Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Βήμα προς την ουσιαστική ισότητα ο πρόσφατος νόμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βήμα προς την ουσιαστική ισότητα ο πρόσφατος νόμος

Του Βαγγέλη Μάλλιου *

Ήδη από το 2009 ο Ευρωπαίος επίτροπος Χάμαρμπεργκ δήλωνε ότι τα διεμφυλικά άτομα υφίστανται αθέμιτη διάκριση και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή «καθώς η ταυτότητά τους αντιμετωπίζεται με αναισθησία, προκατάληψη ή παράνομη απόρριψη». Στο πλαίσιο αυτό, καλούσε τα ευρωπαϊκά κράτη να «λάβουν όλες τις απαραίτητες συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να σταματήσει η τρανσ-φοβία και τα διεμφυλικά άτομα να μην υφίστανται άνιση μεταχείριση πλέον σε κανέναν τομέα».

Με τον πρόσφατο νόμο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου η Ελλάδα θέσπισε και αυτή μια σύγχρονη ειδική νομοθεσία που ρυθμίζει τα ζητήματα του νομικού επαναπροσδιορισμού του φύλου συμβάλλοντας στην ουσιαστική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των διεμφυλικών προσώπων, στην προστασία τους από διακρίσεις και στην ασφάλεια δικαίου γενικότερα.

Ο εν λόγω νόμος προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τονίζοντας -για πρώτη φορά- ότι οι ιατρικές επεμβάσεις για την ολική ή μερική αλλαγή των χαρακτηριστικών φύλου πρέπει να γίνονται με τη συναίνεση του ενδιαφερομένου και δεν αποτελούν υποχρεωτική προϋπόθεση για να προχωρήσει το πρόσωπο στη νομική διόρθωση του φύλου του. Περαιτέρω ο νόμος ρυθμίζει τις συνέπειες στην προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του προσώπου του οποίου το φύλο επαναπροσδιορίζεται.

Παρά τις όποιες τυχόν αντιρρήσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις (π.χ. ως προς την ηλικία), ο νόμος δεν μπορεί παρά να χαιρετιστεί ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στο αίτημα στην προσπάθεια καταπολέμησης των διακρίσεων εις βάρος των διεμφυλικών προσώπων.

Ο νόμος, όμως, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικός, διότι η Πολιτεία δεν ενέδωσε στις αναχρονιστικές αντιδράσεις της Εκκλησίας και συντηρητικών πολιτικών κύκλων που προσπαθούσαν απλώς να εντυπωσιάσουν με δηλώσεις και να αποπροσανατολίσουν από το ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά αντιμετώπισε την πραγματικότητα και θέσπισε ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο που σέβεται τη διαφορετικότητα και προστατεύει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των διεμφυλικών προσώπων.

* Ο Βαγγέλης Μάλλιος είναι διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, δικηγόρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL