Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τον σεξισμό και τις έμφυλες διακρίσεις στα ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τον σεξισμό και τις έμφυλες διακρίσεις στα ΜΜΕ

«Η ελληνική τηλεόραση για μια ακόμη φορά δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο της εξαχρείωσης και της αποχαύνωσης. Όχι μόνο νομιμοποιεί και ξεπλένει σεξιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές και δηλώσεις που τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, αλλά και τις παγιώνει ως αυτονόητες και φυσικές χάριν αστεϊσμού, λειτουργώντας ως πομπός διάχυσης και εμπέδωσης τους», τονίζει το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνετιαι ότι, «ο παρουσιαστής μετεωρολόγος του ΑNT1, στο δελτίο καιρού (6/11) εξισώνει τα κύματα κακοκαιρίας με τα κύματα των προσφύγων, δηλώνοντας ότι η χώρα μας θα βρεθεί μεταξύ δύο πυρών τις επόμενες μέρες. Θα έπρεπε να πει κάποιος ή κάποια  στον κ. Αρνιακό ότι ο ίδιος συνιστά κύμα κοινωνικής και αξιακής  κακοκαιρίας όταν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους αναλογίες».

«Αυτού του τύπου οι φοβικές έως μισαλλόδοξες τοποθετήσεις, δεν εξαντλούνται εδώ. Η παρουσιάστρια "ελαφρών" ζητημάτων πρωινής ζώνης εξανίσταται για την έλλειψη Παιδείας των προσφύγων εγκύων γυναικών, οι οποίες με την κοιλιά στο στόμα μπαίνουν στην βάρκα για να έρθουν στην Ελλάδα. Ας διερωτηθεί, όμως, ποιος και ποια πραγματικά θα ήθελε και θα επιδίωκε να μπει σε ένα σκυλοπνίχτη, γιατί σίγουρα δεν πρόκειται για κότερο, με κίνδυνο της ζωής της και των παιδιών της; Και ποιος και ποια δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει για αυτήν και τα παιδιά της καλύτερη ζωή; Γνωρίζει η κα Τσιμτσιλή από πού φεύγουν και γιατί οι συγκεκριμένες γυναίκες; Γνωρίζει εκείνη να μας πει ποιος είναι ο ενδεδειγμένος αριθμός παιδιών για κάθε γυναίκα;»

Παράλληλα, το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «ο παρουσιαστής μεσημεριανής εκπομπής Γιώργος Λιάγκας με το επιτελείο του στο οποίο συμμετέχει και η κα Γκαγκάκη, εκλεγμένη  δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ επίσης διατελεί χρέη πρόεδρου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, αναπαριστά ως χαριτωμενιά  με όρους γελοιότητας και χυδαιότητας την εκσπερμάτωση ενός άνδρα στην πλάτη φοιτήτριας στην βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Εκ των υστέρων βέβαια  και μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε απολογείται και ζητάει συγνώμη.

» Ο συγκεκριμένος παρουσιαστής έχει ζητήσει αρκετές φορές συγνώμη για σεξιστική και  μισογυνική συμπεριφορά στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του και ωστόσο συνεχίζει απτόητος  με κυνισμό και δήθεν χαβαλέ, εκπομπές σεξιστικού οχετού. Δεν στιγματίζεται η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η συγκεκριμένη γυναίκα, τουναντίον μετακυλίεται η βαρύτητα της σεξιστικής επίθεσης στον τρόπο αναπαράστασης του, στην δήθεν διακωμώδηση του και κατ΄ επέκταση στην πλήρη κανονικοποίηση του».

«Τα ΜΜΕ έχουν τεράστια ευθύνη στην αναπαραγωγή μιας κουλτούρας βίας, της τοξικής αρρενωπότητας και της ενίσχυσης του ρατσισμού και των  ξενοφοβικών παραληρημάτων και  θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Αν όχι, είμαστε εδώ και είμαστε πολλές και πολλοί, να θυμίζουμε πως ο δρόμος ενάντια στην πατριαρχική τηλεκανιβαλική  κουλτούρα είναι διαρκής και καθημερινός και θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντι», τονίζει το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου.

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «εκείνη που ωστόσο σωπαίνει εκκωφαντικά για όλα αυτά  είναι η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Ποια είναι η θέση της για όλες αυτές τις σεξιστικές και ρατσιστικές εκδηλώσεις; Τις επιχαίρει, τις επικροτεί; Αν όχι γιατί δεν τοποθετείται; 

»Το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει το σεξισμό και τις έμφυλες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στα ΜΜΕ και καλεί το ΕΣΡ να παρέμβει άμεσα για το συγκεκριμένο θέμα και γενικότερα να ασκήσει την εποπτεία του στο θολό και σεξιστικό τοπίο των ΜΜΕ. Ως Τμήμα αγωνιζόμαστε για την αναμόρφωση του δημόσιου λόγου και μέσω των μίντια απαλλαγμένου από σεξιστικές απεικονίσεις, τη θέση των οποίων θα λάβει η προβολή και παρουσίαση των έμφυλων ζητημάτων και θεμάτων που αφορούν τις γυναίκες, με τρόπο που δεν τις προσβάλλει, δεν αναπαράγει και δεν δημιουργεί διακρίσεις και ανισότητες βάσει φύλου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL