Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αύριο η εκδίκαση για Ηριάννα - Περικλή

Ενώ συνεχίζονται οι δράσεις του κινήματος αλληλεγγύης... - Τροπολογίες από το ΚΚΕ για κατάργηση του τρομονόμου και αλλαγή στις διατάξεις για το DNA

Στο Εφετείο εκδικάζεται αύριο η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μπ., οι οποίοι σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 13 ετών για υποτιθέμενη συμμετοχή τους στους “Πυρήνες της Φωτιάς” με βάση στοιχεία των οποίων η βασιμότητα έχει αμφισβητηθεί έντονα.

Παράλληλα το κίνημα αλληλεγγύης που ζητά την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή και την κατάργηση του τρομονόμου συνεχίζει τις δράσεις του, ενώ πέντε βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τροπολογίες για την κατάργηση του τρομονόμου και για αλλαγές στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν το DNA.

Η πρώτη τροπολογία ζητά την κατάργηση του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό ως τρομονόμος, σχολιάζοντας ότι “συνιστά κίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας”. Η δεύτερη τροπολογία αφορά το DNA και τις ανησυχίες για τη διευρυνόμενη αξιοποίησή του από τις διωκτικές αρχές προβλέποντας ότι μόνο η ταυτοποίηση του DNA του κατηγορουμένου δεν αρκεί για να τον καταδικάσει.

Ακόμα η τροπολογία περιορίζει τις κατηγορίες των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η λήψη γενετικού υλικού κι η ανάλυση του DNA στα κακουργήματα με χρήση βίας και στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ, αν η λήψη και ανάλυση αφορά τον κατηγορούμενο, αυτή διατάσσεται από δικαστικό συμβούλιο. Η τροπολογία ορίζει ακόμα ότι, σε περίπτωση που ζητηθεί επανάληψη της ανάλυσης του DNA, αλλά αυτή είναι για οποιονδήποτε λόγο αδύνατη, τότε το πόρισμα της ανάλυσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταδίκη του κατηγορουμένου.

Με την τροπολογία ορίζονται ακόμα περαιτέρω δικονομικές δικλίδες ασφαλείας έναντι της κατάχρησης της διαδικασίας με ρυθμίσεις για τον διορισμό τεχνικού συμβούλου του κατηγορουμένου και αυστηρές προβλέψεις για τη διατήρηση και την καταστροφή του δείγματος του γενετικού του υλικού. Τις δύο τροπολογίες συνυπογράφουν οι Μ. Συντυχάκης, Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλλη και Χρ. Κατσώτης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις