Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τμήμα ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ: Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ: Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια

«Η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία» αναφέρει το Τμήμα ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία.

«Η 3η Δεκέμβρη κηρύχθηκε ως Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία. Αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο μια επέτειος, αλλά αποτελεί μία ημέρα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας των ατόμων με αναπηρία. Είναι η ημέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τους αναπήρους ,τις οικογένειες τους με το  αναπηρικόκίνημα,που αγωνίζονται και διεκδικούν ενάντια στη φτώχεια, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις, το στιγματισμό, τη φιλανθρωπία και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην ισότητα και την  αξιοπρέπεια» αναφέρει το Τμήμα ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειροξ επερνούν τα 120 εκατομμύρια τα Α.με.Α.Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία, καθώς και τα άτομαμε χρόνιες παθήσεις ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ήταν ραγδαίες.

Η πολιτική αλλαγή του 2015, αλλά και όσα ακολούθησαν, δημιούργησαν νέες συνθήκες για τη χώρα. Η έξοδος από τα μνημόνια και ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας, ανεξάρτητα από το αν παραμένουν οι δυσκολίες, δημιουργούν νέες δυνατότητες για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της Αριστεράς, παρά τον ανηλεή πόλεμο από το πολιτικό κατεστημένο, τους «δανειστές» και τα συστημικά ΜΜΕ, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την σκληρή περίοδο της κρίσηςκαιταυτόχρονανα προστατεύσει τους πιο ευάλωτους  κρατώντας όρθια την κοινωνία.

Η Κυβέρνηση, σε υπέρβαση των περιορισμών και δυσκολιών που έθετε το πλαίσιο της επιτροπείας, προχώρησε στη θεσμοθέτηση και υλοποίηση σημαντικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία , τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους , αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και κατοχυρώνοντας καινούργια δικαιώματα στο πλαίσιο συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους. Σε αυτές, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

• Η ψήφιση του νόμου 4488/2017 που  ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Α.με.Α. Οι διατάξεις του νέου νόμου αποτελούν  την  νομοθετική μήτρα πάνω στη οποία χτίζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας ,για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

• Ξεδίπλωσε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με σκοπό να προστατεύσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας συμπεριλαμβανομένων των Α.με.Α.με την χορήγηση του ΚΕΑ(Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), τουκοινωνικούμερίσματος,του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ΔΕΗ,  καθώς και με τη εφαρμογήάλλων κοινωνικών πολιτικών.

• Στον τομέα της Υγείας διασφαλίστηκε η καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των Α.με.Α στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θεσμοθετήθηκε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού σε ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

• Αναβαθμίστηκε η ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) με στόχο τον ανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου με ενταξιακό προσανατολισμό. Επανήλθε η κανονικότητα αφού τα σχολεία πλέον ανοίγουν έγκαιρα και κανονικά κάθε Σεπτέμβρη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς .

• Στον τομέα της εργασιακής απασχόλησης των αναπήρων, αλλά και των οικογενειών τους με το νόμο 4440/2016 προβλέπεται  ποσοστό προσλήψεων 15% μέσω Α.Σ.Ε.Π.  στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

• Με την σταδιακή συγκρότηση του νέου Κοινωνικού Κράτους,την δημιουργία των 325 Κέντρων Κοινότητας και την ίδρυση του Ο.Π.Ε.Κ.Α (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) οικοδομείται η ραχοκοκαλιά του νέου πανελλαδικού δικτύου κοινωνικής προστασίας.

• Εφαρμόζονται  προγράμματα αποϊδρυματοποίησης για Άτομα με Αναπηρία.

• Αναθεωρήθηκε ο Ε.Π.Π.Π.Α. (Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού  Ποσοστού Αναπηρίας)  και διευρύνθηκε το παράρτημα του πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων από τις 43 στις 144 για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ αόριστο.

• Διασφαλίστηκαν όλα τα αναπηρικά επιδόματα χωρίς καμιά περικοπή και χορηγούνται χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

• Εξασφαλίστηκεοριστικάη μη περικοπή των συνάξεων .

Παρ’ όλες τις θετικέςπρωτοβουλίες της Κυβέρνησηςαπομένουνακόμη πολλά να γίνουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της καθημερινότητας των αναπήρων,ώστε να έχουν μια αξιοπρεπήδιαβίωση και καθολικήπροσβασιμότητα .

Η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL