Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας

«Τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας θυμόμαστε τα θύματα των επιθέσεων, του bullying, των αυτοκτονιών, της ρητορικής μίσους»

«Με όπλα μας τη μνήμη για τους αγώνες που δόθηκαν, αλλά και τον ορίζοντα μιας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας, τιμούμε σήμερα τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας» αναφέρει η ομάδα Δικαιωμάτων, σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης και ταυτότητας φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τη 17η Μαΐου 1990 η επιστημονική κοινότητα παύει και επίσημα να θεωρεί τον ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό ασθένεια. Στη μνήμη εκείνης της ημέρας, η 17η Μαΐου μας θυμίζει κάθε χρόνο πως η μάχη κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας παραμένει θέμα ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια ανθρώπους - Λεσβίες, Γκέι, Αμφί, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ - άντρες, γυναίκες, Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες.

Τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας θυμόμαστε τα θύματα των επιθέσεων, του bullying, των αυτοκτονιών, της ρητορικής μίσους. Θυμόμαστε όμως και τους μεγάλους αγώνες για τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα. Αγώνες για τη διεκδίκηση του αυτονόητου που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Με το πρώτο βήμα της πλήρους θεσμικής ισότητας να αποτελεί ακόμα διακύβευμα, η καθημερινότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων βρίσκεται αίολη ανάμεσα στις συνθήκες του νεοσυντηρητισμού και άλλων κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης και του νεοφιλελευθερισμού.

Τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα άρσης των διακρίσεων με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο απέχουμε πολύ από την κοινωνική απομόνωση του ρατσισμού, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Έτσι, ο κύκλος των πρώτων σημαντικών νομοθετημάτων οφείλει να κλείσει σύντομα με την Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, τη ρύθμιση για τα μεσοφυλικά (intersex) παιδιά και τα ενήλικα άτομα,  τα πλήρη γονεϊκά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η ορατότητα που άνοιξε η ένταξη της Θεματικής Εβδομάδας στα σχολεία οφείλει να αξιοποιηθεί προς όφελος της αλλαγής αντίληψης του συνόλου των κρατικών δομών, ενώ ιδιάιτερη μέριμνα απαιτείται για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες.

Με όπλα μας τη μνήμη για τους αγώνες που δόθηκαν, αλλά και τον ορίζοντα μιας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας, τιμούμε σήμερα τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας*.

* Η ημέρα αυτή αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2006.

ΟΜΑΔΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε όλα τα σχόλια