Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Μέρες 2008 θυμίζει η αστυνομική παρουσία στις εκδηλώσεις για τον Αλ. Γρηγορόπουλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέρες 2008 θυμίζει η αστυνομική παρουσία στις εκδηλώσεις για τον Αλ. Γρηγορόπουλο

Τελείωσε η πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, με τη μαζική προσέλευση τόσο των μαθητών, όσο και των φοιτητών και την ασφυκτική παρουσία της αστυνομίας.

Η Πορεία για τον Αλέξη που δολοφονήθηκε πέντε χρόνια πριν, αλλά και για τα ερωτήματα και τα ζητήματα που παραμένουν αναπάντητα και ανοιχτά έκτοτε.

Νωρίτερα το πρωί, η αστυνομία επιτέθηκε με βιαιότητα στους μαθητές που βρίσκονταν στα Προπύλαια, κακοποίησε και συνέλαβε πολλούς, ενώ τα ΜΑΤ έφτασαν μέχρι τα σκαλιά του κτιρίου της Πρυτανείας, παραβιάζοντας κάθε έννοια ακαδημαϊκού ασύλου.

Η απογευματινή πορεία, ήταν μια πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή και τις δολοφονίες, ενάντια στο φασισμό, ενάντια σε κάθε σφαίρα που "σημαδεύει" τη νεολαία την εποχή της κρίσης. Ηχηρό "παρών" δίνουν στην πορεία πλήθος οργανώσεων, μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων, αντιρατσιστικών κινήσεων και κομμάτων της αριστεράς, καθώς και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση.

Η επέτειος του Αλέξη φαίνεται πως αποτελεί μια καλή αφορμή για να εκφράσει ο κόσμος την αντίθεσή του στην και στην κυβερνητική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, ακούσαμε συνθήματα όπως: "Εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς – ήρθε η ώρα της ανατροπής", "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι", "Οι λαϊκοί αγώνες δεν τρομοκρατούνται - Στους δρόμους δυναμώνουν και μαζικοποιούνται", "Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή - Αγώνας, ρήξη, ανατροπή". Φυσικά δεν έλειπαν συνθήματα για τον Αλέξη, όπως "Σκότωσαν τον Αλέξη, ένα μικρό παιδί - Κάτω η κρατική καταστολή",  "Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες – Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες", "Ο λαός θα πει την τελευταία λέξη – Αυτές οι μέρες είναι το Αλέξη" και "Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό - Ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό".

Το ίδιο κλίμα αποτυπώνεται και στα πανό των μπλοκ: "Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες", γράφει το πανό των Νέων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ένα δεύτερο έχουν ζωγραφίσει τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, με την επιγραφή "Ζω μέσα από τους αγώνες σας". "Σιγά μην φοβηθώ", γράφει το πανό του Αντιφασιστικού Μετώπου Ζωγράφου, ενώ το πανό του αντιεξουσιαστικού μπλοκ προειδοποιεί ότι "Οι καιροί αλλάζουν – Έρχεται Δεκέμβρης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL