Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Την Παρασκευή η πρώτη φεμινιστική απεργία στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την Παρασκευή η πρώτη φεμινιστική απεργία στην Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν την τελευταία γυναικοκτονία στην Κρήτη, το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία της 8ης του Μάρτη ανακοίνωνε σε συνέντευξη Τύπου χθες την πρώτη φεμινιστική απεργία στη χώρα μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και καλούσε σε συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μάλιστα, πρώτη φορά φέτος από σωματεία και συνδικαλιστικά όργανα που συμμετέχουν έχουν ανακοινωθεί στάσεις εργασίας ώστε να μπορούν οι γυναίκες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Το δίκτυο συστάθηκε από εκπροσώπους φεμινιστικών / γυναικείων οργανώσεων και τμημάτων φεμινιστικής πολιτικής / γυναικών των πολιτικών κομμάτων, από γυναίκες αιρετές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα και προσωπικότητες προερχόμενες από τον πανεπιστημιακό και τον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς και από ένα ευρύτατο επαγγελματικό και κοινωνικό φάσμα με σκοπό το κάλεσμα σε κοινή δράση και συμμετοχή μαζί με εκατομμύρια γυναίκες στην παγκόσμια φεμινιστική απεργία που γίνεται τα τελευταία χρόνια την 8η του Μάρτη, όπως τόνισε η Μαρία Γκασούκα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, η φεμινιστική απεργία ξεκίνησε από το 2016 ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και γυναικείων συλλογικοτήτων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία κ.λπ.), της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως, το 2018 συμμετείχαν επίσημα σαράντα χώρες και ειδικά στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των συνδικάτων, συμμετείχαν περισσότερες από 5,3 εκατομμύρια γυναίκες.

Η 8η Μαρτίου είναι η συνέχεια μακρών αγωνιστικών παραδόσεων και αποτέλεσμα συσπείρωσης γυναικείων οργανώσεων, κινημάτων, κομμάτων και ατόμων, σημείωσε η Μ. Γκασούκα, τονίζοντας ότι η φετινή πρώτη φεμινιστική απεργία είναι και μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία να έρθει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της. Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο για κατακτήσεις και δικαιώματα των γυναικών από την άνοδο της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

"Η δική μου σκέψη είναι η 8η Μαρτίου να γίνει ημέρα απεργίας και αργίας, όπως η Πρωτομαγιά, μέχρι να καταφέρουμε την ισότητα και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών" σημείωσε κατά την παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, συμπληρώνοντας ότι υποστηρίζει την ιδέα Παγκόσμιας Απεργίας για την 8η Μάρτη.

Στις συνέπειες που είχε η κρίση ειδικά στις γυναίκες, με ποσοστά ανεργίας που έφταναν στο 60%, αναφέρθηκαν η Μίκα Ιωαννίδη του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών και η Σοφία Κάντα, γραμματέας Ισότητας ΟΤΟΕ, η οποία επισήμανε και το έλλειμμα συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων ή τα συνδικάτα.

Με αιτήματα για το τέλος της ανισότητας

Τα αιτήματα της απεργίας είναι να δοθεί τέλος στην ανισότητα των αμοιβών και στα εμπόδια ανέλιξης, στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και στις απολύσεις εγκύων, στην αυξημένη ανεργία και φτώχεια των γυναικών, στη σεξουαλική παρενόχληση το χώρο εργασίας, την αποκλειστική ανάληψη από τις γυναίκες όλων των υποχρεώσεων μέσα στο σπίτι, στον έμμεσο αποκλεισμό μας από τα κέντρα των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, στις διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και φυσικά στην έμφυλη βία και στις δολοφονίες γυναικών.

Την κινητοποίηση στηρίζουν τα γυναικεία τμήματα των εξής κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι - Πράσινοι, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΙΔΗΣΟ.

Στη συνέντευξη παρέστησαν και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL