Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Αρχειοθετήθηκε η έρευνα για τον Κ. Σημίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχειοθετήθηκε η έρευνα για τον Κ. Σημίτη

Στο αρχείο τέθηκε από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η έρευνα για τον Κ. Σημίτη, μέλη της οικογένειάς του και τους πρώην υπουργούς Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Ευ. Μαλέσιο, η οποία είχε ανοίξει με αφορμή την κατάθεση του Γάλλου Μισέλ Ζοσεράν σχετικά με το έργο εκσυγχρονισμού των φρεγατών.

Η υπόθεση διερευνήθηκε μετά από δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σχετικά με την κατάθεση που είχε δώσει στις γαλλικές αρχές το 2005 το πρώην στέλεχος της γαλλικής εταιρείας Thales -η οποία είχε αναλάβει έργο στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών- στις γαλλικές αρχές πως οι Αμερικανοί είχαν πάρει το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας γιατί είχαν ‘στοχεύσει ψηλά’ στα κυβερνητικά κλιμάκια”.

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των ισχυρισμών του Ζοσεράν για πρακτικές διαφθοράς από την εταιρεία του για να πάρει το έργο των φρεγατών, η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της Αρχής. Τον περασμένο Νοέμβριο με παραγγελία από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προϊσταμένη της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Άννα Ζαΐρη ξεκίνησε οικονομικός έλεγχος με άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων και μελών των οικογενειών τους (συνολικά επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και του Σπ. Σημίτη, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για την ύπαρξη παράνομων χρημάτων και έτσι ο φάκελος αρχειοθετήθηκε για όλα τα πρόσωπα.

Όταν δόθηκε η παραγγελία για έναρξη μιας έρευνας που βασίστηκε στην κατάθεση του Γάλλου, ο Κ. Σημίτης είχε υπονοήσει κυβερνητική εμπλοκή μιλώντας για “προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής του” και προβαίνοντας στην περιβόητη αναφορά ότι “η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας”. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης, μίλησε χθες για “άλλη μια άθλια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ που κατέρρευσε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL