Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Θ.Φωτίου: Από την τσέπη του γονέα, του ανάπηρου, του χωρίς σπίτι, η φοροαπαλλαγή Μητσοτάκη

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όχι μόνο δεν την καταστρέψαμε, αλλά αρχίσαμε να την ανορθώνουμε, η τραγωδία είναι ότι αυτοί είναι που αν βγει ο Μητσοτάκης θα καταστραφούν ξανά», τόνισε η κ. Φωτίου (ηχητικό)

Αυτοί που έχτισαν το πελατειακό κράτος των 200 επιδομάτων από 120 φορείς θέλουν να κόψουν τα επιδόματα για το παιδί, την στέγη, τον ανάπηρο, που ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε ήδη στα 3,2 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως τα μεσαία στρώματα με οικογενειακό εισόδημα ως και 30.000 ευρώ, αυτά θα «δώσει» ο Κ. Μητσοτάκης στους επιχειρηματίες ως φοροαπαλλαγή, είπε αναλύοντας τους αριθμούς η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Τα μεσαία στρώματα (γιατί “μεσαία τάξη” μπορεί να θεωρεί ότι είναι και κάποιος νεόπτωχος επειδή έχει αυτοκίνητο κι εξοχικό, κι ας έχει εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας) προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ως το 50% του πληθυσμού, περίπου 5 εκατομμύρια κόσμος, είπε η κ. Φωτίου.

 

Μέχρι το 2010 τα ετήσια εισοδήματα αυτού του μεσαίου στρώματος ήταν για μία οικογένεια από 24.000 ευρώ ως 34.000 ευρώ. Όταν παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν πέσει μεταξύ 15.000 ευρώ και 22.000 ευρώ, έχασαν 37% των εισοδημάτων τους, τους φτωχοποίησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέσα σε πέντε χρόνια και από τα 5 εκατομμύρια περίπου 800.000 «μετακόμισαν» στα φτωχά στρώματα, δηλαδή «ένας στους έξι έγινε φτωχός, πάλι πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως σημείωσε. Σήμερα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν για το 2018 ότι η μέση οικογένεια (με δύο ανήλικα παιδιά) έφτασε ξανά ως τα 23.520 ευρώ, «μία αύξηση σε πολύ δύσκολα χρόνια … στα εισοδήματα των μεσαίων στρωμάτων».

Πέρασαν το ψεύδος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την μεσαία τάξη, «αποδεικνύεται περίτρανα ότι όχι μόνο δεν την καταστρέψαμε, αλλά αρχίσαμε να την ανορθώνουμε, η τραγωδία είναι ότι αυτοί είναι που αν βγει ο Μητσοτάκης θα καταστραφούν ξανά», τόνισε η κ. Φωτίου.

Εξήγησε συγκεκριμένα ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ για το κοινωνικό κράτος (Υγεία, Παιδεία, συντάξεις και Πρόνοια) είναι η ιδιωτικοποίηση» και αυτό σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα:

  •     Παιδεία: Αν αύριο γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα μειωθεί ο αριθμός εισακτέων στα δημόσια για να δημιουργηθεί πελατεία. Ο γονιός θα πληρώνει, θα παίρνει δάνειο το παιδί.
  •     Υγεία: Θα πληρώνει στα ιδιωτικά νοσοκομεία και εξεταστήρια όλες τις εξετάσεις, θα βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη το μεσαίο στρώμα.
  •     Συντάξεις: Αν ο νέος πάει αύριο στην ιδιωτική ασφάλιση, θα κοπεί το επικουρικό και θα μειωθεί η σύνταξη των γονέων, γιατί είναι τα παιδιά που πληρώνουν την σύνταξη των γονιών, είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη.
  •     Πρόνοια: Προ ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 200 επιδόματα από 120 πηγές, που τα θέσπισαν αυτοί που μας κατηγορούν για επιδοματική πολιτική, αυτοί που θέσπισαν το πελατειακό κράτος, μόνο έτσι πούλαγε φιλανθρωπία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά τα επιδόματα ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε τέσσερα: το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) για τους φτωχούς, τα άλλα τρία (παιδιού και σχολικά γεύματα, ενοικίου, αναπηρίας) για τα μεσαία στρώματα (από το σύνολο των 3,2 δισ. ευρώ το ΚΕΑ δεν είναι ούτε το 1 δισ. ευρώ).

Διευκρίνισε σχετικά ότι:

  •     το επίδομα παιδιού φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ και δίνεται για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, υπερκαλύπτει τα μεσαία στρώματα.
  •     τα σχολικά γεύματα φτάνουν ήδη τα 200.000 ημερησίως και στόχος είναι σε 1-2 χρόνια να καλυφθούν 600.000 παιδιά, όλα τα παιδιά του Δημοτικού.
  •     το επίδομα ενοικίου έχει φτάσει να αφορά 700.000 ανθρώπους και τα 380 εκατ. ευρώ.

«Θα τα κόψει ο κ. Μητσοτάκης;», αναρωτήθηκε η κ. Φωτίου; «Γιατί αν μαζευτεί ο “λογαριασμός” φαίνεται από πού θα βρει την φοροαπαλλαγή 1,5 δισ. ευρώ μόνο για επιχειρηματίες. Γι’ αυτό έχει στοχοποιήσει τα επιδόματα για τα μεσαία στρώματα, αυτά είναι που θα χάσουν το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου, αλλά και οι ανάπηροι που είναι επίσης μεσαίο στρώμα».

Τόνισε επίσης ότι «εμείς εξαιρέσαμε όλα τα επιδόματα από το εισόδημα, έτσι αν θέλεις να πιάσεις δουλειά δεν σκέφτεσαι ότι θα σου κοπεί το επίδομα … το επίδομα πιστεύουμε ότι είναι η παρέμβαση του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων, αν κάποιος είναι ανάπηρος π.χ. κι εγώ δεν είμαι, δεν είμαστε ισότιμοι … θεωρούμε ότι το επίδομα είναι η παρέμβαση του κράτους για να υπάρχει ισοτιμία» στην αναπηρία, όπως και για το παιδί, για την έλλειψη ιδιόκτητης στέγης, κτλ.

Δείτε όλα τα σχόλια