Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Τι κρύβει δήλωση του "εκλεγμένου μουφτή" Ξάνθης; / Περίεργη αντίδραση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι κρύβει δήλωση του "εκλεγμένου μουφτή" Ξάνθης; / Περίεργη αντίδραση

Την Τρίτη το βράδυ συνεδρίασε η άτυπη Ανώτατη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρός της, "εκλεγμένος μουφτής" Ξάνθης Μετέ, προχώρησε σε μια δήλωση. Λίγο έως πολύ είπε ότι συστάθηκε μια επιτροπή η οποία θα διεκδικήσει να "πάρει πίσω η μειονότητα τα δικαιώματα που έχασε". Αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας στην Κομοτηνή κατά τα Ελευθέρια της πόλης και κάποιες υποτιθέμενες δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών για τη μειονότητα.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή θεωρεί ότι οι δηλώσεις αυτές αμφισβητούν τον εθνικό χαρακτήρα της μειονότητας. Ο μεν Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης και είπε ότι, σύμφωνα με τη συνθήκη, η μειονότητα της Θράκης είναι θρησκευτική. Παράλληλα τόνισε το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είπε ότι "η Θράκη είναι ελληνική και δημοκρατική". Αυτή η δήλωση "μεταφέρθηκε" από γνωστά κανάλια μέσα στη μειονότητα λίγο "πειραγμένη", δηλαδή ότι " η μειονότητα είναι ελληνική". Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό.

Επίσης, η δήλωση του Μετέ αναφέρεται και στο κλείσιμο δύο αιθουσών που χρησιμοποιούνταν από τον Σύλλογο Επιστημόνων της Μειονότητας ως νηπιαγωγείο. Το κλείσιμο έγινε με απόφαση του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη. Πλην όμως όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής δεν γίνεται καμία κριτική στον δήμαρχο που είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά κυκλοφορεί μέσα στη μειονοτική κοινωνία ότι οι αίθουσες έκλεισαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά αυτό που διαδίδεται είναι ότι οι προηγούμενοι δεν τις είχαν κλείσει, αλλά κλείνουν τώρα. Επίσης, γίνεται αναφορά και στο περίφημο αυτοκίνητο του μακαρίτη Σαδίκ, το οποίο έχει χαθεί. Με λίγα λόγια, χάθηκε το "Ιερό Γκράαλ". Μάλιστα, ο Μετέ δηλώνει ότι αν δεν γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της μειονότητας, τότε θα προχωρήσουν σε δημοκρατική ειρηνική πορεία.

Μιλώντας με γνώστες των πραγμάτων, αποκομίσαμε την εντύπωση ότι υπάρχουν δύο ερωτήματα: Το πρώτο είναι ότι ξύπνησε αργά η Συμβουλευτική Επιτροπή και θυμήθηκε να βγάλει ανακοίνωση που και πάλι όμως δεν ακουμπά καθόλου στα πραγματικά προβλήματα που έχει η μειονότητα. Το δεύτερο είναι γιατί τώρα. Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή δεν βγάζει ποτέ ανακοίνωση αν δεν έχει έγκριση.

Σταμάτης Σακελλίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL