια ή διχόνοιες σε οικογένειες”.

“Δυστυχώς, αυτοί οι ‘καφενολόγοι’ δεν ασχολούνται με το τι έργο έχει κάνει η δήμαρχος. Ξεχνά τι έχει προσφέρει η δήμαρχος για το σύνολο του νησιού και για τον καθένα ξεχωριστά και αρχίζουν μια προσωπική αντιπαράθεση διεκδικώντας πολλές φορές το αξίωμα” λέει η Γκ. Καλλίνικου προσθέτοντας: “Πολύ συχνά φτάνει στα αυτιά μου η φράση: 'Μια γυναίκα να μας κάνει κουμάντο;'. Παρ' όλα αυτά, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου πρόκειται να κατέλθουν τρεις επικεφαλής των υποψήφιων συνδυασμών, δύο γυναίκες και ένας άνδρας.

Η προσπάθεια υποβιβασμού μιας γυναίκας σε επιφανές αξίωμα δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια, αλλά προχωρά και στην ωμή βία. “Το 2011 ήμουν δημοτική σύμβουλος” αφηγείται η Γκ. Καλλίνικου και συνεχίζει: “Τότε, λοιπόν, αρχίσαμε να ψάχνουμε πού είχαν πάει τα λεφτά του δήμου. Αποκαλύψαμε ότι ο ένας και μοναδικός υπάλληλος του Δήμου Γαύδου είχε κάνει υπεξαίρεση από το ταμείο ποσού της τάξεως των 578.000 ευρώ”. “Είναι μια μεγάλη υπόθεση υπεξαίρεσης, η οποία πρωτόδικα καταδίκασε σε ισόβια τον υπάλληλο, όμως η απόδοση δικαιοσύνης θα είναι μόνο όταν επιστραφούν τα χρήματα του δήμου στο ταμείο του. Διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε το ποσό έχει επιστραφεί στο ταμείο του δήμου” εξηγεί για να τονίσει η Γκ. Καλλίνικου: “Ήταν πολλά τα λεφτά και ήταν δύσκολη περίοδος για εμένα!”.

Απειλές και δολιοφθορές

“Στην αρχή δεχόμουν απειλητικά μηνύματα. Όταν είδαν ο πρώην ταμίας και οι συνεργοί του ότι δεν κάνω πίσω, άρχισαν τις δολιοφθορές. Καταστράφηκε το αυτοκίνητο μου, κόβονταν με πριόνι οι κεντρικοί αγωγοί της διανομής του νερού με αποτέλεσμα να 'μείνει' το νησί από το πολυτιμότερο αγαθό. Ήταν πράξεις που θα ξεσήκωναν τους κατοίκους” αναφέρει η Γκ. Καλλίνικου. “Όταν πια η εισαγγελική έρευνα είχε πάρει τον δρόμο της κι εγώ ήμουν πια δήμαρχος, έπεφτα θύμα άσχημων απειλών καθημερινά” λέει ξεφυσώντας. “Νόμιζαν ότι θα τους έκανα το χατήρι, ότι θα φοβόμουν και θα έκανα πίσω” συνεχίζει, λέγοντας: “Αλλά για εμένα ήταν μια πολύ σοβαρή υπόθεση”. “Με το δημόσιο χρήμα δεν παίζει κανείς!” τονίζει η Γκ. Καλλίνικου, όμως “αυτοί νόμιζαν ότι επειδή μια τόσο σοβαρή υπόθεση είναι στα χέρια μιας γυναίκας, θα ήταν εύκολο να με τρομοκρατήσουν ώστε να κάνω πίσω!”

Αυτό φάνηκε λίγο αργότερα, όταν εν μέσω τεταμένου κλίματος αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, το καλοκαίρι του 2015 και δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα, η δήμαρχος Γαύδου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στο λιμάνι του νησιού. “Με θεωρούσαν ευάλωτη σε σχέση με τις ανοιχτές υποθέσεις του δήμου, που ήταν ύψιστου δημοσίου συμφέροντος” τονίζει η Γκ. Καλλίνικου. Κι όταν τη ρωτάμε τι ήταν αυτό που την κράτησε όρθια, μας απαντά: “Έχω φίλους που με στήριξαν και κάποιο διάστημα είχα και την προστασία της αστυνομίας γιατί είχε χοντρύνει το παιχνίδι και ήταν λίγο δύσκολα για εμένα”. “Δεν ήθελα να εμπλέξω την οικογένειά μου, γιατί οι δικοί μου είχαν φοβηθεί και ακόμη φοβούνται” προσθέτει και συνεχίζει: “Αλλά, όπως μου έχει πει ένας φίλος 'εσύ έχεις αμπελιανό γινάτι'. Η Άμπελος είναι το χωριό μου. Από εκεί έχω πάρει το πείσμα. Το δικό μου πείσμα!” λέει η Γκ. Καλλίνικου προσθέτοντας: “Μπορεί να κλείστηκα αρκετά μέσα, να στερήθηκα πράγματα, αλλά όλα αυτά είχαν να κάνουν με την απόδοση δικαιοσύνης! Έπρεπε να λάμψει η αλήθεια”.

Μια ζωή στους δρόμους

“Για εμένα ήταν και παραμένει ικανοποίηση ότι κατάφερα παρ’ όλες τις δυσκολίες, αυτή η υπόθεση να φτάσει εκεί που έχει φτάσει και θα την πάω μέχρι τέλους για να αποζημιωθεί ο δήμος!” υπογραμμίζει η Γκ. Καλλίνικου για να εξηγήσει: “Η απώλεια αυτών των χρημάτων στέρησε υποδομές και παροχές από τους δημότες. Δεν είναι προσωπική υπόθεση”. “Εγώ μια ζωή ήμουνα στους δρόμους και αγωνιζόμουν για το δίκιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απονομή δικαιοσύνης! Είναι στον χαρακτήρα μου που δεν το έβαλα κάτω! Τίποτα δεν διεκδικείται χωρίς καθαρότητα και αγώνα” καταλήγει η δήμαρχος Γαύδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL