Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Φ. Κουβέλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει περισσότερα στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Κουβέλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει περισσότερα στην κοινωνία

«Η ψήφος για τις ευρωεκλογές ήταν κυρίως ψήφος διαμαρτυρίας για αυτά που η κοινωνία διεκδικούσε να γίνουν. Δεν πρέπει να υποτιμούμε και την πολιτική και οικονομική κόπωση της κοινωνίας. Εκτιμώ ότι η στάθμιση των δεδομένων από τους ίδιους τους πολίτες θα οδηγήσει σε ψήφο που θα ανακαθορίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης.

«Ο προοδευτικός και ο αριστερός πολίτης αλλά και ο πολίτης που ψήφισε οποιοδήποτε κόμμα στο πρόσφατο παρελθόν, πρέπει να αντιληφθεί ότι αντιπαρατίθενται δύο συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον και την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας. Από τη μία πλευρά μία προγραμματισμένη και προοδευτικού περιεχομένου πολιτική και από την άλλη ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος συντηρητισμός, ο οποίος εάν ενισχυθεί θα έχει εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα και για την κοινωνία αλλά συνολικά για τη διεκδικούμενη πορεία της χώρας μας. Μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστά οπισθοχώρηση και οπισθοδρόμηση» σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη:

Για την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων

Φ.Κ «Επήλθε ένας εκσυγχρονισμός στο Ποινικό Δίκαιο και στην Ποινική Δικονομία, μετά από περίπου 70 χρόνια. Η μορφολογία του εγκλήματος έχει αλλάξει και πρέπει κατά συνέπεια στη βάση των νέων συνθηκών να αντιμετωπισθούν τα δεδομένα με έναν τρόπο εξορθολογισμένο, σύγχρονο και αποτελεσματικό. Η καινούρια νομοθετική ρύθμιση, υπηρετεί την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, τη δίκαιη δίκη και προφανέστατα την ποινική αξίωση της Πολιτείας να αντιμετωπίζει όλες εκείνες τις εγκληματικές πράξεις, οι οποίες προσβάλλουν την κοινωνία και τον άνθρωπο».

Για το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου

«Ο προοδευτικός και ο αριστερός πολίτης αλλά και ο πολίτης που ψήφισε οποιοδήποτε κόμμα στο πρόσφατο παρελθόν, πρέπει να αντιληφθεί ότι αντιπαρατίθενται δύο συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον και την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας. Από τη μία πλευρά μία προγραμματισμένη και προοδευτικού περιεχομένου πολιτική και από την άλλη ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος συντηρητισμός, ο οποίος εάν ενισχυθεί θα έχει εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα και για την κοινωνία αλλά συνολικά για τη διεκδικούμενη πορεία της χώρας μας. Μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστά οπισθοχώρηση και οπισθοδρόμηση».

Για τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα μεσαία στρώματα

«Η ΝΔ προβάλλει ψευδεπίγραφα ότι τα μεσαία στρώματα επλήγησαν από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγαλύτερη επίθεση που δέχθηκε η μεσαία τάξη ήταν η περίοδος μέχρι και τα τέλη του 2014, στη βάση συγκεκριμένων αριθμών, μέτρων και στοιχείων. Στην προσπάθεια η οποία πρέπει να καταβληθεί στο πλαίσιο μίας προοδευτικής πολιτικής, πρέπει να υπάρξει μία περαιτέρω στήριξη της μεσαίας τάξης , η οποία αναμφισβήτητα έχει πληγεί. Αναφέρομαι σε ρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα, στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων της μεσαίας κυρίως τάξης, σε σχέση με οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναφέρομαι και στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά και στην προγραμματική δέσμευση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αναφορικά με τον επανακαθορισμό της φορολογίας και των μικρομεσαίων».

Για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τώρα να εξαγγείλει τις ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη

«Η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να δώσει πολύ περισσότερα εάν δεν υπήρχε η καταπίεση της μνημονιακής περιόδου και της μνημονιακής εποπτείας η οποία ασκήθηκε στη χώρα μας. Δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο. Η έξοδος από τη μνημονιακή επιτήρηση διαμορφώνει καινούριες συνθήκες αναφορικά με μεγαλύτερες δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός προγράμματος. Αυτό ακριβώς κάνει και μακάρι να είχε τη δυνατότητα το προηγούμενο χρονικό διάστημα να έδινε πολύ περισσότερα , όχι με την έννοια της δωρεάς και της χορηγίας, αλλά με την έννοια της κυβερνητικής παρέμβασης σε όσα αρνητικά έχουν διαδραματιστεί στη διάρκεια των οκτώ χρόνων μνημονιακής περιόδου. Η ΝΔ σήμερα με την πολιτική της εισηγείται-εμμέσως πλην σαφώς- την επιστροφή στις μνημονιακές ρυθμίσεις. Με άλλο τρόπο, με καλύμματα διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά στην ουσία περί αυτού πρόκειται, εάν κανείς παρακολουθήσει τα όσα αποσπασματικά η ΝΔ αναφέρει ως ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν την κοινωνία. Αντιθέτως, οι ρυθμίσεις οι οποίες είτε φανερά λέγονται είτε υποκρύπτονται πίσω από όσα ο κ. Μητσοτάκης διατυπώνει, αποκαλύπτουν την επιλογή της ΝΔ να επαναφέρει μία πολιτική που παραπέμπει σε ρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των μνημονίων».

Για το εάν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών

«Η ψήφος για τις ευρωεκλογές ήταν κυρίως ψήφος διαμαρτυρίας για αυτά που η κοινωνία διεκδικούσε να γίνουν. Δεν πρέπει να υποτιμούμε και την πολιτική και οικονομική κόπωση της κοινωνίας. Εκτιμώ ότι η στάθμιση των δεδομένων από τους ίδιους τους πολίτες θα οδηγήσει σε ψήφο που θα ανακαθορίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL