Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν. Μαραντζίδης: Σαφώς ταξικά τα χαρακτηριστικά στις πολιτικές ατζέντες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

"Τα πρώτα ζητήματα στην ατζέντα είναι αυτά της οικονομίας και «είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από πολύ καιρό έχουμε μία ευρωπαϊκή κανονικότητα, είναι πολύ σπουδαίο. Μέσα σε κλίμα απόλυτης νηφαλιότητας ... αντιπαρατίθενται καθαρές πολιτικές ατζέντες χωρίς δράματα, υστερίες και αχρείαστες οξύνσεις" ...(Ηχητικό)

Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την προστασία των αδύνατων και την αναδιανομή υπέρ των φτωχών, αυτούς που λένε «ανησυχώ γι` αυτό που μπορεί να έρθει», την ατζέντα της ΝΔ περί μείωσης φόρων για την ασαφώς εννοούμενη μεσαία τάξη, είναι δύο πόλοι με σαφώς ταξικά χαρακτηριστικά, σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης.

 

Είναι η πρώτη φορά που γίνονται εθνικές εκλογές αμέσως μετά από Ευρωεκλογές, είπε ο κ. Μαραντζίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, τόσο κοντά που να μοιάζουν ως συνέχεια, με «ενιαία» προεκλογική περίοδο, δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις εθνικές εκλογές, όπως είπε, προβλέποντας ότι στην κάλπη θα αποτυπωθεί με όρους συμμετοχής, αν και διευκρίνισε ότι δεν περιμένει δραματική μεταβολή. Το πιο ουσιαστικό, συνέχισε, είναι ότι εμφανίζεται μία ενίσχυση του νέου δικομματικού τοπίου, όπως διαμορφώθηκε από το 2012 και μετά, με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα με ενδιαφέρον όχι μόνο δημοσκοπικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό, τόνισε ο κ. Μαραντζίδης:

  • πού θα βρίσκονται τα δύο κόμματα αθροιστικά
  • ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο

Από αυτά τα δύο στοιχεία, κατά τον ίδιο, θα προκύψει η φυσιογνωμία του νέου δικομματισμού, που θα επηρεάσει τους θεσμούς, το πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας, ευρύτερα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργεί το πολιτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια.

«Αν έχουμε διαφορά πολύ μεγάλη», όπως εκτίμησε, «με την Νέα Δημοκρατία στην περιοχή του 40% και έναν ΣΥΡΙΖΑ σαφώς κάτω του 30%, τότε μιλάμε για την εγκαθίδρυση με όρους ηγεμονίας της επόμενης ημέρας, που όχι μόνο θα επηρεάσει μία τετραετία, αλλά θα βάλει το πλαίσιο της μεθεπόμενης τετραετίας ... Είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές, όχι μόνο γιατί σταθεροποιούν την φυσιογνωμία ενός δικομματικού συστήματος που γεννήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και γιατί θα καθορίσουν ενδεχομένως για τα αρκετά επόμενα χρόνια τον χαρακτήρα του συσχετισμού δυνάμεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

«Στην ατζέντα της ΝΔ αποτυπώθηκε ήδη στις Ευρωεκλογές και συνεχίζει να γίνεται αναφορά ως το Νο 1 ζήτημά της, η μεσαία τάξη (που δεν είναι της παρούσης να κουβεντιάσουμε τι περιλαμβάνει) και η μείωση των φόρων. Αυτό επηρεάζει σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος. Από την άλλη πλευρά, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ατζέντα προστασίας των αδυνάτων και αναδιανομής υπέρ των φτωχών. Αυτό στην κοινωνία αποτυπώνεται με κόσμο που λέει "ανησυχώ γι` αυτό που μπορεί να έρθει", αντικατοπτρίζεται στο αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργείται είτε σε χαμηλά στρώματα είτε ευρύτερα στην μισθωτή εργασία είτε στους δημόσιους υπαλλήλους, για τις αλλαγές που θα φέρει η ατζέντα της ΝΔ. Αυτοί είναι δύο πόλοι με σαφώς ταξικά χαρακτηριστικά και με διαφορετικές προσλαμβάνουσες του επικοινωνιακού παιχνιδιού (ο ένας λέει "μεταρρυθμίσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας", ο άλλος καταλαβαίνει "ωχ, θα δουλεύω 7 ημέρες την εβδομάδα"».

Ο κ. Μαραντζίδης επανέλαβε ότι «ξεφούσκωσαν» τόσο η ιστορία με την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και η ατζέντα περί θεμάτων ασφαλείας κτλ. «Δεν έφτασε ούτε μερικούς μήνες αργότερα από τον θόρυβο των συλλαλητηρίων».

Αντίθετα, τα πρώτα ζητήματα στην ατζέντα είναι αυτά της οικονομίας και «είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από πολύ καιρό έχουμε μία ευρωπαϊκή κανονικότητα, είναι πολύ σπουδαίο. Μέσα σε κλίμα απόλυτης νηφαλιότητας ... αντιπαρατίθενται καθαρές πολιτικές ατζέντες χωρίς δράματα, υστερίες και αχρείαστες οξύνσεις ... με κοινές συντεταγμένες και από τις δύο πλευρές την αποδοχή στην Ευρώπη, ότι είμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό σπίτι, ότι συμμετέχουμε στους βασικούς διεθνείς θεσμούς, ότι δεν αμφισβητούμε διεθνείς συμφωνίες της χώρας και την διεθνή θέση της. Είναι μεγάλο κέρδος για την χώρα, στο μέλλον θα συζητάμε για αυτές τις εκλογές και ως μέρος κανονικοποίησης της χώρας που σχετίζεται με την έξοδο από τα μνημόνια, την ομαλή οικονομική περίοδο που διάγουμε πέρα από τα προβλήματα ... συνολικά για την χώρα είναι πολύ σημαντικό ένα τέτοιο πλαίσιο κανονικότητας, στο οποίο να διεξάγονται εκλογές και να συζητάμε πολιτικά», κατέληξε ο κ. Μαραντζίδης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις