Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Έξι χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα - "Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έξι χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα - "Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ"

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε την αρχή του τέλους της Χρυσής Αυγής. Η δίκη βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της μετά από 4 χρόνια καθώς ξεκινούν οι απολογίες των κατητορουμένων. Η φασιστική οργάνωση έμεινε εκτός Βουλής και έκλεισε τα γραφεία της στη Μεσογείνων.  

"Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. "Φασίστες μαχαίρωσαν ένα παιδί Τσαλδάρη", το τηλέφωνο έκλεισε. Τηλεφωνήματα στα παιδιά της νεολαίας. "Ποιος είναι; Είναι όλοι καλά;". Την ώρα που πάρκαρα το αμάξι έβαζαν τον Παύλο στο ασθενοφόρο. Όλα έγινα πολύ γρήγορα. Κανείς δεν ήξερε ότι από εκείνη τη στιγμή ότι η γειτονιά μας θα γινόταν το κέντρο του κόσμου. Το αίμα στο πεζοδρόμιο, το αμάξι του δολοφόνου ναζί Ρουπακιά στο αντίθετο ρεύμα το μισό στο πεζοδρόμιο. Κόσμος έφτανε συνεχώς. "Ο Παύλος! εδώ πιο κάτω μένει" φώναζε μια γυναίκα κλαίγοντας." γράφει ο Σπύρος Ραπανάκης για την νύχτα εκείνη.

Δημοσιεύτηκε έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει ότι η δολοφονία έγινε μπροστά στα μάτια των αστυνομικών που δεν έκαναν τίποτα για να την αποτρέψουν. Στην εξέλιξη των ερευνών, μεταξύ των προφυλακισμένων για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης συμπεριλήφθηκαν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 

Η πρώτη αντίδραση του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου ήταν να αποδοθούν τα κίνητρα της δολοφονίας σε καυγά "για το ποδόσφαιρο" όπως βιάστηκαν να μεταδώσουν κάποιοι το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου. Ο Παύλος Φύσσας ήταν αντιφασίστας και δολοφονήθηκε για τα πιστεύω του, τις ιδέες του.

Το χρονικό της δολοφονίας

Η Ελληνική Αστυνομία δέχεται κλήση στις 23:57:42 (17/9/3013). Μάρτυρες αποκαλύπτουν πως μια ομάδα περίπου 50 ατόμων με ρόπαλα βρίσκονται στην συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Λ. Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Κατευθύνονται προς την καφετέρια με την επωνυμία «ΚΟΡΑΛΙ».

Στις 23:59:19, μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ φθάνει στο σημείο.

Οι αστυνόμοι βλέπουν απέξω περίπου 30 άτομα. Κάποιοι αρχίζουν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είναι συγκεντρωμένα 60 άτομα.

Εκεί βρίσκουν τον Παύλο Φύσσα. Κείτεται αιμόφυρτος, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Δεν έχει χάσει ακόμα τις αισθήσεις του. Καταφέρνει να αποκαλύψει το όνομα του δράστη. Είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής.

Η αστυνομία του βάζει χειροπέδες. Βρίσκει το μαχαίρι πεταμένο κοντά στο αυτοκίνητό του. Ο άτυχος νέος, με αντιφασιστική δράση, μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Την ίδια στιγμή συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία ενός κατοίκου της περιοχής που βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο της συμπλοκής και κατήγγειλε ότι στο σημείο υπήρχαν εξαρχής αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι παρακολουθούσαν αμέτοχοι τη φασαρία.

Η Μάνα, Μάγδα Φύσσα

Η Μάνα, Μάγδα Φύσσα απαράμιλλο σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, μια κραυγή που περιμένει δικαίωση καθώς ο δολοφόνος του παιδιού της Ρουπακιάς είναι σε κατ' οίκον περιορισμό. Η απονομή Δικαιοσύνης είναι ο μόνος τρόπος να δικαιωθεί ο αγώνας της, ο προσωπικός και ο πολιτικός. Η απόδοση ποινών είναι ο μόνος τρόπος για να επουλωθεί κατά κάτποιο τρόπο το βαρύτατο τραύμα στη Δημοκρατία.

Μάγδα Φϋσσα: "Μου λείπει η πόρτα να ανοίγει, τα βήματα του, το "μάνα", η αγκαλιά του"

«Μου λείπει η πόρτα να ανοίγει, τα βήματά του, το "μάνα", η αγκαλιά του, το σφύριγμά του, το γέλιο του, τα πάντα του, ακόμη και τα νεύρα του» ήταν τα λόγια της Μάγδας Φύσσα στην εκπομπή της ΕΡΤ Focus.

Χιλιάδες άνθρωποι χθες στη συναυλία για τον Παύλο

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν χθες τον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνα στην συναυλία που διοργανώθηκε στη μνήμη του Παύλου φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής.

«Φέτος βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της δίκης οπότε η σημειολογία είναι πολλαπλή και γιατί έμεινε η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής αλλά και γιατί θα βγει η απόφαση εντός των επόμενων μηνών όπου περιμένουμε ότι θα είναι θετική προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε δηλαδή στη συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης», επισήμανε μεταξύ άλλων η δικηγόρος της Οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, ενώ προσέθεσε ότι «σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις που ήταν οι πρώτες που καταδίκασαν υψηλόβαθμα στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής για αδικήματα που είχαν διαπράξει κατά τον χρόνο που ήταν βουλευτές θεωρούμε ότι και στη δίκη του Εφετείου θα έχουμε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα».

Η οικογένεια Φύσσα για τα 6 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου

Μετράμε τον 6ο Σεπτέμβρη χωρίς τον Παύλο και όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε ο καθένας μας τις προσωπικές του μάχες αλλά και όλοι μαζί, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη, όχι μόνο μέσα στην δικαστική αίθουσα, όπου η δίκη κατά των δολοφόνων της ΧΑ βαίνει προς τον πέμπτο χρόνο της, αλλά και στην κοινωνία.  

Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, η προσπάθεια των αντιφασιστών οδήγησε στην - σε μεγάλο βαθμό - κοινωνική απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος, αρχικά με το σταδιακό κλείσιμο των γραφείων του ανά την Ελλάδα και στη συνέχεια με τον εκλογικό του αποκλεισμό από το κοινοβούλιο, αλλά και την έγερση του ενδιαφέροντος του κόσμου για τις εξελίξεις στην δίκη. 

Η τεράστια προσπάθεια για ενημέρωση που καταβλήθηκε, και παρά τον αρχικό αποκλεισμό από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, οδήγησε τελικά αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της δίκης σε προβολή της από μεγάλος μέρος αυτών, προσπάθεια που θα συνεχιστεί μέχρι και την έκδοση της απόφασης, καθώς ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο των απολογιών και ουσιαστικά στην τελική ευθεία για το αποτέλεσμα, το οποίο για εμάς είναι μονόδρομος: συνολική καταδίκη των κατηγορουμένων, συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης. 

Η επιθυμία αυτή, δική μας αλλά της κοινωνίας, που ερείδεται όχι απλά στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά στο πραγματικό γεγονός της επί 30 έτη ανεξέλεγκτης δράσης της νεοναζιστικής οργάνωσης, που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη, γίνεται να καταστεί σαφής τόσο με την παρουσία όλων μας στη δίκη, που συνεχίζεται και πάλι από τις 9/9, όσο και με την στήριξη αντιφασιστικών δράσεων. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της συλλογικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας για την όσο το δυνατόν συνολικότερη εξάλειψη του φασιστικού φαινομένου, εντάσσονται και οι φετινές μας δράσεις και εκδηλώσεις για τον Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη, έναν Σεπτέμβρη που δεν στοχεύει απλά να τιμήσει την μνήμη του Παύλου, αλλά και να δώσει το σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί ξανά κανένας ελεύθερος άνθρωπος από χέρι ναζί. 

Μέσα από δράσεις πολιτικής αλλά και πολιτισμού, στόχος μας είναι να ενημερωθεί και να συμμετάσχει τόσο η νεολαία (Street art και εκδήλωση με μαθητικά - νεανικά συγκροτήματα) όσο και η υπόλοιπη κοινωνία στην προσπάθεια μας να υψώσουμε τείχη αντίστασης στο δηλητήριο του φασισμού της ΧΑ αλλά και όσων άλλων θιασωτών της ναζιστικής ρητορικής έχουν παρεισφρήσει στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο. Έτσι εκδηλώσεις και συζητήσεις λαμβάνουν χώρα κατά το τριήμερο της 13 έως 15/9 στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου στο Κερατσίνι, στις 17/9 θα λάβει χώρα η ετήσια συναυλία στον Πολυχώρο Λιπασμάτων και στις 18/9 στηρίζουμε την πορεία με συμμετοχή οργανώσεων, κοινωνικών χώρων και συλλογικοτήτων από το μνημείο του Παύλου στο Κερατσίνι μέχρι το κέντρο του Πειραιά. 

Αναλυτικό πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην σελίδα στο Facebook Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης, ενώ παράλληλα στηρίζουμε και κάθε δράση σε τοπικό επίπεδο από χώρους και συλλογικότητες. 

Οικογένεια Π. Φύσσα

Αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του Παύλου σήμερα στις 17.30 στο Κερατσίνι

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου κορυφώνονται σήμερα, Τετάρτη, στην αντιφασιστική πορεία που θα ξεκινήσει από το μνημείο του στο Κερατσίνι στις 17.30 με προορισμό τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η πορεία στην μνήμη του Παύλου Φύσσα

6 χρόνια χωρίς τον Παύλο - Πορείες σήμερα σε όλη τη χώρα ενάντια στον φασισμό

ΣΥΡΙΖΑ: Η θυσία του Killah P. δεν μπορεί να ξεχαστεί

«Φασίστες μαχαίρωσαν ένα παιδί Τσαλδάρη»

Μ.Φύσσα: Καταφέραμε όλοι μαζί να μείνει η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής

Μάγδα Φύσσα: Είναι κτήνη - Να μην ξαναδεί ποτέ ο δολοφόνος του Παύλου το φως του ήλιου (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL