Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δεν γυρνάμε πίσω. Τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας

Του Σωτήρη Αλεξίου - Εθνικές εκλογές, λοιπόν. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες καλούμαστε να αποφασίσουμε αν η χώρα και η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να προχωρά ή αν θα επιστρέψει στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της κρίσης, της λιτότητας, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Του Σωτήρη Αλεξίου*

 

Εθνικές εκλογές, λοιπόν. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες καλούμαστε να αποφασίσουμε αν η χώρα και η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να προχωρά ή αν θα επιστρέψει στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της κρίσης, της λιτότητας, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Το ερώτημα που βρίσκεται μπροστά μας, στις 7 Ιουλίου, είναι ξεκάθαρο και αφορά την ίδια μας τη ζωή.

Σήμερα βρισκόμαστε στην αυγή της μεταμνημονιακής περιόδου, ο δρόμος, όμως, μέχρι εδώ δεν ήταν εύκολος. Τέσσερα χρόνια δώσαμε μάχες για το τέλος των Μνημονίων, για να σταθεί ξανά η κοινωνία στα πόδια της, για να επιστρέψει η προοπτική και η ελπίδα στους νέους ανθρώπους, στη δική μας γενιά. Γνωρίζουμε πως δεν καταφέραμε να δικαιώσουμε όλες τις προσδοκίες. Γνωρίζουμε πως τμήματα της ελληνικής κοινωνίας δεν κατάφεραν να βιώσουν όλα τα θετικά μέτρα της περιόδου αυτής. Κάναμε, όμως, σημαντικά βήματα, τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη και ανοίγουν τον δρόμο για πολλά περισσότερα.

Η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ήταν η αρχή. Τώρα διεκδικούμε περαιτέρω αύξηση. Καταφέραμε οι εργοδότες να ελέγχονται και να τιμωρούνται όταν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Τώρα διεκδικούμε περαιτέρω ενίσχυση του ΣΕΠΕ με νομικό και ελεγκτικό προσωπικό προκειμένου να συνεχίσει να προστατεύει τους/τις εργαζόμενους/ εργαζόμενες από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Απέναντι στη ακραία νεοφιλελεύθερη “ανάπτυξη” που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία, εμείς διεκδικούμε πενθήμερη εργασία και 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Το δημόσιο σχολείο είναι ξανά για όλες και όλους, το πανεπιστήμιο δεν είναι για τους λίγους και εκλεκτούς. Τώρα διεκδικούμε την ενίσχυση της δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής εκπαίδευσης, τόσο στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, όσο και στην Τριτοβάθμια και την έρευνα.

Οι άνθρωποι που ζούσαν “πίσω από την κουρτίνα” βγήκαν στο φως. Τώρα διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας. Τώρα διεκδικούμε τη δημιουργία εθνικού σχεδίου για την ένταξη των μεταναστών/-τριών και των προσφύγων στη στέγαση, την εργασία, την εκπαίδευση.

Τώρα ήρθε η στιγμή για περαιτέρω δημοκρατικές τομές και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Τώρα διεκδικούμε τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Στις 7 Ιουλίου έχουμε καθήκον απέναντι στους εαυτούς μας, στη γενιά μας, στην πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, να μη χαθούν τέσσερα χρόνια σκληρής προσπάθειας και μαχών, να μην αφήσουμε να ορίσουν τις ζωές μας εκείνοι που τις υπονόμευσαν.

Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε ΣΥΡΙΖΑ, για περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας, για καλύτερα νοσοκομεία και σχολεία, για μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και αλληλεγγύη.

Στις 7 Ιουλίου δεν γυρνάμε πίσω. Αποφασίζουμε για τις ζωές μας.

 

* Ο Σωτήρης Αλεξίου είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός - γραμματέας Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον Β3' Νότιο Τομέα

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις