Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τάκης Μπενάς: Έφυγε ένας δάσκαλος για τους αγώνες που έρχονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τάκης Μπενάς: Έφυγε ένας δάσκαλος για τους αγώνες που έρχονται

Μία από τις εμβληματικότερες μορφές της ελληνικής Αριστεράς έφυγε ξαφνικά χθες το βράδυ: ο Τάκης Μπενάς, γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ αρχικά και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών.

Γεννημένος το 1925 στον Πειραιά, ο Τάκης Μπενάς εντάχθηκε στο μαθητικό κίνημα της δεκαετίας του 1930, σπούδασε στη Νομική Σχολή και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από το ΕΑΜ Νέων και την ΕΠΟΝ. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου θα διωχθεί για τη στράτευσή του στην Κομμουνιστική Αριστερά και θα καταδικαστεί σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Θα παραμείνει στις φυλακές για 12 χρόνια και θα απελευθερωθεί μόλις το 1960.

Εντασσόμενος στο δυναμικό κίνημα νεολαίας της δεκαετίας του 1960 θα διατελέσει γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ και στη συνέχεια της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη μετά την συγχώνευσή της με τη Δημοκρατική Κίνηση Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης». Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1961, θα βρεθεί στην παρανομία μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Θα συλληφθεί το 1969 και θα καταδικαστεί σε ισόβια βγαίνοντας από τις φυλακές μετά την πτώση της χούντας.

Το 1968 ο Τ. Μπενάς είχε συνταχθεί με το Γραφείο Εσωτερικού του ΚΚΕ και θα παραμείνει ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού κατά τη Μεταπολίτευση. Ο Τ. Μπενάς είχε πλούσιο συγγραφικό έργο επικεντρωμένο στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έζησε, την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση, τον Εμφύλιο πόλεμο και τη μετεμφυλιακή Ελλάδα, τη χούντα, τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 και την ίδρυση του ΚΚΕ εσωτερικού. Αρθρογραφούσε συχνά στην «Αυγή» και συμμετείχε στην ίδρυση της «Εποχής».

Μεταξύ των έργων του Τ. Μπενά περιλαμβάνονται: «Της Κατοχής» (1990), «Της Δικτατορίας» (2007), «Από τον Μαύρο Σκλάβο μέχρι τον Ομπάμα» (2009), «Το Ελληνικό ’68: Συμβολή στην Ιστορία του ΚΚΕ εσωτερικού» (2011), «Του Εμφυλίου, μνήμες των δύσκολων καιρών» (2018).

Αποχαιρετισμός από την ΕΜΙΑΝ

Η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας εξέφρασε την «ανείπωτη λύπη» της για τον χαμό του Τ. Μπενά επισημαίνοντας ότι «ο Τ. Μπενάς έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε μια μακρά πορεία της ιστορίας του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα και έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με σειρά δοκιμίων και απομνημονευμάτων που φωτίζουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις δείχνοντας τη μεγάλη του συμβολή στην προαγωγή της πολιτικής και μαρξιστικής σκέψης».

Η ΕΜΙΑΝ υπογράμμμισε ακόμα για τον Τ. Μπενά ότι «για εμάς τους νεότερους υπήρξε ένα φωτεινό παράδειγμα και θα είναι ένας μεγάλος δάσκαλος στους δύσκολους αγώνες που έρχονται. Στην αγαπημένη σύντροφό του Ευγενία και τα παιδιά του συμπαριστάμεθα και είμαστε κοντά τους».

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

"Οι ιδέες δεν πεθαίνουν, οι αγώνες είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους"

"Η είδηση του θανάτου του Τάκη Μπενά μάς φέρνει στον νου την πολυτάραχη ζωή όλων εκείνων των στελεχών της ελληνικής Αριστεράς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των μεγάλων ιδανικών και αξιών του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, που πίστεψαν στο όραμα του δημοκρατικού κομμουνισμού. Η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα, το πάθος και η βαθιά συντροφικότητα χαρακτήριζαν πάντα τη στάση του σε όλες τις στιγμές της αγωνιστικής του πορείας.

Βαθιά ενωτικός, υπηρέτησε την υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης με τέτοιο τρόπο που πάντα κέρδιζε την εκτίμηση των συντρόφων του, μικρών και μεγάλων. Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, υποκλινόμαστε και τον αποχαιρετούμε ευχαριστώντας τον, γιατί με την παρουσία του μας έμαθε πολλά, γιατί μας δίδαξε τι θα πει ήθος και συντροφικότητα, αλλά και συνέπεια. Καλό ταξίδι, σύντροφε. Οι ιδέες δεν πεθαίνουν, οι αγώνες είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους".

Θεοδωράκης και Μπενάς αναχωρούν για να συμμετάσχουν σε συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Νεολαίας

Μπενάς, Φαράκος, Φιλίνης και Κύρκος στο τρίτο συνέδριο της νεολαίας Συνασπισμού

Ο Αλ. Τσίπρας με τους Μπενά και Γλέζο σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σπόρτινγκ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL