Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Έγιναν πολλά, μένει να γίνουν ακόμα περισσότερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έγιναν πολλά, μένει να γίνουν ακόμα περισσότερα

Μπορεί την τελευταία τετραετία στη δημόσια ατζέντα να κυριάρχησαν τα ζητήματα της οικονομίας, το τέλος των Μνημονίων, οι διαπραγματεύσεις, οι αξιολογήσεις και οι στόχοι για τα πλεονάσματα, όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις - τομές που συνιστούν τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, θέματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων, κυρίως των νέων, προχώρησαν. Ζητήματα που ξεκόλλησαν από τη λάσπη του κοινωνικού συντηρητισμού και φέρνουν τη χώρα μας λίγα βήματα πιο κοντά όχι σε κάποια επαναστατική διαδικασία και τον... σοσιαλισμό, αλλά σε μια υποτυπωδώς σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνική πραγματικότητα.

Ένας μικρός "διαφωτισμός"

Από τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία έως την αποδαιμονοποίηση της κάνναβης και τον διακηρυγμένο μα ανολοκλήρωτο εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια μικρή περίοδος "διαφωτισμού" και ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την επόμενη ημέρα. Αντίθετα, πρέπει να βαθύνει και να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά και ακόμα πιο διευρυμένα. Το σίγουρο είναι πως όλα αυτά δεν θα γίνονταν πράξη αν στην κυβέρνηση δεν βρίσκονταν προοδευτικές δυνάμεις, ενώ είναι βέβαιο ότι η συνέχισή τους και τα πολλά βήματα που μένουν να γίνουν διασφαλίζονται μόνο από μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Από τον αγώνα για ορατότητα στον αγώνα για ισότητα

Στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τομή θεωρείται η ψήφιση του νέου ενισχυμένου συμφώνου συμβίωσης, που αφορά και τα ομόφυλα ζευγάρια, η εξίσωση των κοινωνικοασφαλαστικών και φορολογικών δικαιωμάτων με τους έγγαμους, η δυνατότητα που τους παρέχεται να διεκδικήσουν συνυπηρέτηση και οικογενειακά επιδόματα.

Επιπλέον καταργήθηκε το ρατσιστικό άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα περί "παρά φύση ασέλγειας", σημειώθηκαν τροποποιήσεις στον χαρακτηρισμό του ρατσιστικού εγκλήματος συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ψηφίστηκε η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, άνοιξε ο δρόμος για την αναδοχή. Εισήχθη ακόμα ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας στο πρόγραμμα των γυμνασίων της χώρας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας σε ζητήματα που άπτονται των έμφυλων ταυτοτήτων.

Αέρας εξορθολογισμού και δικαιοσύνης στη στρατιωτική θητεία

Σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν επίσης στη στρατιωτική θητεία, τομέα που αφορά δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους. Σπάζοντας ανορθολογισμούς και δημιουργώντας ένα αίσθημα δικαιοσύνης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε ρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των οπλιτών. Σημαντικότερες εξ αυτών η νομοθέτηση της μείωσης της θητείας στους έξι μήνες σε όλα τα σώματα (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) για τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών. Για τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών στον Στρατό Ξηράς η εννιάμηνη θητεία μετατρέπεται σε οκτάμηνη ενώ σε Ναυτικό και Αεροπορία από δωδεκάμηνη σε εννιάμηνη.

Αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα που δημιούργησε η κρίση για χιλιάδες νέους που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό χωρίς να έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία νομοθετήθηκε η διαγραφή του προστίμου των 6.000 ευρώ που ίσχυε για τους ανυπότακτους, εάν παρουσιαστούν μέχρι τις 31.12.2020 χωρίς άλλες κυρώσεις. Παράλληλα, υπάρχει έτοιμη η ρύθμιση για τους αντιρρησίες συνείδησης σύμφωνα με την οποία καταργείται το τιμωρητικό τρίμηνο και η εναλλακτική θητεία γίνεται δώδεκα μήνες.

Επίσης, εκτός από τους στρατιώτες, έχει γίνει προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου του στρατού μέσα από τη δυνατότητα που παρέχεται σε νέους δασκάλους και καθηγητές που είναι διορισμένοι σε σχολεία μακριά από το σπίτι τους να έχουν πρόσβαση στα στρατιωτικά πρατήρια σε στρατόπεδα όλης της χώρας. Σημειώνεται ακόμα ότι οι πρόωρες κάλπες έβαλαν στον "πάγο" την δρομολογημένη αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των οπλιτών.

Το τέλος του εφιάλτη των παιδιών μεταναστών

Παράλληλα, με τον νόμο για την απόκτηση ιθαγένειας δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας ή που έχουν φοιτήσει στη χώρα μας αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια. Μπήκε τέλος δηλαδή στον παράλογο καφκικό εφιάλτη όπου παιδιά που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα μιλούσαν τη γλώσσα, ίσως να μην είχαν επισκεφθεί ποτέ την πατρίδα των γονιών τους, αλλά δεν μπορούσαν να αποκτήσουν ιθαγένεια. Χιλιάδες νέα παιδιά λοιπόν που ζούν και αγαπούν τη χώρα μας νιώθουν Έλληνες, παύουν να ζουν στην "γκρίζα ζώνη", που στο παρελθόν μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε απέλαση ή σε αδυναμία φοίτησης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σε σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Η νέα γενιά θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να βαδίζει μπροστά ή θα δώσει τα κλειδιά στον συντηρητισμό

Την τελευταία τετραετία έγιναν πολλά και αυτονόητα. Σε πολλούς τομείς, όπως οι σχέσεις με την Εκκλησία ή το πλαίσιο γύρω από τη φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και η συζήτηση -που δεν άνοιξε ποτέ- για την ψυχαγωγική, τα επόμενα βήματα στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, υπάρχει ακόμα δρόμος. Αυτός ο δρόμος όμως άνοιξε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι αν η κοινωνία και η νεολαία θα συνεχίσουν να βαδίζουν προς τα μπρος ή εάν οι φωνές του σκοταδισμού και του υπερσυντηριτικού ανορθολογισμού θα χαράξουν διαδρομή... όπισθεν ολοταχώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL