Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Από το χωράφι στο... πιάτο, από το σχεδιαστήριο στα δημόσια έργα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το χωράφι στο... πιάτο, από το σχεδιαστήριο στα δημόσια έργα

Toυς τελευταίους τρεις μήνες, τα Πατήσια απέκτησαν καινούργιο στέκι. Παλιοί και νέοι στη γειτονιά πάνε στο «Μανταλάκι», το συνεργατικό καφενείο, που φέρνει στο πιάτο προϊόντα απ' το δικό του χωράφι και από μικρούς παραγωγούς ή άλλους συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα. "Έχουμε το δικό μας χωράφι", λέει με περηφάνια ο Κάστρο, ένας από τους πέντε που είχαν την ιδέα για το καφενείο. "Μας το έδωσαν φίλοι. Από εκεί χρησιμοποιούμε λεμόνια, πορτοκάλια, κρεμμύδια, μαϊντανό, σκόρδο. Οι σαλάτες τον χειμώνα είναι μόνο από δικά μας ζαρζαβατικά".

Η ιδέα "έπιασε", το "Μανταλάκι" ξεχωρίζει ανάμεσα στα κιτς γκλαμουράτα καφέ, δίνοντας παράλληλα τον δικό του παλμό στην περιοχή, με τραγούδια και πενιές που ακούγονται από μακριά, σχεδόν αφού κατέβεις απ' το τρένο. Ο χώρος θεατρικός, με τις παρέες σε ρόλο πρωταγωνιστή ν' αλλάζουν ανά 2-3 ώρες. Γεύονται μεζέδες από την Κρήτη, τη Μάνη, τη Μυτιλήνη και την Κόρινθο, πίνουν τσίπουρο από την Πιερία. Το "Μανταλάκι" (Μπάμπη Άννινου 15) φτιάχνει ακόμα τη δική του μπίρα. Κυρίως όμως φτιάχνει τη διάθεση των ανθρώπων του, βγάζοντας παράλληλα κάποια "μικρά" μεροκάματα κι αποδεικνύοντας ότι τα συνεταιριστικά εγχειρήματα είναι το μέλλον.

Κακές λέξεις από "σ"... όπως συνεταιρισμοί

Ραντεβού συνεταιρισμών στα Προπύλαια την Παρασκευή

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες στήνονται σε όλη την Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που βλέπουν το μέλλον τους στα συνεταιριστικά εγχειρήματα. Σε συλλογικές δράσεις που δεν στηρίζονται στη σχέση εργοδότη - υπαλλήλου, αλλά σε ισότιμα μέλη, που λαμβάνουν από κοινού τις αποφάσεις και παίρνουν τον ίδιο μισθό, ή ανάλογα με τις ανάγκες τους. Για τη θέση των συνεταιριστικών εγχειρημάτων στο σήμερα, την εξέλιξή τους ως κίνημα και τη μετατροπή τους στον πιο σημαντικό πυλώνα της κοινωνικής οικονομίας θα συζητήσουν την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης, Προπύλαια, ώρα 6.30 μ.μ.), με πρωτοβουλία της Αλληλεγγύης για Όλους, καθηγητές, οικονομολόγοι και όσοι ζουν τα εγχειρήματα. Θα ακολουθήσει "συνεργατική οινοποσία και φαγοποσία".

Μια μικρή κοινωνία αλληλεγγύης στα Πατήσια

Την εμπειρία τους θα περιγράψουν στην εκδήλωση και οι άνθρωποι απ' το "Μανταλάκι". "Έχουμε φτιάξει ένα μαγαζί για όλους", λέει στην "Α" ο Κάστρο, Σύρος μετανάστης που ζει στην Ελλάδα 26 χρόνια, έχει ένα παιδί και το επάγγελμά του είναι να φτιάχνει σκηνικά για το θέατρο και την τηλεόραση. Το "Μανταλάκι" είναι όμως και το μαγαζί των ανέργων. "Οι δουλειές έπεσαν, αλλά όχι εμείς. Όλοι είμαστε άνεργοι κι όλοι κάναμε κάτι παλιότερα, άλλοι ήταν διαφημιστές, άλλοι φιλόλογοι. Τώρα θα προσθέσουμε στην ομάδα και ακόμα δύο ανέργους". Τα ωράρια είναι μεγάλα, ο μισθός που βγαίνει δυσανάλογος της προσπάθειας, αλλά σημαντικός. Ο Κάστρο προλαβαίνει τα βιαστικά συμπεράσματα. "Μπορεί να δουλεύουμε περισσότερο, αλλά το ευχαριστιόμαστε και περισσότερο".

Το "Μανταλάκι" δεν είναι μόνο του, ξεκρέμαστο. Αποτελεί μέρος ενός μεγάλου δικτύου αλληλεγγύης στην περιοχή. "Το κοινωνικό φαρμακείο στηρίζει εμάς, εμείς στηρίζουμε αυτό. Το ίδιο και με τη συνέλευση των Πατησίων. Όταν κάποιος έχει ανάγκη, ξέρουμε πού θα τον παραπέμψουμε. Κι όταν κάποιος θέλει να διασκεδάσει, ξέρουν πού θα τον παραπέμψουν". Έτσι, συχνά οι παρέες γνωρίζονται μεταξύ τους κι οι θαμώνες γίνονται ένα. "Έρχονται παρέες και παίζουν μουσική. Τις προάλλες έπαιζαν κάτι παιδιά από τη Γαύδο, την άλλη φορά μετανάστες".

Εκτός από συνεταιρισμοί, κοινωνικά κινήματα

Οι συνεταιρισμοί, εκτός από μια πρωτοβουλία ενάντια στην ανεργία, αποτελούν κοινωνικά κινήματα. Το παράδειγμα της CPD (Collective Planning & Design) είναι χαρακτηριστικό: Μια συνεργατική ομάδα σχεδιασμού δημόσιου χώρου -κτηρίων και υποδομών, που δημιουργήθηκε αφενός για να δώσει τη δυνατότητα σε κόσμο να εργαστεί και να βγάλει κάτι, αφετέρου για να οδηγήσει σε έργα που θα προσφέρουν σε κοινωνικό επίπεδο. Μιλήσαμε με τον Κοσμά Αναγνωστόπουλο, 36 ετών, απ' τους πρωτεργάτες της CPD: "Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις που θα έχουν κοινωνικό αντίκρισμα, έργα που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, έργα που θα αναβαθμίζουν τον δημόσιο χώρο και δεν θα είναι βιτρίνα". Μερικά από αυτά είναι το σχέδιο πράσινης ανάπτυξης της Θηρασιάς, η ανάπλαση συγκοινωνιακών κόμβων του Δήμου Αχαρνών και αποκορύφωμα, για το οποίο διακρίθηκαν, η ανάπλαση της "βαλκανικής πλατείας" στον Δήμο Συκεών.

H CPD έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα. Είναι πολυμορφική, καθώς αποτελείται από αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, πολεοδόμους - χωροτάκτες, συγκοινωνιολόγους, τοπογράφους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, περιβαλλοντολόγους, γεωπόνους κ.ά. Γι' αυτό και το έργο της είναι πολύπλευρο και χωρίζεται σε μελέτες, έρευνες και κοινωνική δράση. Η προσπάθειά της σκοντάφτει στο πώς λειτουργεί η πιάτσα. "Όλα είναι κομμένα και ραμμένα για τα μεγάλα γραφεία. Οι δήμοι κατευθύνουν τις δουλειές στα δικά τους γραφεία κι αυτό δεν είναι εύκολο να σπάσει". Τόνισε ακόμα ότι η CPD δεν είναι διατεθειμένη να κάνει "συμφωνίες κάτω απ' το τραπέζι", ενώ έθεσε ως στόχο "να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και μετά των δημοσίων φορέων".

Ιστορίες σαν αυτές θα έχουμε την ευκαιρία ν' ακούσουμε και να μοιραστούμε την Παρασκευή σε μια συζήτηση για κακές λέξεις από σ... όπως συνεταιρισμοί. Λέξεις που όσο περνά ο καιρός επισκιάζουν άλλες, όπως τα Μνημόνια, η λιτότητα και η εξαθλίωση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL