Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας έναντι των γυναικών

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για την «κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας»

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που αφορά την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και κακοποίησης και αποτελεί σημαντικότατο βήμα στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές της (λεκτική, σωματική και ψυχολογική) αποτελεί ακραία έκφραση κυριαρχίας ανάμεσα στα φύλα και έχει αναδειχθεί στην Ευρώπη ως κεντρικό θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σύμβαση, μεταξύ άλλων, προβλέπει την υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να εξασφαλίσουν την κατάρτιση επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα βίας και την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Προβλέπει ακόμη δέσμη κανόνων που θεσμοθετούν την υποχρέωση των κρατών είτε να ποινικοποιήσουν συμπεριφορές που μέχρι σήμερα διέφευγαν του ποινικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα τον εξαναγκασμό σε σύναψη γάμου, την σεξουαλική παρενόχληση και το stalking, δηλαδή μία εξακολουθητική συμπεριφορά απειλής, παρακολούθησης και παρενόχλησης, με την οποία η επέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα του θύματος είναι ιδιαιτέρως επαχθής, είτε να προβλέψουν την αποζημίωση των θυμάτων.

Επιπλέον, με τη σύμβαση προβλέπεται η ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης, στον οποίο περιλαμβάνεται η GREVIO, ανεξάρτητο όργανο, που συγκροτείται από τεχνοκράτες, επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης από τα κράτη-μέλη που την έχουν υπογράψει.

Η σύμβαση αποδίδει έμφαση στην πρόληψη. Υπεγράφη από το συμβούλιο υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 11.5.2011 κατά την 121η συνεδρίασή στην Κωνσταντινούπολη και τέθηκε σε ισχύ στις 22.4.2014. Η Ελλάδα, αν και ήταν από τις πρώτες που την υπέγραψε, δεν προχώρησε έως σήμερα στην επικύρωσή της.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου 2017.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια