Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Η εργασία στον... αστερισμό της γενναιοδωρίας των επιχειρηματιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εργασία στον... αστερισμό της γενναιοδωρίας των επιχειρηματιών

Στη... γενναιοδωρία των επιχειρηματιών, ώστε “να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους”, βασίζεται το "γαλάζιο" σχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, όπως εξήγησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτό το φόντο ο πρόεδρος της Ν.Δ. (Open TV) επιστράτευσε εκ νέου την “καραμέλα” των “fake news του ΣΥΡΙΖΑ”, καθώς “ουδέποτε μίλησα για κοινωνικά δικαιώματα”. Επιχείρησε δε να διαμηνύσει ότι αναφερεται “κυρίως στην περιττή γραφειοκρατία” όταν “θα σαρώσουμε, σαν οδοστρωτήρες, τα εμπόδια που κρατάνε πίσω τις επενδύσεις στη χώρα μας”. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ν.Δ. να επαναφέρει τη μνημονιακή αναλογία ένα προς πέντε στο Δημόσιο, καθώς “δεν θα κάνουμε προσλήψεις δεξιά και αριστερά”...

Μείωση φόρων για να τους... προσέχετε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε “ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας”, που βασίζεται στη θέση “εγώ θα σας διευκολύνω μειώνοντας φόρους, μειώνοντας γραφειοκρατία, βελτιώνοντας τη ρευστότητα. Αλλά έχω απαιτήσεις από τους επιχειρηματίες να προσέχουν τους εργαζόμενους, να δίνουν καλύτερους μισθούς, να φέρουν καταθέσεις πίσω στις ελληνικές τράπεζες”!

Αποφεύγοντας να αναφερθεί στη θεσμική κατοχύρωση των εργαζομένων σημείωσε ότι “ο κόσμος της εργασίας θα είναι ωφελημένος από την πολιτική μας”, καθώς “εμείς κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμαστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι και καλά αμειβόμενοι. Και καλός επιχειρηματίας είναι αυτός που πληρώνει καλά τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας”... Εγκάλεσε δε την κυβέρνηση διότι δεν αναφέρεται “στην επιμονή την οποία δίνω οι εργαζόμενοι να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία μιας επιχείρησης. Ότι θέλω να δώσω κίνητρα στις επιχειρήσεις να δίνουν μεγαλύτερα μπόνους στους εργαζόμενους”. Δεν παρέλειψε δε να ισχυριστεί ότι αυτές οι θέσεις “χαλάνε τη σούπα. Χαλάνε την εικόνα που θέλουν να χτίσουν, μιας Νέας Δημοκρατίας η οποία τάχα δεν ενδιαφέρεται για τον κόσμο της εργασίας”!

"Δεν ξέρω αν μπορούμε να φτάσουμε στο ένα προς πέντε"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τις "γαλάζιες διαθέσεις" για το κοινωνικό κράτος, καθώς... υποσχέθηκε “εάν η οικονομία αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που προβλέπουμε, να μπορούμε να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις από το 1 προς 5. Aλλά δεν ξέρω αν μπορούμε να φτάσουμε στο 1 προς 1”. Σημειώνεται πως σήμερα σε κάθε αποχώρηση αντιστοιχεί μία πρόσληψη.

Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι “δεν θα διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία προσλαμβάνοντας ανθρώπους εκεί που δεν χρειάζονται”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε μάλιστα πως ”δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο”, αλλά ισχυρίστηκε ότι “δεν υπάρχει ένας Έλληνας σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν θέλει την έννοια της αξιολόγησης”. Δεσμεύτηκε δε, χωρίς να μπει στη λογική των αριθμών, για προσλήψεις “στην Υγεία και την Παιδεία”. Αντίθετα προανήγγειλε “1.500 προσλήψεις αστυνομικών για να στελεχώσουν αμέσως την ομάδα Δίας και την ομάδα Δέλτα -μονάδες ταχείας παρέμβασης, για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές, γιατί εκεί έχουμε πραγματική ανάγκη”...

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, κατά την προχθεσινή συνέντευξη του στον Alpha, υπογράμμισε πως “αν ισχύσει ο κανόνας του κ. Μητσοτάκη, θα μπορούν να προσληφθούν μόνο 1.800 και, εφόσον έχει εξαγγείλει 1.500 προσλήψεις αστυνομικών, θα περισσεύουν 300 θέσεις. Αυτό σημαίνει 8.700 κενά σε σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.”.

Θεωρία... καμένης γης

Δεν πέρασε απαρατήρητη η επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ. να προωθήσει τη θεωρία της “καμένης γης” καθώς, με αφορμή “το πρόβλημα που υπάρχει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και την πρόσβασή τους στα διαγνωστικά κέντρα", τίθεται το ερώτημα: "Γιατί σκάνε διάφορες νάρκες πριν από τις εκλογές; Γιατί κάποιοι τις άφησαν;». Σε κινδυνολογικούς τόνους συμπλήρωσε ότι «γίνονται κινήσεις για να δημιουργηθούν προβλήματα την επόμενη ημέρα. Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό και του λέω ότι θα έχουμε δυσκολίες την επόμενη ημέρα γιατί υπάρχουν πολλές βραδυφλεγείς βόμβες που έχουν μπει από την κυβέρνηση σε διάφορες πτυχές της οικονομικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι “τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι νοικοκυρεμένα χάρη στην τρόικα". Προχθές δε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι “για πρώτη φορά στην ιστορία μας τα ταμεία του ελληνικού κράτους είναι 'γεμάτα'. Διαθέτουμε ένα 'μαξιλάρι ασφαλείας' που ποτέ άλλοτε δεν διαθέταμε. Όσο η Ευρώπη δεν έχει συλλογικούς μηχανισμούς προστασίας, η ασφάλεια αυτή μας 'θωρακίζει' από δυνητικές διεθνείς αναταράξεις”...

Η Novartis στην επόμενη Βουλή...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε για την υπόθεση Novartis ότι “υπήρχαν πολιτικές κατευθύνσεις οι οποίες δόθηκαν από την κυβέρνηση. Δέκα άνθρωποι στοχοποιήθηκαν”. Με ρεβανσιστική διάθεση προεξόφλησε ότι “από τη στιγμή που εμπλέκονται υπουργοί σε αυτήν την υπόθεση, είναι δεδομένο ότι με κάποιον τρόπο η υπόθεση αυτή θα φτάσει στην επόμενη Βουλή”. Στις 5 Απριλίου ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «είναι σκευωρία. Είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ή δεν σημαίνει a priori, να το τονίσω αυτό, ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι”...

Υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. κατάλαβε πολύ καλά τι εννοεί ο Μητσοτάκης

Γιατί να απαγορεύσουμε την επταήμερη εργασία;

Στον απόηχο της νέας απόπειρας του προέδρου της Ν.Δ. να καταλογίσει χρήση fake news από την πλευρά της κυβέρνησης, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Κατερίνα Πατσογιάννη σημείωσε (Alpha) ότι "μιλάμε για τη δυνατότητα όπου και ο εργαζόμενος θελήσει να εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα" καθώς “αν αυτό το δεχθεί οποιοσδήποτε θέλει να μπει σε αυτή τη λογική εργασίας, γιατί να του το απαγορεύουμε; Θέλουμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να λειτουργήσουν πιο ελεύθερα»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL