Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Όχι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα κελιά αστυνομικών τμημάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όχι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα κελιά αστυνομικών τμημάτων

Τη βαθιά του ανησυχία για τη δραματική αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών που κρατούνται υπό «προστατευτική κράτηση» στα κελιά αστυνομικών τμημάτων και στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης σε όλη την Ελλάδα εκφράζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - ΗRW) σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Η ΗRW ζητάει από τον υπουργό να σταματήσει αυτή την πρακτική και να βρουν χώρους σε ανοικτές εγκαταστάσεις με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όπου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα μπορούν να λάβουν φροντίδα και συμβουλευτική και να έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια και άλλες βασικές υπηρεσίες.

"Στις 19 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), 117 ασυνόδευτα παιδιά κρατήθηκαν υπό καθεστώς αστυνομικής προστασίας, ενώ περιμένουν την τοποθέτηση σε καταφύγιο. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αριθμητικά στοιχεία του Νοεμβρίου του 2016, όταν μόνο δύο ασυνόδευτα παιδιά κρατούνταν έτσι", γράφει η οργάνωση στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα. Επιπλέον, η οργάνωση αναφέρεται στις πρόσφατες εκθέσεις της του περασμένου Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται ασυνόδευτοι ανήλικοι καθώς επίσης και την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) για την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα.

Επιπλέον, η HRW τόνισε "ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταφέρει την ευθύνη και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών από μη κυβερνητικές ομάδες στην ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να επιδεινώσει την έλλειψη κατάλληλου χώρου καταφυγίων για ασυνόδευτα παιδιά. Οι μη κυβερνητικές ομάδες αναφέρουν ότι η μετατόπιση σημαίνει ότι θα κλείσουν τουλάχιστον πέντε καταλύματα για ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL