Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Ένοχος ο μητροπολίτης Αμβρόσιος για το ομοφοβικό κείμενό του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένοχος ο μητροπολίτης Αμβρόσιος για το ομοφοβικό κείμενό του

Σε μια απόφαση σταθμό για την LGBTQI+ κοινότητα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα προχώρησε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, το οποίο καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος βάσει του αντιρατσιστικού νόμου και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι φυλάκιση επτά μηνών με τριετή αναστολή, καθώς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης κατέληξε στο εδώλιο του κατηγορουμένου έπειτα από μήνυση εννέα ακτιβιστών της LGBTQI+ κοινότητας εξαιτίας του ομοφοβικού κειμένου του το οποίο είχε αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο μετά την ψήφιση του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στο εν λόγω κείμενο χαρακτήριζε τους ομοφυλόφιλους «αποβράσματα», «μη ανθρώπους» και παρακινούσε τους οπαδούς του να τους απομονώσουν και να τους φτύσουν. Στην πρώτη μάλιστα δίκη, τον περασμένο Μάρτιο, κατά την οποία αθωώθηκε, αλλά η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησε στη συνέχεια έφεση κατά της απόφασης, ο Αμβρόσιος δεν είχε παραλείψει να εξαπολύσει ομοφοβικά πυρά και εντός του δικαστηρίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «θα έπαιρνε το όπλο» ενάντια στους ομοφυλόφιλους.

Αντίθετη η εισαγγελική πρόταση

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χθεσινή καταδικαστική απόφαση λήφθηκε παρά την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέα. «Οι συγκεκριμένες ενέργειες και προτροπές είναι απόλυτα καταδικαστέες ακόμα και σε ιδιωτικό λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτός που τον εκφέρει κατέχει δημόσιο αξίωμα. Ο μητροπολίτης μπορεί να είναι λαοπρόβλητος και να χαίρει σεβασμού, πόσοι όπως ενστερνίζονται ή παρασύρονται από τα λόγια του; Μόνο άνθρωποι που ήδη τα πιστεύουν αυτά. Η κοινωνία μας έχει κάνει βήματα μπροστά» υποστήριξε η εισαγγελέας.

Στο πλάι του μητροπολίτη πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της δικαστικής απόφασης, άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο προχώρησαν σε αποδοκιμασίες. Μέσα και έξω από την αίθουσα υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις, όπως και στην προηγούμενη δίκη. Σημειώνεται ότι πίσω από τα έδρανα της υπεράσπισης, όπως και στην πρώτη δίκη, ήταν ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, ενώ μέσω Τwitter ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος επίσης εξέφρασε τη στήριξή του προς τον μητροπολίτη.

Τι υποστήριξε ο Αμβρόσιος

Φυσικά, ο μητροπολίτης στην απολογία του δήλωσε αθώος των κατηγοριών, λέγοντας ότι «όλα αυτά δεν τα έγραψα με δόλο, αλλά για να προφυλάξω την κοινωνία", ενώ ισχυρίστηκε ότι «όταν τα έγραψα αυτά, η συμβίωση των ομοφυλοφίλων ήταν ποινικό αδίκημα» καθώς και ότι όταν τα έγραφε αυτά δεν υπήρχε ο αντιρατσιστικός νόμος, γεγονός που δεν ισχύει.

Μεταξύ άλλων είπε ότι: «Στόχος μου ήταν να κατονομάσω το αμαρτωλό πάθος, όχι τα πρόσωπα που μηνύουν. Οι μηνυτές όμως εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα και γι’ αυτό τα κάνουν όλα αυτά. Είναι εκτός τόπου και χρόνου» καθώς και ότι «το δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα να με κρίνει ως επίσκοπο και δεν καταλαβαίνω γιατί σήμερα κατηγορούμαι...».

Ιδιαίτερα κρίσιμη απόφαση για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά

Από την πλευρά της, σε δηλώσεις σε ΜΜΕ η συνήγορος πολιτικής αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων δήλωσε ότι «είναι μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, η οποία βάζει όριο όχι στον ρατσιστικό λόγο γενικώς από οποιονδήποτε κι αν εκφέρεται, αλλά βάζει όριο στον ιδιαίτερα εμπρηστικό λόγο όταν εκφέρεται από ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να έχει πολύ μεγάλη απήχηση και επιρροή στον κόσμο και όταν ο λόγος αυτός θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του προσώπου». «Θεωρούμε», συνέχισε, «ότι ήταν μια ιδιαίτερα κρίσιμη απόφαση για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL