Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Ν.Βούτσης: Η γενιά της κρίσης να γυρίσει το παιχνίδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Βούτσης: Η γενιά της κρίσης να γυρίσει το παιχνίδι

«Η γενιά που έζησε την κρίση, αυτή πρέπει να έχει την σκυτάλη και εμείς να επικουρούμε. Αυτοί έζησαν όλο αυτό το δράμα. Η σημερινή νέα γενιά, διπλωματούχων ή μη, έχει πλήρη απροσδιοριστία, που αντιλαμβάνεστε πόσο αποσταθεροποιητικά λειτουργεί», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης 

Ο ίδιος, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5, πρόσθεσε ότι «για το κατά πόσο αυτή η ανασφάλεια έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «ο φόβος και τα σύνδρομα είναι εγγενή σε κάθε κρίση. Όταν κοινωνικές τάξεις και στρώματα ανεβοκατεβαίνουν σαν ασανσέρ, φτωχοποιούνται ξαφνικά, στέλνουν τα παιδιά τους έξω, ενυπάρχει ο φόβος», που οδηγεί σε συντηρητικές κατευθύνσεις «απολύτως».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην σχέση που έχει με τα νεότερα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που στελέχωσαν την κυβέρνηση και άλλες κρίσιμες θέσεις, όπως είπε «μία σχέση που οικοδομείται και δοκιμάζεται καθημερινά, δεν είναι κάτι δεδομένο. Όλοι έχουμε βρεθεί σε μία εντελώς νέα φάση, την κρίση, την ιλιγγιώδη εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάληψη ευθύνης σε κλίμακα Ευρώπης, που δεν έγινε κάπου αλλού. Αυτό είναι το πλαίσιο που μας δοκιμάζει όλους. Ταυτόχρονα τις αξίες κάθε γενιάς, κάθε προσώπου μέσα σε αυτή την γενιά».

«Η ίδια η στάση του Τσίπρα, η απλότητα, το ότι είναι εύχαρις και κοινωνικός, προσεκτικός στην προσωπική του ζωή, ότι δεν έχει φανερές ή ανομολόγητες εξουσιαστικές συμπεριφορές, διαμορφώνει κλίμα ακόμη και ακραίας συνύπαρξης πολύ διαφορετικών απόψεων είτε μέσα είτε έξω από την κυβέρνηση, λειτουργεί παιδευτικά για την γενιά του. Δεν θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε τίποτα … αν ο ίδιος ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες δεν ήταν αυτής της λογικής».

«Για την αξιωματική αντιπολίτευση, το ότι από τα φοβικά σύνδρομα μέχρι την τυμβωρυχία τα “χάιδεψαν” σε μία κοινωνία που βγαίνει φοβισμένη, με αγωνία, χωρίς προσδοκίες και ελπίδες εδραιωμένες, είναι ό,τι χειρότερο», όπως τόνισε. Γι’ αυτό η πολιτική σύγκρουση προόδου και συντήρησης πέραν των προγραμματικών χαρακτηριστικών «είναι και σε επίπεδο πολιτισμικό, ιδεολογικό, θεωρητικό, στην ευρωπαϊκή της διάσταση, στους θεσμούς, στον αντιφασισμό, στο κλίμα. Οι ορίζοντές μας πρέπει να είναι πολύ πιο πλατείς, η ατζέντα πολύ διαφορετική, ώστε να μπορεί ο νέος άνθρωπος να διαμορφώσει ταυτότητα και να πει “εμείς, η γενιά μας, αυτό θέλουμε”. Για να αποφασίσει εκλογικά και πολιτικά, θα πρέπει σε αυτές τις θεματικές που τον αφορούν άμεσα σε κλίμακα παγκοσμιοποίησης, να έχεις αναφορές που τον πιάνουν, με τα θεσμικά μέτρα, τα νομοσχέδια για τις ελευθερίες. Είναι το ίδιο σημαντική παρακαταθήκη με το ότι διπλασιάστηκε το κονδύλι για την έρευνα, π.χ.», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στο «καρτέλ» των ΜΜΕ που προχώρησε σε μία πρωτοφανή σύμπτυξη δυνάμεων και έκανε πρωτοφανή πόλεμο στην κυβέρνηση, αλλά όπως είπε «πρέπει να είμαστε αυστηροί και με τον εαυτό μας. Πάρα πολλά από όσα έκανε η κυβέρνηση δεν πέρασαν, δεν αναλύθηκαν, δεν επικοινωνήθηκαν» στο κοινό, «ακόμη και η Συμφωνία των Πρεσπών. Καθυστερήσαμε 4-5 μήνες, αφήνοντας την Μακεδονία και την Ελλάδα άθυρμα των πιο ακραίων απόψεων, επειδή στην κυβέρνηση συνυπήρχαν οι δύο απόψεις».

«Προφανώς υπάρχει ο πόλεμος, προφανώς υπάρχουν οι αδυναμίες, σε πολύ δύσκολους καιρούς. Πλην όμως υπάρχει και η ευθύνη όλων μας, μελών, στελεχών, φίλων, ψηφοφόρων, του αδιαφιλονίκητου 30% που είναι ακόμη γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως εκτίμησε, «ευθύνη για το ότι δεν ακούν ακόμη περισσότεροι το Κόκκινο, δεν διαβάζουν ακόμη περισσότεροι την Αυγή, δεν διαβάζουν αρκετές εφημερίδες και ιστοσελίδες που “το παλεύουν” με όρους αντικειμενικότητας και δημοσιογραφικής αξιοπρέπειας».

Το «δεν το ξέραμε», «γιατί δεν μας το είπατε», «γιατί δεν απαντήσατε», είπε ο κ. Βούτσης, «όταν έχουν αναλυθεί, γραφτεί, επικοινωνηθεί πράγματα μέσα από αυτούς που ήταν διατεθειμένοι να το κάνουν. Μας καθιστά υπόλογους ως προς την κουλτούρα ενημέρωσης, τελικά της διαμόρφωσης του ηθικού του στρατεύματος. Δεν τα βάζω με κανέναν, μας αφορά όλους, όταν έχουμε επίγνωση ότι είμαστε σε μάχη, σε πόλεμο. Ο κόσμος ξέρει, όπως το τι περάσαμε το πρώτο δραματικό εξάμηνο, ή την εβδομάδα του δημοψηφίσματος. Το ξέραμε, το ξέρουμε και θα το ξέρουμε και από εδώ και πέρα». Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στα σημαντικά ελλείμματα της κρατικής τηλεόρασης τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης του προϊόντος όσο και του τρόπου και της αναλογικότητας με την οποία καλύπτει ειδικά την πολιτική επικαιρότητα. «Θα πρέπει κάθε φορά η δημόσια τηλεόραση να αίρεται πάνω από την τρέχουσα ατζέντα, για να την εξυπηρετεί σωστά», όπως σημείωσε.

Από την άλλη, εξήρε την στάση του Ποταμιού την κοινοβουλευτική περίοδο που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, «ως στοιχείο πολιτικού πολιτισμού από τα λίγα που είχαμε. Το Ποτάμι σε αυτά που είπε, όπως π.χ. για την Συμφωνία των Πρεσπών, ή για το σύνολο των μεγάλων τομών στα δικαιώματα, τις ελευθερίες, το Σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης, την ταυτότητα φύλου κτλ., ήταν “από εδώ”, στήριξε την κυβέρνηση με την οποία ήταν σε αντιπαράθεση όταν δεν μπορούσαμε να περάσουμε τίποτε από όλα αυτά, ήταν το Ποτάμι, όχι η κ. Γεννηματά. Έμειναν πιστοί στο πρόγραμμά τους, είτε στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, είτε στην σύμπλευση όπου χρειάστηκε».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο σπάσιμο της αντιΣΥΡΙΖΑ απολίτικης «υγειονομικής ζώνης» που είχαν διαμορφώσει πολιτικές δυνάμεις, μιντιάρχες, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι, «επικοινωνήσαμε με τον προοδευτικό χώρο, την Σοσιαλδημοκρατία, την κεντροαριστερά, αριστερούς ριζοσπάστες … από εκεί και πέρα διαμορφώθηκε η νέα κατάσταση, επικοινωνίας των ζωντανών προοδευτικών δυνάμεων», όπως σημείωσε.

Θύμισε επίσης, στον αντίποδα, την αρχική προσέγγιση με το ΚΙΝΑΛΛ για την απλή αναλογική που τελικά έχει οδηγήσει σε δηλώσεις περί «αποτρόπαιου προσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να συντριβεί» και ότι «είμαστε εδώ να ψηφίσουμε να καταργηθεί η απλή αναλογική».

Δεδομένου ότι η συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε από την παρούσα Βουλή και η επόμενη θα είναι η αναθεωρητική, «ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι με την ψήφο του θα δώσει προοδευτικό ή συντηρητικό πρόσημο στην συνταγματική αναθεώρηση», τόνισε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας στα μείζονα πεπραγμένα του Κοινοβουλίου το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, την δημοσιοποίηση του Φακέλου της Κύπρου, την εξωστρέφεια και υποστήριξη όλων των δημιουργικών εστιών για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης και τον πολιτισμό, κ.ά. «Και μάλιστα χωρίς ενστάσεις», τόνισε, «κινηθήκαμε σε προοδευτική κατεύθυνση συναινετικά». Παράλληλα, έδωσε διευκρινίσεις και για την «σκιά» που άφησε η υπόθεση των μετατάξεων που είδε το φως της δημοσιότητας.

Επιπλέον, ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι «βεβαίως “το παιχνίδι γυρνάει” … με την προϋπόθεση να ψηφίσει αρκετός επιπλέον κόσμος … υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ειδικά από την νεολαία που δεν ψήφισε. Αυτές είναι διαφορετικές εκλογές και με αυτή την προϋπόθεση, ναι, γυρνάει το παιχνίδι».

Ακόμα, Ν.Βούτσης αναφέρθηκε στην απώλεια του Τάκη Μπενά, με τον οποίο όπως είπε είχε την τιμή να συμπορευτεί, με τον Μπενά στον ρόλο του καθοδηγητή «με την κανονική έννοια, την ουσιαστική, την ανθρώπινη, την συντροφική, την θεωρητική, με τις εμπειρίες που έφερνε … αυτή η συμπόρευση κράτησε δεκαετίες -θα τολμούσα να πω μέχρι χτες, γιατί νοητικά υπήρχε αυτή η σχέση … Ο Τ. Μπενάς για εμάς ήταν στοιχείο εμβληματικό στο Πάνθεον των εξαιρετικών συντρόφων που κάποιοι από μας είχαμε την τιμή και την τύχη να συνυπάρξουμε», όπως υπογράμμισε. 

«Όντας προηγουμένως πρόεδρος των “Λαμπράκηδων”, ήταν πάντοτε η γέφυρα με τις νέες γενιές», θύμισε ο κ. Βούτσης, «πάντοτε ανοικτός στις νέες ιδέες, εξαιρετικός στην ανθρώπινη συμπεριφορά του, απολύτως υποστηρικτικός στους νέους». «Και μέχρι τώρα», όπως είπε, «απόλυτα υποστηρικτικός προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση. Κριτικός όπου χρειάστηκε, με επισημάνσεις χωρίς αντιπαλότητες, αντιπάθειες, εμμονές και ιδεοληψίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL