Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / Κοινωνική προστασία για όλους, χωρίς μεσάζοντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / Κοινωνική προστασία για όλους, χωρίς μεσάζοντες

Η θέση στην οποία βρέθηκε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό της το 2015 ήταν η χειρότερη στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί υπουργός στην Ευρώπη με τις ίδιες αρμοδιότητες. Ο προϋπολογισμός της πρόνοιας ήταν μόλις 790 εκατ. και αντιστοιχούσε σε 0,04% του ΑΕΠ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 0,4% του ΑΕΠ.

Κατά δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, υπήρχαν διαθέσιμοι για όλη την πρόνοια μόλις 54 υπάλληλοι - την ώρα που ο σημερινός υποψήφιος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ως υπουργός 52 μετακλητούς υπαλλήλους στο γραφείο του. "Αυτοί οι 54 έπρεπε να ελέγξουν τα 200 επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές" είχε υπογραμμίσει η Θ. Φωτίου. Σήμερα όλα τα επιδόματα αποδίδονται από ένα φορέα, τον ΟΠΕΚΑ, και όχι από 120, "χωρίς να μεσολαβεί κανένα χέρι, βάζοντας τέλος στις πελατειακές σχέσεις" τονίζεται από το υπουργείο.

Παράλληλα, αχαρτογράφητη παρέμενε η κατάσταση στα ιδιωτικά προνοιακά ιδρύματα. Δεν ήταν γνωστός ούτε ο αριθμός τους, ούτε φυσικά ο αριθμός των παιδιών, ηλικιωμένων και αναπήρων που παρέμεναν σ' αυτά. Όπως αδιευκρίνιστες ήταν και οι συνθήκες, συχνά εντελώς τραγικές, στις οποίες διαβιούσαν.

Σήμερα, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά όλα τα ιδρύματα με όλα τους τα στοιχεία. Υπάρχουν 63 ιδρύματα δημόσια και 1.600 ιδιωτικά και είναι έτοιμος ο νόμος για όλα τα ιδρύματα, ιδιωτικά ή δημόσια.

Επιπλέον, φαίνεται πως μπαίνει τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες για την αναδοχή και την υιοθεσία. Από εκεί που χρειαζόταν οι γονείς να περιμένουν από 6 έως 8 χρόνια, με τον νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία, που υλοποιείται ήδη, ο χρόνος αναμονής μειώνεται στους 8 έως 12 μήνες.

Οι συγκεκριμένες και πολλές ακόμη αλλαγές που επιτελέστηκαν απεικονίζονται στα στοιχεία που μας έδωσε το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάζουμε σήμερα στην "Αυγή". Μια δουλειά που έγινε αθόρυβα, όπως μας τονίζεται, αλλά σήμερα έχει σημασία να γίνει ευρύτερα γνωστή στον κόσμο ώστε να μπορέσει να αποφασίσει για την κυβέρνηση που θέλει έχοντας όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι.

Τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015

1) Σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης δεν υπήρχε προϋπολογισμός για την ακραία φτώχεια. Μέχρι το 2015, με τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας, δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ.

2) Ο προϋπολογισμός της πρόνοιας ήταν 790 εκατ., ο χαμηλότερος της Ευρώπης, δηλαδή 0,04 του ΑΕΠ, με ευρωπαϊκό μέσο όρο τα 0,4 του ΑΕΠ.

3) Το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής αλληλεγγύης μετρούσε 54 υπαλλήλους - 200 επιδόματα που δίνονταν αδιαφανώς από 120 πηγές.

4) Χιλιάδες ιδιωτικά ιδρύματα δεν είχαν καταγραφεί, ενώ παιδιά, ηλικιωμένοι και ανάπηροι παρέμεναν σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα χωρίς καταγραφή και αξιολόγηση.

5) Οι ανάπηροι ζούσαν σε ανασφάλεια και υπήρχαν καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδομάτων τους.

6) Τα μέτρα για το παιδί κόστιζαν 820 εκατ.

7) Δεν υπήρχε καμία επιδότηση για όσους δεν είχαν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.

8) Για την αναδοχή και την υιοθεσία χρειάζονταν 6-8 χρόνια.

Τι υλοποίησε ως κυβέρνηση στο διάστημα 2015-2019

1) Με το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, το ΚΕΑ και τα μέτρα για το παιδί, η φτώχεια και η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα υποχώρησαν στο προ κρίσης επίπεδο. Ήδη με την ένταξη στην εργασία οι δικαιούχοι του ΚΕΑ μειώθηκαν από 700.000 σε 470.000.

2) Ο προϋπολογισμός της Πρόνοιας αυξήθηκε από 780 εκατ. σε 3 δισ. 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή έφτασε περίπου 0,2% του ΑΕΠ.

3) Μετατράπηκε όλο το προνοιακό κράτος σε ψηφιακό που βασίζεται σε δύο ψηφιακούς πυλώνες, τον ΟΠΕΚΑ (Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και τα 242 Κέντρα Κοινότητας. Όλα τα επιδόματα αποδίδονται από ένα φορέα, τον ΟΠΕΚΑ, και όχι από 120, χωρίς να μεσολαβεί κανένα χέρι, βάζοντας τέλος στις πελατειακές σχέσεις. Δεύτερον, για την ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματά τους δημιουργήθηκαν τα 242 κέντρα κοινότητας. Στελεχώθηκαν με 700 νέους, μορφωμένους ανθρώπους, που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και ο πολίτης πια μπορεί να μάθει τα πάντα για το τι δικαιούται και το κράτος να διασταυρώνει τα στοιχεία του από 7 βάσεις δεδομένων. Τα επιδόματα έγιναν βασικά 4 (ΚΕΑ, παιδιού, στέγης και αναπήρων) και αφορούν 3 εκατ. πολίτες.

4) Καταγράφηκαν ηλεκτρονικά όλα τα ιδρύματα με όλα τους τα στοιχεία. Υπάρχουν 63 ιδρύματα δημόσια και 1.600 ιδιωτικά και είναι έτοιμος ο νόμος για όλα τα ιδρύματα, ιδιωτικά ή δημόσια.

5) Ικανοποιήθηκε ένα χρόνιο αίτημα των αναπήρων, που ήταν να παίρνουν το επίδομά τους συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα. Γιατί ο κάθε φορέας από τους 120 το έδινε όποτε ήθελε. Αποσυνδέθηκε επίσης το επίδομά τους από την εργασία, γιατί στόχος της κυβέρνησης είναι όλοι οι ανάπηροι να βρουν εργασία, όχι να είναι αποκλεισμένοι στο σπίτι τους, γι’ αυτό και ψηφίστηκε το 15% των θέσεων που προκηρύσσονται στο Δημόσιο να αφορούν τους ανάπηρους. Δημιουργήθηκαν ακόμα οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), όπου θα μπορούν οι ανάπηροι να μένουν σε μικρά σπίτια όταν είναι μόνοι τους και εξασφαλίστηκαν πολλά χρήματα για την αποϊδρυματοποίηση. Ως ένδειξη σεβασμού στους ανάπηρους και ισότιμης αντιμετώπισής τους δημιουργήθηκε ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας.

6) Διευρύνθηκε η κοινωνική προστασία υπέρ των μεσαίων στρωμάτων, ώστε να περιλάβει όλους τους πολίτες, όπως με τα μέτρα για το παιδί, τη στέγη και την αναπηρία. Οι δαπάνες για το παιδί αυξήθηκαν από 822 εκατομμύρια σε 1,416 δισεκατομμύρια (επίδομα παιδιού, σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί). 260.000 νοικοκυριά (680.000 άτομα) παίρνουν επίδομα στέγης με συνολική δαπάνη 375.000.000. Δόθηκε δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε 140.000 παιδιά, όταν το 2015 ήταν 79.000.

Δόθηκαν 200.000 δωρεάν σχολικά γεύματα κάθε μέρα.

Αυξήθηκε το επίδομα παιδιού από 650 εκατ. σε 1 δισ. 100 εκατ.

7) Ήρθε νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία που υλοποιείται ήδη. Μειώνεται ο χρόνος αναμονής στους 8-12 μήνες. Όλα τα παιδιά αποκτούν ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους, ήδη υπάρχουν 71 ηλεκτρονικοί φάκελοι, 739 ηλεκτρονικές αιτήσεις υποψήφιων αναδόχων γονέων. 2.500 άτομα ενημερώνονται από την πλατφόρμα.

Στην αναδοχή μετέχουν όλα τα ζευγάρια, ομόφυλα και ετερόφυλα, που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Τα μέτρα που πήρε για τη στήριξη ειδικών ομάδων

1) Θεσμοθέτηση της δωρεάν πρόσβασης των ανέργων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

2) Ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, με παρεμβάσεις όπως η δημιουργία πρότυπων οικισμών για τη στέγαση των Ρομά για την ένταξη στην εργασία και την επιχειρηματικότητα.

"Οι Έλληνες Ρομά, πολίτες της χώρας μας, υποστηρίζονται από την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, στη συστηματική προσπάθεια κοινωνικής ένταξης, ισότιμης και χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Η επικαιροποιημένη Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά περιλαμβάνει παρεμβάσεις τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο" σημειώνεται από το υπουργείο.

"Στο θεσμικό πεδίο", επισημαίνεται, "θεσπίστηκε διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης οργανωμένων χώρων προσωρινής διαβίωσης (Ν. 4483/2017), διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης σε ακατάλληλους οικισμούς (Ν. 4483/2017), σε συνεργασία με την Γ.Γ. Ιθαγένειας καθιερώθηκε διαδικασία ταυτοποίησης των μητέρων εντός υγειονομικών μονάδων χωρίς ταυτοποιητικά έγγραφα προκειμένου να μην απομακρύνεται το παιδί (Ν. 4554/2018), ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ο ρόλος των διαμεσολαβητών Ρομά στα Κέντρα Κοινότητας - Παραρτήματα Ρομά μέσω της θέσπισης διαδικασίας βεβαίωσης της γνώσης Ρομανί (Ν. 4520/2018) και σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Εμπορίου νομοθετήθηκε ειδική μοριοδότηση για την απόκτηση άδειας άσκησης υπαίθριου εμπορίου για όσους διαβιούν σε καταυλισμούς ή περιοχές κοινωνικού αποκλεισμού (Ν. 4497/2017").

"Σε επιχειρησιακό επίπεδο", αναφέρεται, "εκδόθηκε ΚΥΑ για την ανάπτυξη χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης στον Δήμο Φαρσάλων και προχωρούν αντίστοιχες παρεμβάσεις στους Δήμους Κατερίνης (συγχρηματοδότηση από ΕΟΧ), Ρόδου και Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Παράλληλα, διενεργήθηκαν υγειονομικές εκθέσεις σε 101 οικισμούς Ρομά για τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών και τη δημιουργία Κοινωνικού Πολύκεντρου (δομές ατομικής υγιεινής και υποστήριξης) σε δήμους της Αττικής, της Δυτικής Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και εξειδικεύτηκε η δημιουργία νέων Παραρτημάτων Ρομά καθώς και η διεύρυνση αυτών. Δημοσιεύτηκαν επίσης οι πρώτες προσκλήσεις για το πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου Ρομά. Επανασχεδιάστηκε το πρόγραμμα 'Ένταξη και Εκπαίδευση Παιδιών Ρομά' δίνοντας έμφαση στη στήριξη της κοινότητας, των οικογενειών και παιδιών. Πρόσφατα αναπτύχθηκε Ομάδα Υποστήριξης (Help Desk) στην Ειδική Γραμματεία και προετοιμάζεται η δημιουργία Ομάδων Κρούσης για την υποστήριξη σε περιφερειακό επίπεδο της ενεργοποίησης του πληθυσμού Ρομά και των τοπικών φορέων για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής".

Τι θα κάνει αν παραμείνει στην κυβέρνηση

1. Περαιτέρω μείωση της φτώχειας, με 11% αύξηση της εισοδηματικής ενίσχυσης και την ένταξη του 20% των δικαιούχων του ΚΕΑ στην εργασία.

2. Αύξηση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα παιδιού. Διεύρυνση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου (600.000 παιδιά). Θέσεις για όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Νέες δομές για στήριξη της οικογένειας και των ηλικιωμένων. Νόμος για τα ιδρύματα και την αποϊδρυματοποίηση.

Την ερχόμενη Παρασκευή η πληρωμή του ΚΕΑ

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Μαΐου 2019.

Το ποσό των 53.247.726,20 ευρώ θα καταβληθεί σε 258.482 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 480.000 άτομα.

Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανέναν περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ παρακαλούνται να απευθύνονται στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Θ. Φωτίου: "Από την τσέπη του γονέα, του ανάπηρου κι εκείνου που δεν έχει σπίτι η φοροαπαλλαγή Μητσοτάκη"

"Αυτοί που έχτισαν το πελατειακό κράτος των 200 επιδομάτων από 120 φορείς θέλουν να κόψουν τα επιδόματα για το παιδί, τη στέγη, τον ανάπηρο που ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε ήδη στα 3,2 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως τα μεσαία στρώματα με οικογενειακό εισόδημα ως και 30.000 ευρώ δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στον ρ/σ Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. "Αυτά θα 'δώσει' ο Κ. Μητσοτάκης στους επιχειρηματίες ως φοροαπαλλαγή" πρόσθεσε.

"Πέρασαν το ψεύδος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τη μεσαία τάξη. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όχι μόνο δεν την καταστρέψαμε, αλλά αρχίσαμε να την ανορθώνουμε. Η τραγωδία είναι ότι αυτοί είναι που αν βγει ο Μητσοτάκης θα καταστραφούν ξανά» υπογράμμισε.

Τα μεσαία στρώματα (γιατί “μεσαία τάξη” μπορεί να θεωρεί ότι είναι και κάποιος νεόπτωχος επειδή έχει αυτοκίνητο και εξοχικό κι ας έχει εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας) προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ως το 50% του πληθυσμού, περίπου 5 εκατομμύρια κόσμος, είπε η αν. υπουργός.

Μέχρι το 2010 τα ετήσια εισοδήματα αυτού του μεσαίου στρώματος ήταν για μια οικογένεια από 24.000 ευρώ ως 34.000 ευρώ. Όταν παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν πέσει μεταξύ 15.000 ευρώ και 22.000 ευρώ, έχασαν 37% των εισοδημάτων τους, τους φτωχοποίησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μέσα σε πέντε χρόνια και από τα 5 εκατομμύρια περίπου 800.000 «μετακόμισαν» στα φτωχά στρώματα, δηλαδή «ένας στους έξι έγινε φτωχός, πάλι πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως σημείωσε. Σήμερα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν για το 2018 ότι η μέση οικογένεια (με δύο ανήλικα παιδιά) έφτασε ξανά ως τα 23.520 ευρώ, «μια αύξηση σε πολύ δύσκολα χρόνια στα εισοδήματα των μεσαίων στρωμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL