Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Ν. Ξυδάκης: Στο χέρι μας να συγκροτήσουμε σταθερή εθνική πολιτική, έχουμε πλεονεκτήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Ξυδάκης: Στο χέρι μας να συγκροτήσουμε σταθερή εθνική πολιτική, έχουμε πλεονεκτήματα

Η Τουρκία είναι διαρκής και δύσκολος συνομιλητής με την Ελλάδα, δεν μπορούν να προχωρήσουν σχεδιασμοί χωρίς να τον λάβουν υπόψιν, αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι -μαζί με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης- πάντα θα βρισκόμαστε στο τραπέζι, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική διπλωματία, εξωτερική πολιτική και πολιτικό σύστημα, να συγκροτήσουμε σταθερή εθνική πολιτική και συμπαγές μέτωπο διπλωματίας, είπε ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Απέναντι στην συνεχή παρενόχληση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η Λευκωσία είναι σε συνεχή επαφή με την Αθήνα εδώ και μήνες για το θέμα, είπε ο κ. Ξυδάκης. Η τελευταία κινητικότητα από την ελληνική πλευρά ανασυγκροτεί αυτή την συνεργασία και στέλνει σκληρά μηνύματα τόσο στην απέναντι πλευρά όσο και προς τους Ευρωπαίους, που έχουν αρχίσει να κινούνται, όπως δείχνει και το ανακοινωθέν των χωρών του ευρωπαϊκού νότου υποστηρίζει τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, αλλά και οι αναμενόμενες θέσεις του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τόνισε επίσης ότι τώρα φαίνεται η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς έκλεισε ένα άσκοπο, άκαιρο προς Βορρά μέτωπο και η Ελλάδα μπορεί να συγκεντρωθεί στις προς ανατολάς δυσκολίες. «Πρέπει να το μάθει το μάθημα και η αντιπολίτευση», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι εξαφανίστηκε ένας από τους βασικότερους διαδρόμους για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια. «Όλη αυτή η διένεξη απαιτεί από εμάς τεράστια διπλωματική κινητικότητα, πρωτοτυπία και διπλωματικό σθένος … είναι άσκοπο και επιβλαβές να δημιουργείται ανησυχία στην κοινή γνώμη από ανόητους υποψήφιους βουλευτές που μιλούν για βλάβη του τουρισμού. Σε πολύ “θερμά” χρόνια … η Ελλάδα έκανε ρεκόρ τουρισμού … και ούτε ο τουρισμός έχει καμία σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα μεγάλα θέματα της εθνικής πολιτικής».

Για την  τύχη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για άμεση ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», αλλά με μία μελλοντική εξομάλυνση σχέσεων θα μπορούσαμε να δούμε μία ειδική σχέση, με εμπορικές και τελωνειακές διευκολύνσεις, μεταφορές, κτλ. «Νομίζω ότι κατά βάθος αυτό επιθυμεί η Τουρκία, δεν επιθυμεί να μπει στον κορσέ των δημοσιονομικών ελέγχων, της πειθαρχίας, των πολιτικών ελέγχων επί του Κράτους Δικαίου, κτλ.». Αντίστοιχα, ούτε οι Ευρωπαίοι θέλουν αυτή την ένταξη, για τους δικούς τους λόγους, όπως προσέθεσε.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν είναι μόνο η Ευρώπη «ισχυρός παίκτης» στην περιοχή, έχουν βαρύνοντα λόγο όλες οι μεγάλες δυνάμεις, κυρίως οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Για την Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας η διέλευση και έξοδος στην Μεσόγειο και η επί συριακού εδάφους στρατηγική της αναβάθμιση της δίνει άλλο ρόλο. Για τις ΗΠΑ, τόσο η στρατηγική όσο και ο ενεργειακός κόμβος που πάει να διαμορφωθεί στην ΝΑ Μεσόγειο για την σταδιακή απεξάρτηση της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους αλλάζει το παιχνίδι πολύ γρήγορα. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε μία πολύ θετική, αλλά και με κάποια ρίσκα, μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδας στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής. «Αυτό είναι το μεγάλο παιχνίδι», όπως τόνισε.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/638408919&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Η Τουρκία, συνέχισε ο κ. Ξυδάκης, είναι ένας ισχυρός παίχτης, διαρκής και δύσκολος συνομιλητής με την Ελλάδα. Δεν μπορούν να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί χωρίς να λάβουν υπόψιν αυτόν τον γείτονα, αυτόν τον συνομιλητή. Αυτό που γίνεται, μαζί με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είναι ότι πάντα θα βρισκόμαστε στο τραπέζι με την Τουρκία, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική διπλωματία, την ελληνική εξωτερική πολιτική, το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

«Σήμερα έχουμε μία πολύ σοβαρή στιγμή, πρέπει με πολύ μεγάλη σύνεση και σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε αυτή την συγκυρία. Και έχουμε πλεονεκτήματα, μας ευνοεί η συγκυρία, η απομόνωση της Τουρκίας, η καλή διπλωματική κατάσταση της Ελλάδας στο πλέγμα των συμμαχιών. Είναι στα χέρια μας, το νου και την ψυχή μας, να συγκροτήσουμε μία σταθερή εθνική πολιτική και ένα συμπαγές μέτωπο διπλωματίας, να δουλέψουμε πολιτικά, με βαθιά σκέψη στην υπάρχουσα συγκυρία», όπως υπογράμμισε.

Αναφερόμενος εξάλλου στην προεκλογική αντιπαράθεση, ο κ. Ξυδάκης περιέγραψε τις βασικές προγραμματικές αντιθέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και τόνισε ότι «πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει, με επιχειρήματα και τρόπο που να τους αγγίζει … και ένα οραματικό στοιχείο, τις επόμενες ημέρες, τον επόμενο χρόνο, τα χρόνια των σημερινών 16άρηδων, 18άρηδων, 25άρηδων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL