Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Από το "όσα ντιμπέιτ θέλετε" στην ασφάλεια των παράλληλων μονολόγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το "όσα ντιμπέιτ θέλετε" στην ασφάλεια των παράλληλων μονολόγων

"Προκηρύξτε τώρα εθνικές εκλογές και θα κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλετε" έλεγε με βροντερή φωνή από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν 8 Μαΐου και ο αρχηγός της Ν.Δ. προσπαθούσε να επιχειρηματολογήσει γιατί δραπετεύει από μια τηλεμαχία με τον πρωθυπουργό πριν τις ευρωεκλογές.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν, όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται πως "ξέχασε" την πρόκλησή του προς τον Αλ. Τσίπρα. Έτσι, από το "όσα ντιμπέιτ θέλετε" η Ν.Δ. κατέληξε στο ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Τη γνωστή διαδικασία δηλαδή των παράλληλων μονολόγων, στάση που κράτησε και ο προκάτοχός του Αντ. Σαμαράς, όχι όμως και ο πρώην πρωθυπουργός και πατέρας του σημερινού προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης.

Δείγμα ταύτιση με Σαμαρά;

Το ερώτημα που προκύπτει είναι σαφές: Τι θέλει να κρύψει και τι φοβάται ο Κ. Μητσοτάκης; Σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ. και του αρχηγού της, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Open υπογράμμισε ότι "επιλέγει τώρα να αρνηθεί την ευθεία αντιπαράθεση. Ίσως κάτι φοβάται, όμως το να αρνείσαι την αντιπαράθεση δίνει στους πολίτες αίσθηση αδυναμίας". "Κάνει λάθος και για τη δική του στρατηγική" εκτίμησε.

Θύμισε ακόμη ότι ντιμπέιτ έκαναν μεταξύ τους οι Σημίτης - Καραμανλής, Καραμανλής - Παπανδρέου αλλά και ο ίδιος με τον Β. Μεϊμαράκη το 2015. "Αυτά βοήθησαν τη δημοκρατία και τον διάλογο. Οι μόνοι που αρνήθηκαν ήταν ο Αντ. Σαμαράς και ο Κυρ. Μητσοτάκης" σχολίασε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε εάν αυτό "είναι ένα δείγμα της ταύτισης απόψεων και του χαρακτήρα των δύο πολιτικών".

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο

"ΟΚ. Μητσοτάκης αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια με τα άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα δίπλα" σημείωσε σκωπτικά και ξεκαθάρισε ότι ακόμα και σε αυτη την αντιπαράθεση των 5 πολιτικών αρχηγών ο ίδιος θα προτείνει να μην είναι "παράλληλοι μονόλογοι". Μένει να φανεί η πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το format του ντιμπέιτ, αν δηλαδή θα υπάρξει δυνατότητα διαλόγου ή υποβολής ερωτήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η άρνηση Χατζηνικολάου

Άλλωστε είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο τρόπος διεξαγωγής των ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών ούτε παραγωγικός είναι ούτε δίνει τη δυνατότητα να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση του δημοσιογράφου του ΑΝΤ1 και του Real Ν. Χατζηνικολάου να αυτοεξαιρεθεί από το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, καθώς, όπως έγραψε στο Τwitter, πρόκειται για... παράλληλους μονολόγους.

Ανοιχτή συνέντευξη από Τσίπρα...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας, επειδή επιδιώκει την προγραμματική αντιπαράθεση και την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να παραχωρήσει μια απολύτως ανοιχτή συνέντευξη σε έγκριτους δημοσιογράφους των καναλιών εθνικής εμβέλειας και θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα τεθούν.

...σε ασφαλές περιβάλλον ο Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Πειραιώς, ο Κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε μια διακαναλική σε απολύτως ασφαλές περιβάλλον. Εύλογα λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι στην Πειραιώς προτιμούν να... μασάνε παρά να μιλάνε για το πρόγραμμά τους, θεωρώντας πως με αυτή την άτυπη σιωπή και τις γενικόλογες αναφορές θα πάνε χωρίς αναταράξεις στις κάλπες. Εξάλλου η έπαρση των στελεχών της Ν.Δ. που θεωρούν δεδομένο τον "θρίαμβο" είναι εμφανής.

ΘΑ ΕΥΝΟΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ

Δεν θέλει διάλογο για να κρύψει το πρόγραμμα της Ν.Δ.

"Έχουν έτοιμο ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο για να επιστρέψουμε πάλι σε πολιτικές που ζήσαμε το 2010 έως το 2014 και που ο λαός δεν θέλει να ξαναζήσει"

Ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο πολιτικό πρόγραμμα της Ν.Δ., σημείωσε πως έχει "πολύ μεγάλες αντιφάσεις" αλλά και κάποια σημεία αιχμής που όταν αποσαφηνιστούν γίνονται ιδιαιτέρως αποκρουστικά για μεγάλη μερίδα πολιτών. "Κάποια από αυτά του ξέφυγαν" τόνισε, μιλώντας ειδικότερα για τη θέση περί μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο, την "εμμονή του για επιθετική πολιτική στις εργασιακές σχέσεις όπου του ξέφυγε η επταήμερη εργασία". "Δεν θέλει διάλογο σε αυτά, γιατί θέλει να πάει ασφαλής, όπως λένε οι επικοινωνιολόγοι, στις εκλογές" εκτίμησε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι λέει γενικότητες για μείωση φόρων και πως αποκρύπτει ότι αυτές κοστίζουν 1,5 δισ. και θα ευνοήσουν μόνο τους πλούσιους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, κοστίζουν όσο όλο το πακέτο ελαφρύνσεων που έφερε η κυβέρνηση και που αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

"Εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο που λέει ότι όλοι πέρασαν δυσκολίες έως εδώ, αλλά καταφέραμε κάτι που δεν ήταν αυτονόητο το '15, να βγούμε από τα Μνημόνια -και όλοι, μαζί χωρίς να μείνει κανείς μόνος του αβοήθητος- και τώρα είναι ώρα να ελαφρύνουμε αυτούς που έβαλαν μεγαλύτερη πλάτη να πάει το κάρο μπροστά. Η άλλη πλευρά λέει 'μειώσεις φόρων' γενικόλογα" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας. Υπογράμμισε δε τον "υπαρκτό κίνδυνο" την επομένη των εκλογών, αν δεν υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή με επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, "να έχουν έτοιμο ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο για να επιστρέψουμε πάλι σε πολιτικές που ζήσαμε το 2010 έως το 2014 και που ο λαός δεν θέλει να ξαναζήσει".

Σαφές δίλημμα και προγραμματικές διαφορές

«Υπάρχει ένα σαφές δίλημμα για την επομένη ημέρα των εθνικών εκλογών, τα προγράμματα είναι διαμορφωμένα και είναι ξεκάθαρο ποιες πολιτικές δυνάμεις ανταγωνίζονται με βάση τα σχέδια και τα προγράμματά τους, και άρα θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρχει μια τέτοια προγραμματική αντιπαράθεση, μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, όπως έγινε και το 2015 με την τηλεοπτική αντιπαράθεση των κ.κ. Μεϊμαράκη και Τσίπρα" σημείωσε μιλώντας στο CNN Greece η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Έ. Αχτσιόγλου. "Τα ερωτήματα που βαραίνουν τη Ν.Δ. αναφορικά με την άρνησή της είναι για ποιον λόγο φοβάται, τι ακριβώς φοβάται, τι κρύβει από το πρόγραμμά της που δεν θα ήθελε να αναδειχθεί από μια τέτοια αντιπαράθεση και τελικά τι το αρνητικό βρίσκει σε μια προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ δύο υποψήφιων πρωθυπουργών" υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL