Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Η Αστυνομία κατά τον Ν.Δένδια: Ένας όμορφος, αγγελικά πλασμένος κόσμος, χωρίς "σταγονίδια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αστυνομία κατά τον Ν.Δένδια: Ένας όμορφος, αγγελικά πλασμένος κόσμος, χωρίς "σταγονίδια"

Έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, χωρίς εγκληματικότητα και μια αστυνομία που απαλλάχθηκε με μια έρευνα ενός μήνα από τις κατηγορίες πολλών ετών για ακροδεξιά σταγονίδια βλέπει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, όπως φάνηκε και από την ομιλία του πριν λίγες ημέρες στο συνέδριο των συνδικαλιστών αστυνομικών της ΠΟΑΣΥ.

Πόσο όμως απέχει η εικόνα του υπουργού από την πραγματικότητα; Εξαφανίστηκαν όντως τα "σταγονίδια" τόσο ξαφνικά όσο ξαφνικά ο υπουργός αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν αστυνομικοί με ανοχή, αν όχι συνεργασία ακόμα, και σε παράνομες πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής;

Θυμίζουμε πως η έρευνα ξεκίνησε μετά από το περιστατικό της Χαλκίδας στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν είχε χρειαστεί καταγγελία κατευθείαν στο αρχηγείο για να φτάσουν δυνάμεις των ΜΑΤ στην πόλη, ώστε να προχωρήσουν σε επιχείρηση ελέγχου των γραφείων της τοπικής Χρυσής Αυγής και συλλήψεις και είχαν ακολουθήσει οι "παραιτήσεις" δύο ανώτατων αξιωματικών και η απομάκρυνση επτά ακόμα.

Πόσο επίσης βοηθά η πλήρης αφωνία του υπουργού για το ηχητικό ντοκουμέντο στην εκπομπή του Κ. Βαξεβάνη στο ραδιόφωνο "Στο Κόκκινο", όπου φέρεται να ακούγεται ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. να λέει σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να κάνουν τον "βίο αβίωτο στους μετανάστες", ταυτίζοντας επίσης τον μετανάστη με τον εγκληματία; Πόσο απέχει η ταύτιση αυτή από τη διαμόρφωση θεσμικού ρατσισμού, την κατηγορία δηλαδή που προσπαθούσε να αποφύγει το πόρισμα; Υπενθυμίζουμε ότι ούτε η αστυνομία διέψευσε την καταγγελία, αλλά ανεπισήμως διέρρευσε πως ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έχει κινηθεί νομικά.

Τι βρήκε το πόρισμα;

Άκρως ανησυχητικά είναι όσα είχε συμπεράνει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στο πόρισμα-αποτέλεσμα ενός μόλις μήνα ερευνών για τα "σταγονίδια" της Χρυσής Αυγής, που έπεσε πάνω σε "εστίες αστυνομικής ανομίας" ή, σύμφωνα με τη διατύπωση της αστυνομίας, ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς εντοπισμένης σε συγκεκριμένες μάλιστα γειτονιές, όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, η Ομόνοια, η Κυψέλη, η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς. Κανένας δεν θα περίμενε μέσα σε έναν μήνα να βρεθεί "κάθε σάπιο μήλο" -έκφραση που παραπέμπει σε συγκεκριμένη μάλιστα θεωρητική προσέγγιση για τη διαφθορά στην αστυνομία, στην οποία τόσο ο υπουργός, όσο και ο διευθυντής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων φαίνεται να εκδηλώνουν μια αδυναμία- ωστόσο και η βιασύνη να κλείσει η έρευνα "για να μην αμαυρώνεται η εικόνα της ΕΛ.ΑΣ." ήταν έκδηλη σε κύκλους της Κατεχάκη έπειτα από δύο περίπου εβδομάδες ερευνών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν και μεγάλα περιθώρια κάθαρσης, ειδικά αν η προσπάθεια σταματήσει σε αυτό το πόρισμα.

Υπενθυμίζουμε πως εκ των ανακοινωθέντων αποτελεσμάτων παρατηρήθηκε πως τους μόνους που οι "αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ." κατάφεραν να συνδέσουν άμεσα ή έμμεσα με τη Χρυσή Αυγή είναι τους ίδιους τους αστυνομικούς φρουρούς των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καταλήγοντας στις 10 συλλήψεις. Όπως είχε ανακοινώσει στις 30 Οκτωβρίου ο Παναγιώτης Στάθης, διευθυντής του Εσωτερικών Υποθέσεων, έγιναν έρευνες σε "104 Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής και της Περιφέρειας, ειδικότερα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και της περιοχής του Πειραιά, όπου παρατηρείται αυξημένη εμπλοκή αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και ελέγχθηκαν 319 αστυνομικοί, 2 λιμενικοί και 12 ιδιώτες. Σε 22 περιπτώσεις εφαρμόσθηκε η διαδικασία αυτοφώρου, από τους οποίους συνελήφθησαν, κυρίως για παραβάσεις της περί όπλων, περί λαθρεμπορίας, περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ναρκωτικών νομοθεσίας, αλλά και περί την υπηρεσία αδικημάτων, συνολικά 15 αστυνομικοί, 1 λιμενικός και 6 ιδιώτες. Από τους συλληφθέντες αστυνομικούς, οι 10 είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση και με εγκληματικές δράσεις της Χ.Α.". Σημειώνουμε πως προφυλακίστηκαν δύο αστυνομικοί, ο πρώην υποδιοικητής του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα και ο πρώην αστυνομικός φρουρός του Γ. Γερμενή.

Πυρήνες αστυνομικής ανομίας αόρατοι από τους "από πάνω"

Το πόρισμα δεν διαπίστωσε "συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων ως ενιαία μονάδα", ούτε τη συγκρότηση "'πυρήνων' ή (αδιαφανών) 'φραξιών' ή παρασυνταγματικών πόλων στην Ελληνική Αστυνομία". Διαπίστωσε όμως την ίδια ώρα "σταγονίδια αστυνομικής ανομίας", θα λέγαμε, σε πολύπαθες περιοχές όπου γνωρίζουν και την άνθηση των δράσεων της Χρυσής Αυγής, π.χ. Αγ. Παντελεήμονας, Πειραιάς. Χαρακτηριστικά, ο Π. Στάθης είχε πει "οι νέες τάσεις αποκαλύπτουν και αστυνομικούς δράστες που θυματοποιούν τρίτα πρόσωπα για ίδιο όφελος και δραστηριοποιούνται σε μικρές ομάδες για να 'προστατευτούν' μεταξύ τους".

Οι συγκεκριμένοι δηλαδή επίορκοι μπορεί να μην είναι αποδεδειγμένα χρυσαυγίτες, ωστόσο εκμεταλλεύονται την αστυνομική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές, υιοθετώντας πρακτικές όμως που ενισχύουν ουσιαστικά τόσο την εγκληματικότητα όσο και τη Χρυσή Αυγή. Πρακτικές που περιγράφονται από τον όρο "ακραία αστυνομική συμπεριφορά" στο πόρισμα και αφορούν ουσιαστικά ρατσιστική συμπεριφορά, που όμως δεν αποκλείεται, όπως δείχνουν κάποιες υποθέσεις, να ανακατεύεται και με ποινικά αδικήματα, π.χ. εκβιασμοί μεταναστών για πώληση λαθραίων τσιγάρων και ταυτόχρονα συνεργασία με μετανάστη για το επιτύχει. Δηλαδή, παρά την προσπάθεια του διοικητή του Εσωτερικών Υποθέσεων να αποδείξει ότι δεν διαπιστώνουμε θεσμικό ρατσισμό στο σύνολο της αστυνομίας, αυτό που καθίσταται φανερό είναι ότι ανιχνεύεται θεσμικός ρατσισμός σε επίπεδο αστυνομικού τμήματος σε συγκεκριμένες περιοχές, αναμεμειγμένος και με καθαρή παραβατικότητα.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η παραδοχή ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν χαίρουν μεγάλης "ορατότητας" από τους διοικούντες, με συνέπεια θα λέγαμε να διατηρείται η κουλτούρα αυτή και να αποδεικνύει ότι υπάρχουν ομάδες επιόρκων αστυνομικών που αυτενεργούν και παρανομούν... αόρατοι. Έτσι εξηγείται και η κατάταξη ανά υπηρεσία για ακραία αστυνομική συμπεριφορά στην οποία τα ΜΑΤ "σκοράρουν" όγδοα, με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και την Άμεση Δράση -όπου ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙ.ΑΣ.- να κατέχουν τα πρωτεία. Η δράση των ΜΑΤ είναι γενικά πιο ορατή, ενώ είναι επιφορτισμένα με την έννομη κρατική βία, εξηγούσε τότε ο Π. Στάθης παραδεχόμενος ότι οι αστυνομικοί των υπηρεσιών που φτάνουν άμεσα στο συμβάν -ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ- κατέχουν τα πρωτεία της ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, γεγονός μάλιστα που αντικατοπρίζεται και στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που είχε πρώτη δημοσιεύσει η "Αυγή". Τότε, τόσο η αστυνομία όσο και το υπουργείο είχαν αρνηθεί την σχολιάσουν, μετέπειτα όμως τη χρησιμοποίησαν κατά τον Π. Στάθη.

Παρωδία η έρευνα Δένδια, σύμφωνα με ομάδα δικηγόρων της ΚΕΕΡΦΑ

"Είναι σκανδαλώδες να συζητιέται η αποκατάσταση υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν καρατομηθεί στο πλαίσιο της κάθαρσης της ΕΛ.ΑΣ. και οι καθαιρέσεις αυτές είχαν γίνει με τυμπανοκρουσίες και αυτή τη στιγμή να ακούγεται η αποκατάσταση τέτοιων στελεχών όπως για την ΕΚΑΜ. Και όπλο για αυτή την αποκατάσταση είναι ένα πόρισμα υποτιθέμενης αυτοκάθαρσης της ΕΛ.ΑΣ. για το οποίο έδωσε και πολλά συγχαρητήρια και ο υπουργός και στο οποίο η παγκόσμια πρωτοτυπία είναι ότι αναφέρονται λιγότεροι αστυνομικοί από τον αριθμό των αναφερόμενων στα δημοσιεύματα της ΕΛ.ΑΣ. και στον ημερήσιο Τύπο. Αυτό δεν είναι πόρισμα αυτοκάθαρσης" δήλωσε στην "Α" ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος από την πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος και μέλος ομάδας δικηγόρων ενεργών στην ΚΕΕΡΦΑ. Η πρωτοβουλία μάλιστα έχει προχωρήσει σε καταγραφή - αποδελτίωση, εκ της οποίας προκύπτουν 29 περιπτώσεις αστυνομικών ή 17 αν αφαιρεθούν από το μέτρημα οι καρατομήσεις και οι απομακρύνσεις αστυνομικών. "Ακόμα και αν υποτεθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει στοιχεία που εμείς δεν διαθέτουμε για την εξέλιξη των πειθαρχικών ερευνών οι οποίες απαλλάσσουν ελεγχόμενους αστυνομικούς, και πάλι η έρευνα έχει αδικαιολόγητα σπεύσει να προδικάσει το αποτέλεσμα ποινικών διώξεων που εκκρεμοδικούν", καταλήγουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL