Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Με Common People ο κόσμος της Αριστεράς αναβαπτίστηκε στον αγώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με Common People ο κόσμος της Αριστεράς αναβαπτίστηκε στον αγώνα

Η Πλατεία Ασωμάτων, ο πεζόδρομος της Ερμού από τον σταθμό του Ηλεκτρικού έως τον αριθμό 134-136, εκεί μπροστά από το κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, πλημμύρισε από κόσμο. Με παλμό. Νεολαίοι και μεγαλύτεροι άνθρωποι, που μετά τη στενοχώρια της ήττας στις ευρωεκλογές, δήλωσαν με το «παρών» τους έτοιμοι να ριχτούν σε έναν ακόμα «δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα» με στόχο στις 7 Ιουλίου «τη μεγαλύτερη ανατροπή στην σύχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας».

Αυτό έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να γυρίσει στο μικρόφωνο μετά την ομιλία του και, εκτός κειμένου, να παρατηρήσει ότι «απόψε είναι σαν να ξαναβαφτιστήκαμε στην κολυμβήθρα του αγώνα». Χθες ήταν η πρώτη συγκέντρωση του «νέου αγώνα». Και ήταν όπως έπρεπε.

Μια διαφορετικού τύπου προεκλογική συγκέντρωση φεστιβαλικού χαρακτήρα, όπου τον τόνο έδιναν οι νεότερες γενιές. Μουσικές με dj set από τις 7.30, κυρίως διασκευασμένα κομμάτια με μπιτ, ώστε να τα (ανα)γνωρίζουν όλοι. Να μην περισσεύει κανείς. Οι μεγαλύτεροι περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσει η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας «πιάσει» από νωρίς τα σημεία όπου μπορούσες να καθίσεις με σκιά. Γιατί... μετά τη (μεσημεριανή) βροχή έρχεται ο ήλιος.

Στην πλατεία το τραπέζι της Νεολαίας, παρακάτω τραπέζια με προεκλογικό υλικό της νέας καμπάνιας. Δύο γιγαντοοθόνες μοιρασμένες στη διαδρομή από την πλατεία έως την εξέδρα για να έχουν όλοι εικόνα. Όσοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς, κατά τις 7.30 μ.μ. πήραν μια πρώτη γεύση από τη ζωντανή μουσική που θα ακολουθούσε μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, καθώς οι «Sugahspank! & The Swing Shoes» έκαναν το αναγκαίο soundcheck.

Εξίσου νωρίς είχε ξεκινήσει και η απαραίτητη... τροφοδοσία με μπύρες (και νερό). Σε όλο αυτό το διάστημα, εν αναμονή της ομιλίας, στελέχη, κυβερνητικά στελέχη, υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι ανακατεμένοι με τον κόσμο, χωρίς κοστούμια, είχαν την ευκαιρία και τον χρόνο να συζητήσουν με τον κόσμο.

Με τα μεγάφωνα να παίζουν το moonage daydream του David Bowie, ο Αλ. Τσίπρας διέσχισε τον πεζόδρομο μέχρι την εξέδρα, με τον κόσμο να τον επευφημεί θερμά. Η «λάμψη» έχει επιστρέψει στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα πρέπει ο καθένας «να πείσει άλλον έναν», να γίνουν όλοι «πομποί και αναμεταδότες του μηνύματος της ελπίδας». Ξανά. Πώς θα το κάνει αυτό; Αγγίζοντας ξανά τους «απλούς ανθρώπους» που τον έφεραν στην εξουσία το 2015. Τη «μεσαία τάξη» που προσπαθούν όλοι να προσεγγίσουν.

Σε σημειολογικό επίπεδο, το πάντα φρέσκο, ζωντανό και ειλικρινές «Common People» των Βρετανών Pulp έχει πλέον αντικαταστήσει το «Ροκ της Καντίνας», τη συριζαϊκή ας πούμε εκδοχή της "Κάρμινα Μπουράνα" που χρησιμοποιήθηκε στις ευρωεκλογές. Είναι το επίσημο σάουντρακ των προεκλογικών ομιλιών του Αλ. Τσίπρα. Υπό τους ήχους του ανέβηκε στην εξέδρα. Υπό τους ήχους του κατέβηκε. Με τον ίδιο στόχο πάντα: να βρει τους απλούς ανθρώπους.

Ν. ΛΙΟΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL