Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τον εμπρησμό στις Σκουριές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταρρέει το κατηγορητήριο για τον εμπρησμό στις Σκουριές

Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία μπήκε η «μητέρα των δικών», όπως έχει ονομαστεί η δίκη για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 26 Νοεμβρίου με τις υπόλοιπες αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορούμενων, ενώ στην προχθεσινή διαδικασία η πολιτική αγωγή τόνισε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν το κατηγορητήριο «σαθρό» και δείχνουν ότι στόχος των διωκτικών αρχών ήταν η στοχοποίηση του αγώνα της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Παράλληλα, συνήγοροι των κατηγορουμένων αποδόμησαν την αξιοπιστία των κινητών ευρημάτων από τον χώρο του εργοταξίου βάσει των οποίων αποδόθηκαν κατηγορίες και στηρίχθηκε η εισαγγελική πρόταση για ενοχή πέντε κατηγορουμένων που ο ίδιος εκτίμησε ότι συμμετείχαν στην εμπρηστική επίθεση. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ληστείας, αλλά και την ενοχή πέντε εξ αυτών για τα αδικήματα της κατοχής, κατασκευής εκρηκτικών, της έκρηξης καθώς και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.

Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης δύο κατηγορουμένων που με βάση την εισαγγελική πρόταση συμμετείχαν στην εμπρηστική επίθεση μίλησε για τον αναξιόπιστο τρόπο συλλογής των κινητών στοιχείων, τονίζοντας ότι κανείς δεν ξέρει ούτε πώς ούτε πότε βρέθηκαν εκεί. Μίλησε για τους οξειδωμένους κάλυκες, τους διαφορετικούς αριθμούς αντικειμένων που υπάρχουν από το ένα υπηρεσιακό έγγραφο στο άλλο και γενικότερα για την προχειρότητα που επιδείχθηκε από τις διωκτικές αρχές.

Αναφορικά με την εύρεση γενετικού υλικού ενός κατηγορουμένου σε έναν σκούφο, που κατά τη δικογραφία εντοπίστηκε σε απόσταση 700 μέτρων, ενώ το σημείο που βρέθηκε απέχει 1,5 χιλιόμετρα από το εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός, τονίστηκε ότι ενδέχεται ο κατηγορούμενος να τον έχασε κάποια άλλη φορά, αφού επισκέπτεται συχνά το βουνό είτε για κυνήγι είτε για υλοτόμηση. Επισημάνθηκε επίσης ότι ο σκούφος δεν είχε κανένα ίχνος από πυρίτιδα ή βενζίνη, κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί να χάθηκε τη νύχτα του εμπρησμού.

Όσοι συνήγοροι έλαβαν τον λόγο τόνισαν ότι στόχος των διωκτικών αρχών με την παρότρυνση του τότε δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα ήταν να στοχοποιηθεί το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού στις Σκουριές. «Είχαμε κατά παραγγελία διογκωμένα κατηγορητήρια και προσπάθεια φίμωσης της περιοχής» είπε ένας συνήγορος, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν να απονευρωθεί το κίνημα που μαζικοποιούνταν εκείνη την εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL