Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Ούτε κάνναβη είχε πάρει ο Ζακ Κωστόπουλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ούτε κάνναβη είχε πάρει ο Ζακ Κωστόπουλος

Στον απόηχο της δημοσίευσης της τελικής ιατροδικαστικής έκθεσης που έδειξε ότι ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από έμφραγμα που του προκάλεσε η άγρια κακοποίησή του, συμπληρώθηκαν χθες δύο μήνες από εκείνη την ημέρα που άφηνε την τελευταία του πνοή αβοήθητος στο πλακόστρωτο της οδού Γλάδστωνος.

Δύο μήνες που σημαδεύτηκαν από ψευδείς ειδήσεις, σενάρια και διαρροές που όλες στόχευαν το θύμα -το νεκρό θύμα- δίνοντας άφεση αμαρτιών στους πραγματικούς θύτες. Όμως και πάλι η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων των ιατροδικαστών αλλά και των αποτελεσμάτων των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει η αμφισβήτηση γεγονότων.

Χθες ο συνήγορος του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη Χ. Αναγνωστόπουλος σε ανακοίνωσή του αμφισβήτησε την ιατροδικαστική έκθεση κάνοντας λόγο για "συμπέρασμα της ιατροδικαστικής εκθέσεως επιστημονικά μη παραδεκτό".

Μάλιστα, ο δικηγόρος ισχυρίζεται ότι "η απουσία τοξίκωσης είναι διαπίστωση, διαμετρικά αντίθετη προς τις περιγραφές των πολλών αυτόκλητων μαρτύρων που έχουν καταθέσει. Περαιτέρω δεν έχει διενεργηθεί (περιέργως) έλεγχος για τετραϋδροκανναβινόλη και (ανεπιτρέπτως) δεν έχουν μετρηθεί στο αίμα τα επίπεδα της ευρύτατα διαδεδομένης ψυχοδραστικής ουσίας α-pvp (α-πυρριδινοφεντιοφενόνη) με συνέπεια ο έλεγχος να είναι ατελής".

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης, η πρώτη κατηγορία τοξικών ενώσεων για την οποία εξετάστηκαν τα ούρα και το αίμα του 33χρονου ακτιβιστή ήταν οι κανναβινόλες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η τετραϋδροκανναβινόλη, γεγονός που αναφέρεται ρητά. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης, η μόνη ουσία που βρέθηκε στον νεκρό Ζακ ήταν Ibuprofen, γνωστή σε όλους μας αναλγητική ουσία, και μάλιστα σε επίπεδα όχι τοξικά, όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό έγγραφο.

Εκτός ΔΙΑΣ έως την ολοκλήρωση της έρευνας

Η δημοσίευση του πορίσματος των ιατροδικαστών προκάλεσε, όπως γράφαμε και χθες, νέα αναβάθμιση στην εσωτερική έρευνα της αστυνομίας για τις ευθύνες των αστυνομικών στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Η προκαταρκτική εξέταση γίνεται Ένορκη Διοικητική, η γνωστή μας ΕΔΕ, και περιλαμβάνει εννέα αστυνομικούς, οι οποίοι, κατά πληροφορίες, αναμενόταν να αποσπαστούν από τις θέσεις τους στην ομάδα ΔΙΑΣ μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Θυμίζουμε ότι η προκαταρκτική εξέταση έχει ήδη αλλάξει τρεις υπεύθυνους αξιωματικούς, πρώτα ένα κατώτερο αξιωματικό, στη συνέχεια έναν ανώτερο που αποστρατεύθηκε στις κρίσεις και στη συνέχεια είχε αναλάβει ένας τρίτος.

Όπως και εμείς έχουμε υποσχεθεί, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες, θα ρωτάμε: "Γιατί σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο;".

Όλγα Γεροβασίλη: Η βία του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο δεν έχει θέση στη Δημοκρατία μας

Χθες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στην ιστοσελίδα news 247.gr: "Το πρόσωπο της βίας του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, αυτή η φασίζουσα αντίληψη που οδήγησε όχι μόνο στον τόσο αποτρόπαιο θάνατο ενός νέου ανθρώπου, αλλά και στην απόπειρα προσβολής της μνήμης του, δεν έχουν καμία απολύτως θέση στη δημοκρατία μας. Ευθύνη της Πολιτείας, πέρα από τη θεσμική θωράκιση των αρχών και αξιών της δημοκρατίας, είναι και η συνεχής διαφύλαξή τους. Σ' αυτό μας το καθήκον απέναντι στην κοινωνία είμαστε σταθερά κι αποφασιστικά προσηλωμένοι".

ΤΗΝ ΑΝΑΠΡΑΓΩΓΗ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗΛΙΤΕΥΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνής Αμνηστία: Αναγκαία η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των αστυνομικών οργάνων

"Αναγκαία η διερεύνηση ενδεχόμενου κινήτρου μίσους και προκατάληψης, τόσο για την επίθεση όσο και για τη συμπεριφορά της αστυνομίας"

Για "σοβαρές ανεπάρκειες και καθυστερήσεις" κατά την ποινική και πειθαρχική διαδικασία για την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου μιλά και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως τονίζει, "σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, είναι αναγκαία η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των αστυνομικών οργάνων σχετικά με την υπερβολική χρήση βίας κατά την παρέμβασή τους, αλλά και ενδεχόμενη ευθύνη τους στον θάνατο του Ζακ. Τέλος, είναι αναγκαία η διερεύνηση ενδεχόμενου κινήτρου μίσους και προκατάληψης, τόσο για την επίθεση όσο και για τη συμπεριφορά της αστυνομίας".

Επισημαίνει επίσης ότι "σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το αν μπορεί να θεμελιωθεί το έγκλημα μίσους με στενά νομικούς όρους, είναι αναμφισβήτητο ότι η υπόθεση του Ζακ άνοιξε το καπάκι ώστε να ξεχυθεί το μίσος που φωλιάζει σε τμήμα της κοινωνίας και του δημόσιου λόγου. Ο δημόσιος διάλογος συχνά χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια στοχοποίησης του αδύναμου και του διαφορετικού, την επιβολή στερεοτύπων και την προσπάθεια στιγματισμού συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, αλλά και την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων από την πρώτη στιγμή του θανάτου του Ζακ".

"Ως Διεθνής Αμνηστία, έχουμε επιμείνει από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη διεξαγωγής μιας άμεσης, αμερόληπτης, ανεξάρτητης και κατάλληλης έρευνας, με στόχο την απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους δράστες. Συντασσόμαστε μαζί με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ζακ, και ανακοινώνουμε ότι τις επόμενες μέρες θα εκκινήσουμε εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ" καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL