Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς: Επίκαιρο το αντιφασιστικό μήνυμα 70 χρόνια μετά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς: Επίκαιρο το αντιφασιστικό μήνυμα 70 χρόνια μετά

Στη μνήμη των πρώτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη, ήταν αφιερωμένες οι εκδηλώσεις με τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 Μαρτίου, και διοργανώθηκαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα, την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Ισραηλιτικό Συμβούλιο, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η συμβολική πορεία μνήμης για τους 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου άρχισαν τα αντιεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942, και ακολούθησε η συμβολική πορεία μέσω της οδού Κουντουριώτου προς τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό που αποτέλεσε την αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων.

Στην εκδήλωση – πορεία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, κατά τον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε «Η πόλη έχασε ένα δυναμικό της κομμάτι και η απώλεια αυτή είναι πολλαπλώς σημαντική. Μαζί τους χάθηκαν και οι φιλίες μας, η δυναμική της πόλης, η δυνατότητα τους να συνεχίσουν την επιστημονική, συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση που τόσο πολύ άφησε τα ίχνη της στην Θεσσαλονίκη. Μαζί τους χάθηκαν τα παιδιά τους και τα εν δυνάμει παιδιά τους, αυτά που θα είχαν γεννηθεί και θα είχαν προσδιορίσει το γίγνεσθαι της πόλης».

Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού» συνεχίστηκαν με την η έκθεση φωτογραφίας στο Φουαγιέ του Δημαρχείου με τον τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Το Άνθος των Βαλκανίων. Ανάμεσα στην Υπεροχή και το Ολοκαύτωμα», που πραγματοποιείται με την επιμέλεια του ιδρύματος Yad Vashem και με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συναυλία Σεφαραδίτικης μουσικής (λαντίνο), που ολοκλήρωσε το διήμερο των εκδηλώσεων μνήμης, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τίτλο"The Jewish Soul".

Ομιλία Σαμαρά στη Συναγωγή Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης

«Θα εξακολουθήσουμε, όπως και στο παρελθόν, με νομοθετικά μέτρα όποτε χρειάζεται, να δείχνουμε μηδενική ανοχή στην αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας και ρατσισμού» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη Συναγωγή Μοναστηριωτών της Θεσσαλονίκης. Τα φαινόμενα του ρατσισμού και του νεοναζισμού εμφανίζονται και πάλι στην Ευρώπη, λόγω και της κρίσης, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Τώρα, το μέτωπο κατά του νεοναζισμού είναι πιο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά, τώρα, το μέτωπο κατά του αντισημιτισμού είναι πιο επιτακτικό, τώρα είναι, που δεν πρέπει να αφήσουμε την απάθεια, τον εφησυχασμό να διαβρώσουν τα κράτη, τους λαούς της Ευρώπης. Σας βεβαιώνω ότι στην Ελλάδα δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Αντιρατσιστικά μηνύματα Τσίπρα και Νετανιάχου

Μηνύματα κατά του ρατσισμού έστειλαν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, με χαιρετισμούς, που διαβάστηκαν στην εκδήλωση. Τα μηνύματα αυτά συμπυκνώνονται στη φράση «ποτέ ξανά ολοκαύτωμα, ποτέ ξανά γενοκτονία».

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επισήμανε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο πριν είναι αργά» και ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ξηλωθούν από δρόμους της Θεσσαλονίκης ονόματα ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους ναζί, «να μην επιτρέψουμε άλλη γενοκτονία και να μην εκκολαφθεί το "αυγό του φιδιού"».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL