Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Σε όλα τα μετεκλογικά σενάριά του στηρίζει κυβέρνηση Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Σε όλα τα μετεκλογικά σενάριά του στηρίζει κυβέρνηση Ν.Δ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αφήνει ανοιχτά τα σενάρια για την “επόμενη μέρα”. Διότι ακόμα και αν εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, ακόμα κι εάν ευελπιστεί σε αυτοδυναμία της ώστε να αποφύγει τις εσωτερικές συζητήσεις ή και συγκρούσεις που θα επέφερε η πίεση του “διλήμματος” της συνεργασίας και του “συμπληρώματος”, δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων την καταγραφή των συσχετισμών δυνάμεων.

Παρά το συνειδητά “θολό” στίγμα που διαγράφει για την επομένη της 7ης Ιουλίου, ο λόγος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταγράφει και ορισμένες βεβαιότητες. Η πρώτη και κύρια είναι ότι ζητάει σταθερά “στρατηγική ήττα” του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη είναι ότι υπόσχεται πως θα διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα της Ν.Δ., με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, εάν τελικά αυτό περνά από το χέρι του. Δηλαδή, εάν η Ν.Δ. δεν έχει αυτοδυναμία, είτε δια της ανοχής όπως είναι η επικρατέστερη προοπτική για τη Χαρ. Τρικούπη είτε ως κυβερνητικός εταίρος εάν υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Εάν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία, η Φ. Γεννηματά έχει δηλώσει ότι ούτως ή άλλως θα παρέχει συναινέσεις και στήριξη όπου απαιτείται, όπως για την εκλογή του ΠτΔ, την κατάργηση της απλής αναλογικής και τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και τα εθνικά θέματα. Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνει την προσπάθεια που καταβάλει -αρχής γενομένης από τον στρατηγικό παραγκωνισμό του Ευ. Βενιζέλου- να ενισχύσει το “αντιδεξιό” προφίλ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και να αποστασιοποιηθεί από τη Ν.Δ. (έντονη κριτική για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης).

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί μετεκλογικά από τους συσχετισμούς και ακολουθήσει (αναγκαστικά ή όχι) την επιλογή των εδράνων της αντιπολίτευσης, θα κάνει ως “υπεύθυνη αντιπολίτευση” ό,τι δεν έκανε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό διότι αποδεικνύεται ότι προγραμματικά συγκλίνει περισσότερο με θέσεις της Ν.Δ., από ό,τι σε σχέση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ζητάει κατάργηση και του νόμου Κατρούγκαλου και του νόμου Παρασκευόπουλου και έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεργαζόταν με μια κυβέρνηση που θα τους διατηρούσε. Δηλαδή προαναγγέλλει στάση “υπεύθυνης αντιπολίτευσης” απέναντι στη Ν.Δ., ενώ τέσσερα χρόνια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου εφάρμοσε μια έξαλλη αντιπολίτευση, ανταγωνιζόμενη -και αρκετές φορές υπερκεράζοντας- ακόμα και τις κορώνες ακραίων ηγετικών στελεχών της Ν.Δ.

Παράλληλα όμως με τις δηλώσεις που δείχνουν ότι ο προσανατολισμός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι να μείνει στην αντιπολίτευση ακόμα και αν η Ν.Δ. δεν έχει αυτοδυναμία, η Φ. Γεννηματά δεν το ξεκαθαρίζει. Δηλαδή, μόλις δύο μέρες μετά τις δηλώσεις του Λ. Γρηγοράκου ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. “θα είναι ένα κόμμα που θα δώσει την κυβερνησιμότητα, με την ανοχή του στην περίπτωση που δεν υπάρξει κυβέρνηση αυτοδυναμίας”, η πρόεδρος του κόμματος δεν απέκλεισε συγκυβέρνηση. Είπε δηλαδή ότι “η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη και ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα συνδυάζει την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη” και επανέλαβε ότι “έχουμε σχέδιο για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, αλλά αν δεν επιτευχθεί αυτό, θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση”. Όμως, πρόσθεσε, “δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κυβερνητικό σε κανέναν για να βγουν οι αριθμοί”. Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι “θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού” και ότι “κανείς δεν θα καθορίσει την κυβέρνηση παρά μόνο ο ελληνικός λαός με την ψήφο του”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL