Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
22 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

22 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού

Διεθνές κάλεσμα, για διαδηλώσεις ενάντια στο φασισμό και τον ρατσισμό απευθύνουν κινήματα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, συνδικαλιστικοί και εκπαιδευτικοί φορείς, αντιρατσιστικές οργανώσεις και μεταναστευτικές κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, για τις 22 Μαρτίου.

"Οι νεοναζί εκτρέφονται από το ρατσισμό, τις πολιτικές που χτίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για λογαριασμό του FRONTEX και το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης – φρούριο. Εκτρέφονται επίσης από την ένταση της "αντεγκληματικής" αστυνόμευσης, καθώς οι κυβερνήσεις χρεώνουν την εγκληματικότητα στη μετανάστευση, αντί να κατηγορούν τη φτώχεια και την μιζέρια που φέρνουν οι πολιτικές τους. Οι νεοναζί επιχειρούν να προσελκύσουν θυμωμένους ψηφοφόρους, σε μια περίοδο σοβαρής πολιτικής και οικονομικής κρίσης, νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που επιτίθενται στην εργασία, τους μισθούς, την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία και υπονομεύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα", υπογραμμίζουν οι συμμετέχοντες.

"Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή στην προσπάθεια νομιμοποίησης των φασιστών, μέσω των εθνικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ως μέσον για να ξεπλύνουν την εγκληματική τους δραστηριότητα στους δρόμους και τις γειτονιές μας", τονίζουν και προσθέτουν:

"Πρέπει να οικοδομήσουμε τον αγώνα για να υπερασπιστούμε την ενότητα και τα εργασιακά μας δικαιώματα, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, φύλου, χρώματος και σεξουαλικού προσδιορισμού. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον πλούτο της πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας. Να κάνουμε τις γειτονιές μας και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης, μακριά από τις λογικές του διχασμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους νεοναζί να σχηματίσουν τάγματα εφόδου, να λεηλατούν και να σπέρνουν τον τρόμο καίγοντας τζαμιά και συναγωγές, να ξυλοκοπούν μετανάστες, πρόσφυγες, Ρομά και ομοφιλόφυλους και να στοχοποιούν αγωνιστές της αριστεράς".

Στην Βρετανία καλούν τα μεγαλύτερα συνδικάτα και κοινότητες μεταναστών σε Λονδίνο και Γλασκώβη, το ΑΚΕΛ Λονδίνου κινητοποιεί τους Ελληνοκύπριους και μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν ήδη δηλώσει κινήματα και φορείς σε Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη, Βαρσοβία, Βιέννη, Ν.Υόρκη, Μελβούρνη και αλλού.

Συλλαλητήριο στην Αθήνα

Κάλεσμα για συμμετοχή στην παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στο φασισμό και το Ρατσισμό έχει απευθύνει ήδη στην Ελλάδα πλήθος φορέων, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, φοιτητικοί σύλλογοι, ΕΛΜΕ, κοινότητες μεταναστών, κινήσεις ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η πρόταση είχε υιοθετηθεί στην Διεθνή και Πανελλαδική Αντιφασιστική Συνάντηση στην Αθήνα στις 5-6 Οκτώβρη με μεγάλη συμμετοχή συνδικάτων και αγωνιστών. Στην Αθήνα στις 22 Μάρτη θα γίνει συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 2μμ και πορεία προς το Σύνταγμα, όπου στις 4μμ θα ξεκινήσει μεγάλη συναυλία".

Το κάλεσμα

Το κάλεσμα, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα, έχει ως εξής:

"Συμμετέχουμε στη διεθνή μέρα δράσης κατά της φασιστικής απειλής και του ρατσισμού που καλούν κινήματα και συνδικάτα στην Ευρώπη στις 22 Μάρτη. Ήδη σε Λονδίνο, Γλασκώβη, Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη, Βαρσοβία, Βιέννη, Ν.Υόρκη, Μελβούρνη καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις. Θα προστεθούν άμεσα πολλές άλλες πόλεις.

Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια την απειλή πισωγυρίσματος της Ευρώπης στις πιο σκοτεινές μέρες του μεσοπολέμου όταν οι ναζί του Χίτλερ και οι φασίστες του Μουσολίνι έστησαν τα Άουσβιτς και έσερναν τους λαούς στην ανθρωποσφαγή του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε στο όνομα της «καθαρής φυλής» εκατομμύρια έχασαν τις ζωές τους γιατί δεν ταίριαζαν στο πρότυπο των ναζιστών της «Αρειας καθαρής φυλής», εβραίοι, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, ομοφυλόφιλοι, Ρομά, άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Χρυσή Αυγή και οι ομογάλακτοι της σε όλη τη Ευρώπη στήνουν τη «μαύρη διεθνή» του φασισμού μπροστά στις επερχόμενες ευρωεκλογές και επιχειρούν να προβάλουν το φόβο, το μίσος κατά των μεταναστών, το ρατσισμό . Είναι ώρα να τους απομονώσουμε οριστικά, στέλνοντας στη φυλακή τους εγκληματίες των ταγμάτων εφόδου που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν. Είναι εκείνοι που με τις ρατσιστικές επιθέσεις και τα μαχαιρώματα επιχείρησαν να σπείρουν το τρόμο στις γειτονιές.

Οι κυβερνήσεις μετατρέπουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους για να τους φορτώσουν τις δικιές τους ευθύνες για την αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, της διάλυσης της δημόσιας παιδείας και υγείας. Οι εργάτες γης της Ν.Μανωλάδας μαζί με όλους τους μετανάστες, τους κατατρεγμένους από τους πολέμους, τη πείνα και τις δικτατορίες ζητούν ανθρώπινη μεταχείριση, χαρτιά και όχι σφαίρες. Τα παιδιά των μεταναστών ζητούν ιθαγένεια. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ζητάνε νομιμοποίηση και άσυλο και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης και απελάσεις. Το εργατικό κίνημα τους στηρίζει και παλεύει ενωμένο χωρίς διακρίσεις ντόπιων και μεταναστών για ένα καλύτερο κόσμο που θα χωράμε όλοι ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα.

Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από το ρατσισμό και τους νεοναζί, χωρίς φτώχεια και εξαθλίωση, χωρίς τις Λαμπεντούζες και την FRONTEX που στέλνει στο θάνατο χιλιάδες, χωρίς Μνημόνια για χάριν των αρπακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που με τις πολιτικές λιτότητας στρώνουν τα έδαφος στην ακροδεξιά.

Στην εκπαίδευση προχωράμε στις 21 Μάρτη μέσα στα σχολεία σε εκδηλώσεις στα πλαίσια της μέρας δράσης κατά των ρατσιστικών διακρίσεων.

Θα έχουμε τη δικιά μας παρουσία στη διαδήλωση στις 22 Μάρτη με πανό. Θα στείλουμε πούλμαν στο συλλαλητήριο και θα ενισχύσουμε οικονομικά τη καμπάνια με το ποσό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL